Det är trendigare än någonsin att köpa och sälja begagnat. Varje dag byter drygt 4 400 second-handplagg garderob på Tradera. Försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på tvår år säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera (Aftonbladet, 2017). Du kan ofta hitta den exakta produkten som du söker mycket billigare än vad affärerna erbjuder med smart shopping. Det är dessutom smart att handla second hand ur ekonomi-, miljö- och hälsosynpunkt.

Hela 97 procent av den energi som går åt att tillverka nya varor sparas genom att handla second hand. Du sparar inte enbart på ekonomin utan även miljön. Eftersom man slipper gifter från nytillverkade produkter är det mer hälsosamt att köpa nya saker. Det gäller även kläder, textiler och möbler. Handlar du i andra hand hos en välgörenhetsorganisation gör du god gärning. Konsumentlagen gäller för handel i butik precis som när du handlar nytt.

Det finns dock varor som helst inte ska köpas begagnat. Det är bra att vara extra vaksam när du köper dessa saker i andra hand.
 

Saker du alltid ska köpa begagnat.

1. (Märkes)kläder
Söker du på kläder och märkeskläder på Shpock eller blocket hittar du flera kläder där prislappen fortfarande är kvar. Flera personer konsumerar utan att prova kläderna eller en andra tanke om de faktiskt vill ha plagget. Därefter kan det hända att de inte lämnar tillbaka plagget eftersom det inte finns någon tid. Här finns flera tusenlappar att spara för dig som är på jakt efter exklusiva märken som Gucci eller kläder utan märke.
 
2. Matservis/bestick
Vacker porslin och unika bestick från förr finns det i överflöd på butiker som Röda korset, Myrorna och Stadsmissionen. Det kanske inte alltid finns en hel servis men det är bara charmigt och supertrendigt att mixa udda porslin.
 
3. Verktyg
Verktyg till hebmmet är oftast väldigt tråkiga och dyra pengar. Varför inte fynda begagnat istället? Spara pengar, köp något i en miljösynpunkt och hitta verktyg av bättre kvalité. Det går även att hitta högt värderade verktyg från exklusiva märken som håller länge.
 
4. Stekpannor
Repor på Teflonstekpannor är inte hälsosamma. Det är inte farligt att få i sig beläggning från stekpannan men det är inte så aptitligt att få det i maten. Rekommendationen är att kasta en panna som börjat ”flagna”. Vanligtvis håller en teflonpanna även kallad non stick-panna minst sex-sju år. Gjutjärnspannor är däremot ett bättre alternativ och håller i evigheter. Rost och ingrodd tar man enkelt bort och den är som ny.
 
5. Möbler
Möbler är precis som kläder. De köps och används inte. Man tröttnar lätt på dem och vill gärna ha något nytt. Fynda därför nästa nya möbler till halva priset på andra hands-marknaden. Det finns allt från Ikea-möbler till antika märkes-möbler.
 
6. Cyklar, dyra sportartiklar och skidor.
Flerbarnsfamiljer vet hur dyrt det kan bli att tillgodose alla med tillbehör till fritidsaktiviteter som att cyklar, åka skidor och skridskor. Eftersom barn växer snabbt är det mycket som är relativt nytt till försäljning. Sök efter begagnade tillbehör och spara pengar till annat för familjen.
 
7. Växter
Växter är också något som flera tröttnar på och gärna vill sälja vidare. En del odlar faktiskt eget och säljer privat för en extrainkomst. Trädgårdsföreningar brukar anordna växtmarknader där man kan hitta flera plantor för en billig peng.
 
8. Träningsredskap
Träna hemma till Youtube eller program som Kayla är jättevanligt och fler går med i den trenden. Till de träningsprogrammen finns det flera redskap som behövs och de hittas enkelt och billigt på andrahand-marknaden.

LÄS MER:   SPARTIPS 12: Rensa garderoben

 
 

Saker du inte borde köpa begagnat.

1. En del plastleksaker
Plastleksaker som är producerade före år 2007 och är mjuka bör undvikas. Det finns ett EU förbud mot ftalater som finns i gamla och mjuka leksaker eftersom de visat sig vara hormonstörande för små barn. Kemikalieinspektionen varnar för dem.
 
2. Sängar och soffor.
Sängar och soffor kan innehålla vägglöss och andra partiklar som inte är bra. Kontrollera dem ordentligt innan du köper dem.
 
3. Kuddar, textiler och täcken.
Precis som i punkt två kan textiler och andra liknande produkter innehålla löss och andra dåliga partiklar. Kläder, kuddar och dukar kan tvättas i minst 60 grader. Enligt Anticimex ska lössen och deras ägg försvinna då.
 
4. Kylar och frysar.
Äldre kylar och frysar drar dubbelt så mycket el som en ny och därför är det bättre att köpa nytt ur en ekonomi- och miljösynpunkt. Är din kyl och frys äldre än 10 år kan skillnaden i el vara tre gånger så stor. Det finns miljöstationer att lämna gamla kyl och frysar om du byter dem.
 
5. Annan elektronik
Elektronik är oftast i sämre utskick än vad som utges. Dessutom kan det vara stöldgods som säljs på andra andrahandsmarknaden. Var noga med att kontrollera produkten innan du köper den och se till att få ett kvitto för att säkerställa att produkten inte är stulen.
 
6. Hjälmar
För din säkerhet. Köp alltid en ny hjälm. Du kan aldrig veta om den är sliten och inte ger skydd längre. Det finns inga pengar i världen som kan ersätta en hjärnskada.
 
7. Bilbarnstolar
Precis som i punkt sex är det alltid säkrare att köpa en ny bilbarnstol. Bilbarnstolar som har varit med om en krock ska skrotas omedelbart. Kontroll kan göras genom att ta av klädseln och söka efter sprickor eller märken. Bilbarnstolar ska vara godkända med ett E- och/eller T-märke. Det har oftast inte gamla eller utländska stolar. Plasten i stolen blir sprödare med åren och bör därför tas i beaktning vid köp av begagnat. Seriösa butiker som säljer bilbarnstolar i andra hand testar gärna din bilbarnstol mot en mindre kostnad.

LÄS MER:   Budgetera med Kakebo

 

Show Buttons
Hide Buttons