I spartips 18 skrev vi om vikten att släcka lampor. I denna artikel skriver vi om energieffektiva glödlampor. Energieffektiva och miljövänliga lampor kan kosta lite mer inledningsvis men de har längre livslängd än vanliga glödlampor och drar mycket mindre el. Dessutom hjälper vi naturen att blomstra och undviker klimatförändringar – ”nature climate change”.

Byt lampor och spara 20 % på din elräkning.

Byt nuvarande lampor till LED- och energieffektiva lampor. Enligt uträkningar som gjorts sparar du hela 20 % på din elräkning vid ett byte till LED- och energieffektiva lampor. Det kan vara en liten utmaning att veta exakt vilken glödlampa som ska användas. Vanligtvis brukar butiker och prisjämförelsetjänster enkelt och lättöverskådligt ge bra beskrivningar Det kommer att vara ett bättre alternativ än vad du har idag. Du sparar inte enbart pengar utan du sparar även på energin och miljön.

Annons

Livslängd på lampor.

Livslängden varierar. Variationen beror på modell. Lampförpackningen anger livslängden.

  • Livslängden på LED lampor – 10 000 timmar och 25 000 timmar.
  • Lågenergilampor – 6 000 timmar och 10 000 timmar.
  • Glödlampor har en livslängd på 1 000 timmar

Uträkning, så mycket pengar sparar du.

600 – 670 kronor är summan som sparas under lampans livslängd.

Uträkning: Totalkostnad glödlampa.
(1,40 1,40 kr/kWh x 10 000 timmar x 0,060 kW) + (5 kr x 10 st) = 890 kr

PGEVideo beskriver hur pengar sparas på LED-belysning. Det handlar inte enbart om att byta till energieffektiva lampor. Videon beskriver även att det är bra att installera dimmers, timers eller rörelse sensorer och att använda lampor.

Energieffektiva lampor är enkelt att köpa online. Sök på internet efter LED lampa, alternativt energieffektiva lampor. Gå till närmsta lamp-butik och be om tips på bästa energieffektiva lampor. Det är enkelt att byta lampor i hemmet. Glöm inte att lägga de tidigare lamporna i återvinningen.

Vilka typer av lampor eller rättare sagt energieffektiva lampor använder du i hemmet? Kommentera nedan.