I en plats där du bara har dig själv, är ensam, vänd det till något positivt och produktivt. Många kvinnor i vår generation växte upp med tron om att målet i livet är att hitta en man och vara i hans sällskap för alltid. Medan den svenska kulturen verkligen har gjort framsteg sedan tiden med lyckliga prinsessor från Disney-prinsessor finns det fortfarande en tro om att vara ensam, särskilt som vuxen kvinna är något slags misslyckande. Något som vi borde undvika till varje pris.

Enligt denna tro lever många kvinnor med tanken om att de är misslyckade för att de är ensamma. För att undvika ensamheten går många kvinnor från den ena destruktiva relationen till den andra fyllda med problem. Detta förvärrar bara situationen eftersom du mår sämre med en person som det inte känns rätt med. Varje uppbrott leder till att du mår allt sämre.

Idag är många singlar under stor del av sitt vuxna liv. Omgivningen är oroliga och vännerna frågar. Varför kan du inte hitta en partner? Vad är det för fel med dig? Istället för att känna en oro över din ensamhet och de påfrestande frågorna från familj och vänner. Fokusera på en hobby. Skriva är jättebra terapi. Fyll dina dagar med berättelser och poesier, åk på weekendresor och skriv ner dina upplevelser utomlands. Utnyttja din tid att bli den person du vill vara. Du kommer aldrig ha så mycket tid att kunna fokusera på dig själv.
 

Konst-monstret måste veta hur man är ensam

Begreppet konst-monster kommer från boken Dept. Of Speculation av Jenny Offill. Författaren skriver att hennes plan var att aldrig gifta sig. ”Jag skulle vara ett konst-monster istället. Kvinnor blir nästan aldrig konst-monster eftersom konst-monster bara bryr sig om konst, aldrig om världsliga saker.”

Det kanske känns konstigt att sträva efter att bli ett monster av alla varelser. Termen har ändå samma klang som andra mansdominerade konstnärliga identiteter, som kvinnor traditionellt har uteslutits från som superhjälte, rockstjärna och geni etc. Sambandet mellan dessa identiteter är en fysisk, andlig och känslomässig avskildhet som kvinnor inte historiskt har haft tillgång till och som har skapat en skillnad där manlig ensamhet är coolt och att kvinnlig ensamhet är sorgset och farligt. Medan manlig ensamhet leder till vetenskapliga upptäckter och utrotning av brottslighet leder kvinnlig ensamhet till exil på en vind eller i en stuga någonstans i ingenstans med massor av katter.

Kvinnor måste därför ta sitt ansvar och leva emot dessa normer. Att våga vara sig själva eller om vi redan är ensamma, utnyttja vår ensamhet. Snarare att se ensamheten som ett sår som kräver plåster, vad händer om vi istället fyller den med kreativitet, konst och framsteg? Vad händer om att istället för att bli ledsna omfamnade vår ensamhet och jobba?
 

Saker att göra när man är ensam

Du kan lära dig allt som du beundrar med dig själv genom att vara ensam. Lär dig vem du är när ingen annan är omkring. Kanske du föredrar att lyssna på dålig rockmusik, äta popcorn till middag och ha på dig gamla kläder. Under tiden, skriv, läs och tänk. Lär känna dig själv. Omvandla ensamheten till något produktivt. Res, skriv en blogg eller en bok. 

De tider du spenderat på resande fot, vandrat ensam kan vara dina mest formativa år hittills. Erfarenheter som ett resultat av ett stort privilegium som många personer, särskilt kvinnor inte har – att vara ensam. Utmana dig själv. Åk på en resa ensam och njut av det!
 

Kärleken

När du nu vet att du inte behöver någon är du helt fri att äntligen vilja ha någon. Nu kan du välja en partner snarare än någon som skulle tjäna som en sköld från ensamheten. Träffar du någon har du valmöjligheten att spendera din tid med hen, tiden som du annars skulle ha läst och skrivit. När du träffar någon förlorar du din bästa vän; ensamheten att vara kreativ. Ensamheten går förlorad och istället fyller du tiden med en eller flera personer som du tycker om. Njut av det också! Ensamheten och kärleken är verkligen motsatta sidor av samma upplevelse. Om ensamheten är där konst-monstret lever är kärleken vad hon äter, det som håller jakten vid liv och anledningen till hennes fångst.