Jämför lån upp till 600 000 kr

Spara pengar snabbt

|

Vad våra följare säger

Inspirerande och engagerande innehåll
En hjälpande hand vid behov
Smarta och kloka råd som hjälpte mig att spara pengar snabbt

Spara pengar snabbt

Spara pengar snabbt och enkelt med sparapengarsnabbt.se. Använd jämförelsetjänster, läs i bloggen och ta del av ett unikt spara pengar program. Allt för ett rikare och tryggare liv.

Jämför

Spara pengar med våra populära jämförelsetjänster inom privatlån, sparkonto, kreditkort, bonuskort, matkort, bensinkort, resekort och mobilabonnemang och hemförsäkring.

Om oss

Vi som driver Spara pengar snabbt har lång erfarenhet av privatekonomi och examen i företagsekonomi. Vårt syfte är att inspirera och engagera fler att spara pengar. Med besparingar kan fler leva ett tryggare liv. De flesta svenskar önskar att de hade en sund privatekonomi. Detta leder till mindre oro och stress. För en god ekonomi behövs egenbesparingar. Vi hjälper dig att skapa en långsiktig trygghet och en buffert för framtida ändamål. 

Bli en del av vår community

Spana även in vår spara pengar blogg. Vi delar med oss av våra bästa spara pengar tips. Ekonomer och sparare delar ofta gemensamma mål som lönsamhet och ekonomisk framgång. Du uppnår dina mål genom att gå med i och vara en aktiv del av en community bestående av likasinnade, där vi delar med oss av idéer, erfarenheter och skapar långsiktiga relationer. Vi finns på InstagramFacebook och Twitter. Följ oss gärna och bli en del av vår community. 
 

Spara Pengar med 54 Unika Spartips.

Var du än är i din ekonomiska resa genom livet vill vi med dessa tips ge dig förhoppningar om att din ekonomi kan vändas till det positiva. Ett enda första steg i rätt riktning kan vara avgörande för att vända dina vanor till det positiva. Men som de flesta saker i livet är det första steget, det svåraste.

För att du ska komma igång med ditt sparande, känna dig ekonomiskt stabil och trygg har vi skapat en lista med 50 spartips. Listan hjälper dig och gör stor skillnad över en tid om du kan genomföra mer än en av dem. Några av förslagen tar bara några minuter medan andra kräver lite mer regelbunden ansträngning som att spara pengar i vardagen. Alla tips är överkomliga och enkla.

Alla tips behöver nödvändigtvis inte passa varenda en. Det kan dock vara bra att gå igenom listan och hitta fem eller tio st. tips som känns mer relevanta för dig och börja använda dem i ditt liv. När du väl kommer igång kommer du att hitta bästa sättet att spara pengar för dig och du kommer att spara mer pengar än du någonsin trodde var möjligt.

SPARTIPS 1: Sparränta. 

Betalar du en månadskostnad för ditt sparkonto tjänar du på att undersöka vad andra bankerna har att erbjuda. En del banker erbjuder inte bara en registreringsbonus för att öppna ett konto utan de erbjuder även attraktiva räntor till nya kunder. De mindre bankerna är mer generösa med sina erbjudanden.

Läs mer om SPARTIPS 1: Sparränta här.

SPARTIPS 2: TV-tittandet.

Ett stort steg för att spara pengar är att drastiskt skära ner på den tid du tittar på TV. Det finns många ekonomiska fördelar med detta som mindre tid för exponering av tv-reklam som sänder meddelande om att spendera pengar och en lägre elräkning (och kanske en lägre kabelräkning om du nedgraderar din prenumeration).

Läs mer om SPARTIPS 2: TV-tittandet här. 

SPARTIPS 3: Börja sälja. 

Det var en tid då folk trodde att deras samlingar skulle ge  rikedomar. Samlingar är idag inte alltid en investering. Istället kan du nu hitta dessa samlingar i second hand butiker eller blocket till en bråkdel av vad de ursprungligen kostade. För att undvika förlora pengar på dina investeringar, samla inte på tvivelaktiga saker. Sälj saker som du känner inte kommer vara värda något i framtiden.

Läs mer om SPARTIPS 3: Börja sälja här. 

SPARTIPS 4: Kundbelöningsprogram.

Oavsett var du än bor i Sverige finns det massa företag som är villiga att belöna dig för att handla i deras butik. Vi tipsar om en plan för att du ska få ut så mycket som möjligt av dessa program. I en del butiker kan du spara poäng vid varje köp som du sedan kan omvandla till pengar eller andra förmåner.

Läs mer om SPARTIPS 4: Kundbelöningsprogram här.

SPARTIPS 5: Hemmagjorda presenter. 

Alla uppskattar att få något som är gjort med kärlek och glädje som hemmagjorda gåvor. Låt kreativiteten flöda och skapa unika gåvor gjorda av dig till familj och vänner. De kommer bli gladare än någonsin. Gåvor som är möjliga att göra hemma är till exempel ljus, nybakat bröd eller kakor, tvål och många andra saker.

Läs mer om SPARTIPS 5: Hemmagjorda presenter här. 

SPARTIPS 6: 30 dagars regeln.

Att undvika omedelbar tillfredsställelse är en av de viktigaste reglerna för en kontrollerad privatekonomi. Vi tipsar därför om att vänta i 30 dagar för att bestämma om du ska göra ett köp eller inte. Efter att en månad har gått kanske du inser att köpet inte var viktigt. Genom att vänta en månad får du ett bättre perspektiv på om köpet var värt pengarna eller inte.

Läs mer om SPARTIPS 6: 30 dagars regeln här.

SPARTIPS 7: Lista.

Ett av de bästa sätten att spara pengar på är att skriva en lista på de saker du verkligen behöver från affären. Har du en lista kan du undvika att göra impulsköp eller oplanerade inköp vilket inte är bra för plånboken. Ett tips är att ha listan på kylskåpsdörren. Skriv därefter varor på listan allteftersom de tar slut.

Läs mer om SPARTIPS 7: Lista här.

SPARTIPS 8: Ät middag hemma.

Att äta ute förstör din matbudget helt. Hur som helst är det alltid mycket billigare att stanna hemma och göra roliga saker i hemmet med familj och vänner. Istället för att ha en kväll på stan, var värd för en rolig fest hemma med dina vänner. Spela kort, sitt framför en levande brasa eller titta på filmer med dina gäster. Du sparar pengar och har en fin kväll med dina vänner.

Läs mer om SPARTIPS 8: Ät middag hemma här.

SPARTIPS 9: Rädda dina kläder.

Kasta inte en skjorta på grund av att knappen är trasig. Sy dit en annan matchande knapp. Släng inte gamla trasiga byxor utan spara dem för tider då du jobbar hemma. Vi ger exempel på hur kläder vanligtvis går sönder som gör att man slutar använda dem och självklart unika lösningar på dem för att du ska använda dem igen.

Läs mer om SPARTIPS 9: Rädda dina kläder här.

SPARTIPS 10: Lägg inte för mycket pengar på att roa dina barn.

De flesta barn, särskilt unga kan enkelt underhållas. Ge dem en bunt med gamla tidningar och låt kreativiteten flöda. Spela boll i trädgården eller på lekplatsen nära hemmet. Lär dem att cykla. Det som dina barn vill ha mest av är tiden med sina föräldrar, inte saker. Kärleken och tiden som man ger till barnen kan inte köpas med pengar.

Läs mer om SPARTIPS 10: Lägg inte för mycket pengar på att roa dina barn här. 

SPARTIPS 11: Använd rätt kreditkort.

Kreditkort är ett bra hjälpmedel vid oförutsedda utgifter. De flesta banker försöker idag sälja på sig sitt kreditkort. Vi betalar för dessa kreditkort direkt eller indirekt, och vi får väldigt lite tillbaka. Effektiv ränta per år kan dessutom vara väldigt hög. Vänder man blicken och tittar på hela utbudet i Sverige istället finns det mycket alternativ. Vi tipsar om de bästa alternativen i SPARTIPS 11.

Läs mer om SPARTIPS 11: Använd rätt kreditkort här. 

SPARTIPS 12: Rensa garderoben.

Gå igenom din garderob och rensa ut alla kläder som du inte längre använder. Släng inte kläderna därefter utan använd dem till din fördel. Sälj kläderna via internet som Blocket eller Shpock och få extra pengar under månaden till andra nödvändiga saker som mat. Att städa ur och ha mindre saker hemma gör att du mår psykiskt bättre. Passa på att rensa garderoben inför hösten.

Läs mer om SPARTIPS 12: Rensa garderoben här.

SPARTIPS 13: Rädda mat.

Idag slänger vi enorma mängder mat per svensk per år. Det handlar om hela 100 kilo ätbar mat vilket är 6 000 – 8 000 kronor för ett tvåbarnshushåll/år. Hur ska vi göra för att sluta slänga denna mängd mat? Hur ska vi spara pengar och på miljön genom att vara mer sparsamma? Vi ger dig bästa tipsen om detta i artikeln SPARTIPS 13.

Läs mer om SPARTIPS 13: Rädda mat här.

SPARTIPS 14: Drick mer vatten.

Att spara pengar har många fördelar som hälsofördelar. Dricker du ett stort glas vatten före varje måltid blir du mättare snabbare och äter mindre. Inte bara kommer du att spara på mat-räkningen men du kommer också att må bättre efter att du blir hydratiserad. Dricker du mer vatten vare sig det är på en restaurang eller i hemmet spenderar du mindre pengar.

Läs mer om SPARTIPS 14: Drick mer vatten här.

SPARTIPS 15: Undvik snabbmat.

Istället för att äta snabbmat eller annan färdigförpackad mat när du kommer hem från jobbet, försök göra enkla och hälsosamma måltider som du också kan ta med dig till lunch. Det är värt att förbereda mat under helgen för veckan som kommer. Vanligtvis har man inte mycket tid till att laga mat under veckodagarna.

Läs mer SPARTIPS 15: Så undviker du snabbmat här.

SPARTIPS 16: Sluta röka.

Är du rökare borde du veta om att din dåliga vana är potentiellt dödlig och väldigt dyr. Föredrar du att addera år i livet istället för att subtrahera och dessutom spara pengar är det bäst att sluta röka helt och hållet. Vilken väg du än väljer när det gäller rökningen kommer hälsan och ekonomin bli mycket bättre. Vi hjälper dig mer i frågan om att sluta röka i SPARTIPSET 16. 

Läs mer om SPARTIPS 16: Sluta röka här. 

SPARTIPS 17: Gör fyrdubbla satser. 

Gör fyrdubbla satser gryta. Grytor är enkla, snabba och supergoda. Nästa gång du planerar att göra en gryta. Köp ingredienser för fyra satser och gör fyra satser gryta. Ät en sats och förvara de andra tre i frysen. Är du stressad i vardagen kan du använda någon av satserna som du har i frysen.

Läs mer om SPARTIPS 17: Gör fyrdubbla satser här. 

SPARTIPS 18: Släck lamporna.

Att ha lamporna tända i hemmet kanske är dyrt per watt men det kostar säkert pengar över tiden. För att spara pengar så mycket som möjligt, släck lamporna när du lämnar hemmet eller rummet. Släck speciellt lamporna när du har gott om naturligt solljus vilket hjälper till att hålla nere elräkningen över tiden.

Läs mer om SPARTIPS 18: Släck lamporna här.

SPARTIPS 19: Byt böcker, musik eller DVD.

Idag finns den fina möjligheten att lämna ifrån sig sina gamla böcker som man fått i julklapp och inte gillar mycket till spännande favoriter. Att förnya sin bokhylla gratis genom att byta böcker, musik eller DVD via internet är ett populärt fenomen. Sedan 2009 finns det en nationell bokbytardag till bytets och miljöns ära.

Läs mer om SPARTIPS 19: Byt böcker, musik eller DVD här.

SPARTIPS 20: Använd rabattkoder.

På sidor som sparapengarsnabbt.se kan du hitta rabattkoder på flera butiker online. Flera rabattkoder gäller nödvändiga ting i livet som mat. Vi har listat rabattkoder online här. 

Läs mer om spartips 20: Använd rabattkoder här. 

SPARTIPS 21: Installera en programmerbar termostat.

Installera en programmerbar termostat gör att energianvändningen minskar. Eftersom temperaturen regleras och ställs in på en nivå som bestämd av dig kan det sparsamma alternativet inprogrammeras. Är du på jobbet eller sover sparas energi eftersom då kan en lägre energinivå regleras med hjälp av en programmerbar termostat. Läs mer om termostater och hur de hjälper dig att spara pengar här.

Läs mer om SPARTIPS 21: Installera en programmerbar termostat här.

SPARTIPS 22: Köp hemelektronik av hög kvalité.

TADet är värt att ta dig tiden till att undersöka hemelektronik innan du köper något nytt. En pålitlig, energieffektiv tvättmaskin och torktumlare kan kosta dig lite mer nu. Men om du ständigt sparar energi och de varar i femton år istället för fem år sparar du massa med pengar.

Läs mer om SPARTIPS 22: Köp hemelektronik av hög kvalité här.

SPARTIPS 23: Rengör eller byt ut bilens luftfilter.

Ett rent luftfilter kan förbättra din körsträcka med upp till 7 % vilket gör att du sparar pengar för varje mil du kör. Rengöring av luftfilter är enkelt. Följ instruktionerna i bilens manual. Om luftfiltret är bortom hjälp, överväg att byta ut den till en ny. I de flesta butiker finns nytt luftfilter för en billig peng.

Läs mer om SPARTIPS 23: Rengör eller byt ut bilens här.

SPARTIPS 24: Sluta använda Kreditkort.

Har du för vana att hamna i ekonomisk knipa med kreditkort. Missar du att betala kreditkortsräkningen i slutet av månaden? Göm dina kreditkort och förvara dem på ett säkert ställe i ditt hem, inte i din plånbok. Behöver du behålla ett kort för nödsituationer är det okej. Bär helst inte runt kreditkorten. Är du frestad att använda dem kan det vara bra att ha korten ”utom synhåll”.

Läs mer om SPARTIPS 24: Sluta använda kreditkort här.

SPARTIPS 25: Planera måltider baserat på vad affärerna säljer billigare.

Istället för att planera en måltid från ingenstans, se dig för vad som är billigt i matbutikerna. Kanske har ICA en klubbkväll och säljer produkter till halva priset. Ta en titt på alla de prenumerationerna som du nu är aktiv i. Tänk på det sättet i några månader och du kommer ha en my mindre mat räkning än vanligt.

Läs mer om SPARTIPS 25: Planera måltider baserat på vad affärerna säljer billigare här.

SPARTIPS 26: Gör en prisjämförelse och hitta den billigaste mataffären.

De flesta av oss skapar rutiner i vardagen som att handla i samma mataffär. Att alltid gå till samma affär betyder inte att det är billigaste och bästa affären. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att hitta den billigaste affären. Håll koll på de 20 saker du köper oftast och handla dessa artiklar i en mängd butiker. Så småningom kommer en av affärerna hamna i toppen för dina inköp.

Läs mer om SPARTIPS 26: Gör en prisjämförelse och hitta den billigaste mataffären här.

SPARTIPS 27: Gör ditt egna när du kan.

Gör ditt egna när du kan som hembakat bröd. Hembakat bröd är superenkelt och går snabbt att göra. Det är dessutom billigare, hälsosammare och smakrikare än att köpa från affären. Gröt på morgonen är också nyttigt och enkelt. Har du en trädgård, försök att odla dina egna grönsaker. Lök, potatis och andra rotfrukter växer enkelt i svenska marker.

Läs mer om SPARTIPS 27: Gör ditt egna när du kan här.

SPARTIPS 28: Undvik att ”stress-slösa” pengar.

Det är lätt att rättfärdiga att slösa pengar efter en stressig dag på jobbet. Det är dock inte en bra idé. Istället före att köpa saker som får dig att må bättre kan det vara klokt att hitta andra saker som gör dig lugnare. Motionera i skogen är alltid ett bra alternativ, liksom meditation och till med en tupplur. Läs, titta på film eller jobba i trädgården om du är stressad.

Läs mer om SPARTIPS 28: Undvik att ”stress-slösa” pengar här.

SPARTIPS 29: Dela dina drömmar med nära och kära.

Denna punkt kan ses som ett udda sätt att spara pengar, men om du tänker på det en andra gång så är det perfekta sättet att spara pengar. Spenderar du tid med de du tycker om och kommer underfund med dina drömmar blir det lättare att planera. Planera stora men realistiska mål tillsammans och uppmuntra varandra. Inspirera varandra och  snart att du är närmre ditt mål än någonsin tidigare.

Läs mer om SPARTIPS 29: Dela dina drömmar med nära och kära här. 

SPARTIPS 30: Se över din hemelektronik.

Kontrollera din elektronik i hemmet. Se till att de inte är dammiga och att de är rena. Ventiler, särskilt kylskåp, torktumlare och värme- och kylapparater kan dra mycket el i onödan. Ju mindre damm som blockerar, desto effektivare blir användningen av dem (vilket gör att du drar ner på din månadskostnad).

Läs mer om SPARTIPS 30: Se över din hemelektronik här.

SPARTIPS 31: Avsluta oanvända medlemskap här.

Betalar du medlemsavgifter för något som du inte använder? Är du medlem i ett gym som du inte går till? Avsluta det med detsamma. Kom ihåg att du alltid kan förnya medlemskapet vid ett senare tillfälle om det visar sig att du faktiskt saknar det. De flesta gym brukar inte ha en väldigt lång uppsägningstid.

Läs mer om SPARTIPS 31: Avsluta oanvända medlemskap här. 

SPARTIPS 32: Köp begagnat när du kan.

Det blir mer och mer populärt att köpa och sälja second hand. Varje dag byter drygt 4 400 second-handplagg garderob på Tradera. Försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på tvår år säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera (Aftonbladet, 2017). Du kan ofta hitta den exakta produkten som du söker mycket billigare än vad affärerna erbjuder med smart shopping.

Läs mer om SPARTIPS 32: Köp begagnat när du kan här.

SPARTIPS 33: Håll dina händer rena.

Denna punkt är enkel. Tvätta händerna noga varje gång du använder badrummet eller hanterar råa livsmedel. Genom att hålla dig ren kan du hålla dig borta från virus och bakterier. På detta sätt sparar du pengar på att inte köpa medicin och sjukledighet. Det finns inget värre än att vara sjuk och sängliggande.

Läs mer om SPARTIPS 33: Håll dina händer rena här.

SPARTIPS 34: Ta bort kreditkortsdetaljer online och i appar.

Det är enkelt att spenderar online när du har dina kortdetaljer sparade i ett konto genom att bara klicka på ”köp”. Det bästa sättet att bryta denna vana är att helt enkelt ta bort ditt kort från konton online. Nästa gång tar det mer tid då du gör ett köp. Under denna tiden kan du tänka över varför du ska spendera pengar. Det är denna lilla tiden som krävs i vissa fall för att avsluta ett impulsköp.

Läs mer om SPARTIPS 34: Ta bort kreditkortsdetaljer online och i appar här. 

SPARTIPS 35: Ge bort en tjänst till familj eller vänner.

För nya föräldrar, ge en kväll med barnpassning som present. Om du känner till husdjursägare, erbjud att ta hand om deras husdjur när de reser. Erbjud gräsklippning för någon som har en gräsmatta som behövs tas hand om. Vanligtvis brukar tid uppskattas mer än saker. Har du tid att ge till familj och vänner uppskattas det mycket.

Läs mer om SPARTIPS 35: Ge bort en tjänst till familj eller vänner här.

SPARTIPS 36: Shoppa efter högtider och temadagar.

De flesta använder denna teknik efter jul men det fungerar även för andra semesterperioder. Vänta tills ungefär två dagar efter en semester och shoppa för saker du behöver som är teman för den dagen. Köp ett mors dagkort för nästa år dagen efter mors dag. Köp påskäggsdekorationer efter påsk och halloween-dekorationer den 1 november. Rabatterna är enorma och du kan bara spara dessa saker i garderoben till nästa år.

Läs mer om spartips 36: Shoppa efter högtider och temadagar här.

SPARTIPS 37: Volontärjobba.

Volontärarbete är ett utmärkt sätt att träffa nya människor, få lite extra motion och engagera dig i ett projekt som ger dig positiv energi. Det är helt kostnadsfritt att engagera sig i ett projekt och kan ge mycket underhållning för en fulländad dag med rätta inställningen.

Läs mer om spartips 37: Volontärjobba här.

SPARTIPS 38: Rensa ut hemma.

Gå igenom hemmet och varje detalj. Behöver du verkligen objektet? Är du glad att det är där eller skulle du vara bättre om det inte fanns där? Om du kan hitta saker att bli av med, gör dig av med det – det skapar bara en röra och det kan ha bättre värde för någon annan. Sälj dina saker online och via populära gratis appar.
Läs mer om spartips 38: Rensa ut hemma här. 

SPARTIPS 39: Köp billiga varumärken.

Istället för att alltid köpa det vanliga varumärket som du köper, prova butikens märke. Ica har till exempel sina egna varor som är billiga. Vanligtvis är kvalitén minst lika bra som ett dyrt märke. Den enda skillnaden på varumärkena är marknadsföringen. Testa olika varumärken och känn av vilka kläder som håller längst.
Läs mer om spartips 39: Köp billiga varumärken här.

SPARTIPS 40: Förbered måltider hemma.

Skaffa en kokbok för inspiration att laga mat snabbt och enkelt hemma. Matlagning hemma är mycket billigare och hälsosammare. Laga mat med familjen och försök alltid ha saker i kylskåpet som gör att du enkelt och snabbt kan laga mat. Tillhör du den lata generationen finns det flera måltider som kan göras av latmaskar.

Läs mer om spartips 40: Förbered måltider hemma här. 

SPARTIPS 41: Byt försäkring.

Har du samma försäkringsbolag för en rabatt när du samlar allt i samma bolag? Det finns en risk att du betalar för mycket för din försäkring. Det finns en myt om att man betalar lägre pris för att samla alla lån i samma bolag. Sanningen är oftast den motsatta. Företag som kundkraft kan hjälpa dig att pressa ner dina priser.

Läs mer om spartips 41: Byt försäkring här. 

SPARTIPS 42: Håll dig till pålitliga och bränsleeffektiva bilar.

En pålitlig och bränsleeffektiv bil kommer att spara dig tusentals kronor. Ta dig tiden till att hitta en bra och bränsleeffektiv bil, det kommer löna sig i längden.

Läs mer om spartips 42: Håll dig till pålitliga och bränsleeffektiva bilar här. 

SPARTIPS 43: Undvik köpcenter.

Köpcenter kan vara ett roligt ställe att titta på men det kan också vara fullt av frestelser. Det är därför du borde undvika köpcenter om du verkligen inte behöver köpa något. En promenad utomhus, ett roligt pussel eller en bra film kan enkelt ersätta dina vanliga shoppingvanor.

Läs mer om spartips 43: Undvik köpcenter här.

SPARTIPS 44: 10 sekunders regeln.

När du köper en produkt och lägger det i din varukorg, stanna i 10 sekunder och fråga dig om varför du köper den och om du faktiskt behöver den eller inte. Hittar du inget bra svar till varför du behöver varan, lägg tillbaka den. Detta hindrar dig från att göra impulsköp.

Läs mer om spartips 44: 10 sekunders regeln här.

SPARTIPS 45: Hyr ut delar av ditt hem.

Har du ett extra sovrum eller en svit som inte används? Hyr ut den på en hemsida som Airbnb.com. Om du bor nära ett populärt turistområde kan det ge dig massa med extra pengar. Se bara till att du är medveten om riskerna och är villiga att vidta de åtgärder som krävs för att skydda dig och din familj plus ägodelar.

Läs mer om spartips 45: Hyr ut delar av ditt hem här. 

SPARTIPS 46: Skapa en visuell påminnelse över din skuld.

Att ha en klar och tydlig bild över dina skulder gör det lättare att förstå dem. Ju mer du betalar av din skuld desto bättre ser det ut i din skuldplan. Skapa en visuell plan över dina skulder och bestäm hur och när du ska betala av det. Se vår guide om hur du tar kontrollen över dina skulder här.

Läs mer om spartips 46: Skapa en visuell påminnelse över din skuld här.

SPARTIPS 47: Avbryt prenumerationer.

Har du en hög med olästa tidningar som ligger och skräpar i ditt hus? Det är sannolikt resultatet av prenumerationer av tidningar som du inte läser. Inte bara bör du förnya prenumerationerna men du bör också försöka avbryta prenumerationen. Man vet aldrig, kanske ger dig till och med pengar tillbaka för den tiden då du faktiskt inte använt dig av deras prenumeration.

Läs mer om spartips 47: Avbryt prenumerationer här. 

SPARTIPS 48: Ät frukost.

Att äta en hälsosam frukost fyller dig med energi för dagen samtidigt som den begränsar din önskan om en stor och dyr lunch. Frukost kan vara väldigt hälsosamt, snabbt och billigt. En skål havregryn på morgonen är ofta det enda som hindrar dig från att springa för att äta en dyr lunch senare på dagen.

Läs mer om spartips 48: Ät frukost här.

SPARTIPS 49: Dela barnpassning med grannar.

Bor du i ett grannskap med andra barnfamiljer kan det finnas en möjlighet att byta barnpassning vilket sparar pengar om man skulle hyra barnpassning. Försök hitta en eller två föräldrar som du litar på.

Läs mer om spartips 49: Dela barnpassning med granna här. 

SPARTIPS 50: Var inte rädd för matrester.

Många ser matrester som något sämre än vanliga måltider. Det finns dock inget billigare än att äta rester. Det finns dock inget billigare än att äta rester. Med hjälp av resterna kan du göra en helt ny maträtt. Om du till exempel har rester från skinka och ris från kvällens måltid, använd dem för att göra stekt ris eller svarta bönor och ris imorgon.

Läs mer om spartips 50: Var inte rädd för matrester här.

SPARTIPS 51: Byt till energieffektiva glödlampor.

Energieffektiva glödlampor kan kosta lite mer inledningsvis, men de har mycket längre livslängd än vanliga glödlampor och drar mycket mindre el. Det kan vara en liten utmaning i början att veta exakt vilken glödlampa som ska användas men det kommer att vara ett bättre alternativ än vad du har idag. Det är ett miljövänligt och ekonomiskt val.

Läs mer om SPARTIPS 51: Byt till energieffektiva glödlampor här.

SPARTIPS 52: Sluta röka

Läs mer om spartips 52: Sluta röka här. 

SPARTIPS 53: Ta hand om dig på en liten budget

Läs mer om spartips 53: Ta hand om dig på en liten budget här.

SPARTIPS 54: Spara pengar genom att stanna hemma

Läs mer om spartips 54: Spara pengar genom att stanna hemma här. 

Vi som driver Spara pengar snabbt har lång erfarenhet av privatekonomi och examen i företagsekonomi. Vårt syfte är att inspirera och engagera fler att spara pengar. Med besparingar kan fler leva ett tryggare liv. De flesta svenskar önskar att de hade en sund privatekonomi. Detta leder till mindre oro och stress. För en god ekonomi behövs egenbesparingar. Vi hjälper dig att skapa en långsiktig trygghet och en buffert för framtida ändamål.