Annons

Att ha lamporna tända i hemmet kanske inte är dyrt per watt men det kostar pengar över tid. För att spara pengar så mycket som möjligt, släck lamporna där du lämnar ett rum eller hemmet. På sommaren behöver inte lamporna vara tända alls eftersom det naturliga ljuset lyser upp hemmet och hjälper att hålla ner elräkningen. Under höst och vintertider kan ljus vara ett alternativ. Det värmer och lyser upp hemmet.

Spara 20 % på din elräkning.

Vill du fortfarande ha dina lampor tända men ändå spara pengar på din elräkning finns alternativet att byta glödlampor till LED- och energilampor. Du sparar så mycket som 20 % på din elräkning vid byte till lågenergilampor.

Enligt undersökningar som gjorts av belysningsbranschen går cirka 25 procent av energiförbrukningen i hemmet till belysning. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.

Livslängd på lampor

Livslängden på lampor varierar beroende på vilken modell det är. På lampförpackningen anges livslängden

  • Livslängden på LED lampor är vanligtvis mellan 10 000 timmar och 25 000 timmar.
  • Lågenergilampor har vanligtvis en livslängd mellan 6 000 timmar och 10 000 timmar.
  • Glödlampor har en livslängd på 1 000 timmar

Så mycket pengar sparar du på att byta lampa

Genom att byta till LED- eller lågenergilampa sparar du cirka 600 – 670 kronor under lampans livslängd.

Uträkning: Totalkostnad glödlampa.
(1,40 1,40 kr/kWh x 10 000 timmar x 0,060 kW) + (5 kr x 10 st) = 890 kr

Här förklarar PGEVideo hur du sparar pengar på LED-belysning. Fler alternativ ges för att spara pengar på belysning i hemmet. Videon beskriver hur du byter till avancerade LED-lampor, installerar dimmers, timers eller rörelse sensorer och att använda lampor.

Hur sparar du pengar på belysning? Har du LED-lampor i hemmet?

Behöver du energieffektiva och miljövänliga lampor kan det enkelt och smidigt köpas online. Vanligtvis erbjuds snabb leverans, fri frakt och ingen fakturaavgift. Det har aldrig varit enklare att spara pengar.

Annons