Annons från Zmarta

Svaret på den frågan är: det beror på.

Räntorna för våra CSN-lån är väldigt förmånliga, på bara 0,13 procent. I jämförelse med andra lån som blancolån och bolån skiljer sig kostnaden avsevärt. Att lösa sina CSN lån genom ett lån eller annan kredit är därför inte värt.

Byta studielånet mot bolån?

Ett byte mot bolån kan däremot vara ett alternativ. Befinner du dig i en situation där studieskulden känns väldigt betungande just nu och du snabbt måste få ner månadskostnaderna finns det alternativ. Att växla till ett amorteringsfritt bolån eller ett bolån med lång amorteringstid kan få ner lånekostnaden på kort sikt. Det amorteringsfria bolånet får dock en högre totalkostnad. Eftersom du inte amorterar/betalar av bolånet tickar en fast ränta på det lånet/månad.

Lösa in CSN-lånet

Har du sparade pengar skulle det kunna vara ett alternativ att använda dem för att betala av studieskulderna. Att inte ha några skulder alls som studieskulder kan kännas skönt. Ett tips är att överväga fördelar och nackdelar med att lösa in CSN-lånet. Kanske du kan ta hjälp av din privata bankman.

Frågor du kan ställa dig i detta valet är:

  • Går det att få mer valuta för sparpengarna på något annat sätt?
  • Hur stor blir avkastningen om du placerar pengarna i aktier och fonder istället?
  • Behöver du sparpengarna till ett startkapital när du tar dig ut i vuxenvärlden?

CSN-återbetalning

CSN är väldigt flexibla med återbetalningar. Är du till exempel arbetslös eller har ersättning från försäkringskassan kan du under en period betala av mindre på lånet eftersom du har lägre inkomst. Möjligheten att skjuta upp en betalning per/år finns också.

En viktig notering. CSN-lånen har en eftersläpning i ränta. De beräknas nämligen på statslåneräntan tre år bakåt i tiden. För att undvika oförutsägbarhet som antas kunna slå hårt mot folk som just håller på att etablera sig i yrkeslivet beräknas räntan tre år bakåt i tiden. Bolån och CSN-lånet räknas därmed på olika sätt och kan därför skilja sig avsevärt.

Information om CSN-studieskulder

De flesta har studieskulder till Centrala studiestödsnämnden CSN. Enligt statistik från CSN hemsida är det drygt 1,5 miljoner personer som har studieskulder på totalt 217 miljarder kronor. Den genomsnittliga skulden låntagare har som bor i Sverige är vid årsskiftet cirka 138 000 kronor.

Skuldsättningen har ökat de senaste åren och det beror främst på att höjningar av studiemedlens lånedel. Skuldsättningen kommer bedöms hålla i sig de kommande åren. I storstäderna tar flest högre lån och det beror på att utbildningsnivån är som högst i dessa områden. 1 januari 2018 hade 6,4 procent eller 85 222 personer betalningsanmärkningar på grund av sina studielån hos kronofogden. Det är en minskning av tidigare år.

Räntan på studielånet är rekordlågt

Räntan på studielånen har sänkts nio år i rad och är idag (2020) rekordlåg på 0,16 procent. Det innebär att fler har råd att amortera mer. Personer med det nyare studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Bedömningen är dock att räntan kommer att höjas näsa år. 2019 låg räntan på endast 0,13 procent. Räntan kommer ligga kvar på historiskt låg nivå i några år till trots att trenden pekar uppåt.

2020 är låntagarna skyldiga svenska staten 231 miljarder kronor den 1 januari. I kommuner med större lärosäten finns den högsta andelen personer med studielån. Genomsnittliga studieskulder per person och län den 1 januari 2020 (samtliga typer av studielån):

  • Sverige 141 337 kronor (Ökning från 138 022 kronor 2018)
  • Icke folkbokförda i Sverige 199 415 kronor (Ökning från 196 586  kronor 2018)
  • Alla låntagare 144 166 kronor (Ökning från 140 902 kronor 2018)

Tips till dig som betalar tillbaka studielån

  • Välj ett smart betalsätt. Kanske e-faktura eller autogiro?
  • Använd CSN:s tjänster i Mina sidor. Där kan du se hur mycket du ska betala tillbaka.

/Linda
Spara pengar snabbt