Är du en rökare bör du veta att din vana är väldigt dyr och möjligtvis dödlig. Vill du lägga till år i livet istället för att ta bort dem är det bäst att bara sluta röka helt och hållet. Det finns en del anti-rökning alternativ att testa eller byt till en elektronisk cigarett för att köpa tid. Vilken väg du än väljer för att sluta röka blir din hälsa och ekonomi mycket bättre utan tobak.

 

8 anledningar till att sluta röka.

Har du ett starkt begär av att röka kan det vara lätt att bortse från fördelarna med att sluta röka. Det är enkelt att tappa fokus. Enligt oss finns det ingen bra anledning att röka. För att du ska känna dig mer motiverad i dessa situationer att sluta röka listar vi väldigt bra fördelar med att sluta röka. Påminn dig om fördelarna varje gång du känner ett sug att röka för att hjälpa dig att i rätt riktning:

  • 20 minuter: Hjärtfrekvensen, blodtrycket sjunker.
  • 12 timmar: Kolmonoxid i blodflödet sjunker till normal nivå.
  • 2 veckor-3 månader: Blodcirkulationen, lungfunktionen förbättras; risken för hjärtinfarkt faller.
  • 1-9 månader: Hosta mindre, andas lättare.
  • 1 år: Risk för hjärtsjukdomar halveras.
  • 2-5 år: Risk för cancer i mun, hals, matstrupe, urinblåsan halveras; strokerisken reduceras till samma nivå som en icke rökare.
  • 10 år: Sannolikheten att dö av lung cancer halveras; risken för njur- eller bukspottkörtelcancer minskar.
  • 15 år: Risk för hjärt-kärlsjukdom är samma som en icke-rökares.

 

Direkta fördelar.

När du röker når kemikalierna dina lungor varje gång du får in röken i kroppen. Ditt blod gör att alla giftet når alla dina organ i kroppen. 20 minuter efter att du har slutat röka börja dina kropp att läka. Nikotinet lämnar din kropp efter tre dagar. När din kropp börjar att hela kan du känna dig sämre istället för bättre. Men det är ett tecken på att din kropp jobbar på att bli frisk.

Fördelar på längre sikt.

Att sluta röka räddar flera år av ditt liv. Rökare som slutar innan 40 års åldern minskar risken av att dö tidigt med cirka 90 procent. De som slutar runt 45 – 54 års åldern minskar risken att dö med cirka 60 procent. Genom att sluta röka minskar risken för relaterade sjukdomar och dina nära och kära slipper den passiva rökningen.

LÄS MER:   Spara pengar på mat

 

Show Buttons
Hide Buttons