Spendera en förmögenhet på moderna designer trender som bara varar ett par månader är inte i linje med den nya tiden av fokus på hållbarhet. Använd istället kläder du köpte för ett decennium sedan och kombinera till helt nya outfits för mindre pengar.

Du kan hitta fabulösa och trendiga kläder för halva priset på Factory Outlets och lågpriskedjor, och självklart välgörenhets butiker och marknadsstånd. Det finns även ett växande community online där du kan byta klänningar, skor, väskor och accessoarer. Är du osäker över att köpa begagnade kläder online kan du alltid ha din egen kläd-bytar dag med dina vänner och bekanta.

Populära second hand klädbutiker

Om du är beredd att rota i rälsen kan du plocka upp några bra modeköp i välgörenhetsbutiker. Här kan du hitta bra modefynd, speciellt under jul och efter sommar.

 • Myrorna: En välkänd kedja av second hand-butiker som finns i många städer runt om i landet.
 • Emmaus: En annan populär kedja av second hand-butiker som säljer allt från kläder till möbler och böcker.
 • Beyond Retro: En vintagebutikskedja med flera butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö som erbjuder ett brett utbud av retro och vintagekläder.
 • Humana Second Hand: En annan kedja av second hand-butiker som finns i flera städer runt om i landet och erbjuder ett brett utbud av kläder, accessoarer och inredning.
 • Erikshjälpen: En välgörenhetsorganisation som driver second hand-butiker över hela Sverige och säljer allt från kläder till möbler för att stödja olika välgörenhetsprojekt.

Dessa är bara några exempel, men det finns många fler second hand-klädbutiker i Sverige som är populära för dig som söker unika och prisvärda kläder.

Tips till dig som köper second hand kläder

Kontrollera om det finns svåra fläckar. Om ett plagg är fläckigt, bedöm om det kan tas bort med ett specialtvättmedel eller genom att ta den till kemtvätt. Ömtåliga tyger, som siden, kan vara svåra att behandla, och färger och dekorationer på vissa tyger kan förstöra plagget om de tvättas i maskin.

Kom ihåg att lagningar kan bli kostsamma. Det är lätt nog att förkorta klänningar och kjolar, reparera fransade fållar och byt ut knappar, men ett plagg som har hål eller kräver förändring runt axlarna eller midjeområdet kommer att bli svårare och dyrare att reparera eller anpassa.

Känns till dina rättigheter. Välgörenhetsbutiker eller second-hand online omfattas av köplagen. Detta betyder att även om du bör förvänta dig vissa brister, ska plagget vara av tillfredsställande kvalitet och lämpligt för ändamålet som de såldes.

Populära second hand kläd butiker online

 • Tradera: En populär online-auktionsplattform där användare kan köpa och sälja både nya och begagnade varor, inklusive kläder och accessoarer.
 • Sellpy: En onlineplattform som specialiserar sig på försäljning av begagnade kläder, skor och accessoarer. Sellpy hanterar hela försäljningsprocessen åt säljaren, från fotografering till leverans.
 • Blocket: En stor online-marknadsplats i Sverige där användare kan köpa och sälja allt från kläder och möbler till bilar och bostäder. Det är också vanligt att hitta begagnade kläder och accessoarer här.
 • Tise: En app och onlineplattform där användare kan köpa och sälja begagnade kläder, skor och accessoarer. Tise är populärt bland unga människor och erbjuder en enkel och användarvänlig plattform för second hand-shopping.
 • Facebook Marketplace: Facebooks egen marknadsplats där användare kan köpa och sälja varor, inklusive begagnade kläder och accessoarer, i sitt lokala område.

Dessa är några av de mest populära onlineplatserna för second hand-kläder i Sverige, men det finns också andra mindre kända plattformar och appar som används av människor för att köpa och sälja begagnade kläder.

Populära designer outlet och factory stores

I Sverige finns det några stora designer outlet och factory stores som erbjuder rabatterade priser på märkeskläder och accessoarer. Här är några av de största och mest populära:

 • Stockholm Quality Outlet (Sollentuna): Beläget strax utanför Stockholm, är Stockholm Quality Outlet en av de största outlet-destinationerna i Sverige. Det erbjuder ett brett utbud av internationella och nationella märkesbutiker med rabatterade priser.
 • Gallerian Nian Factory Outlet (Uppsala): Ligger i närheten av Uppsala och är en populär destination för shopping av märkeskläder till nedsatta priser.
 • Freeport Designer Outlet (Kungsbacka): Beläget nära Göteborg, erbjuder Freeport Designer Outlet ett brett urval av märkesbutiker med rabatterade priser på kläder, skor och accessoarer.
 • Fashion District (Borås): Fashion District är en outlet-destination i Borås, känt för sitt stora utbud av mode och designprodukter till rabatterade priser.
 • Ullared: Ullared är kanske mest känt för sitt varuhus Gekås Ullared, men det finns också en del factory stores i närheten där man kan hitta rabatterade märkeskläder.

Dessa är några av de största designer outlet och factory stores i Sverige, men det finns även andra mindre kända outlet-centers och butiker runt om i landet.

Har ni tips på andra second hand butiker fysiskt eller online, designer outlets eller factory stoes? Kommentera nedan.