1. Flytta bankkonton för att dra nytta av förmåner och tjäna mer på sparränta.

Har du dina sparpengar på ett nollräntekonto eller betalar du en månads-/kvartalskostnad skulle du kunna tjäna hundralappar på att välja rätt sparkonto. Trots att det finns pengar att tjäna på en bra sparränta är det enbart en av tio som jämför alternativa sparkonton innan de startar ett buffertsparande enligt en ny undersökning gjord av Svenska dagbladet.

En del banker erbjuder registreringsbonusar och attraktiva räntor till nya kunder vilket kan vara värt att undersöka närmre. Nio av tio uppger att de har någon form av ekonomisk buffert som kan användas vid oförutsedda händelser. Att 90 procent av de som undersökts har en buffert innebär att färre personer behöver ta dyra sms lån/snabblån.

 

Undvik lågräntefällan

Trots att det finns en trend som visar att vi sparar mer pengar är det flera sparare som trampar i lågräntefällan. Anledningen till att sparare inte jämför räntor är tron om att det inte är värt mödan. Att räntan är så pass låg ändå. Ekonomiexperten Claudia Wörman hävdar dock att en låg ränta gör skillnad. Jämför alternativ och se resultat innan du tar ett beslut!

 

De mindre bankerna ger bättre ränta. De är måna om att få in nya kunder och vill därför kunna erbjuda bättre förmåner än storbankerna. Qliro till exempel erbjuder en hög ränta med insättningsgaranti och fria uttag på 0,8 procent. Svea ekonomi erbjuder en ränta om 0,75 procent. Vid ett sparande om 50 000 kronor innebär det en summa om 375-400 kronor mer i ränta än på storbankernas nollräntekonton varje år.
För dig som är beredd att låsa ditt sparande i fem år kan guldfynda bland sparräntorna eftersom då erbjuds det upp till 2 procent i ränta som exempelvis hos Marginalen Bank eller Bluestep.

LÄS MER:   SPARTIPS 34: Ta bort kreditkortsdetaljer online och i appar