sellpy second hand

Istället för att köpa nya böcker, musik eller film/DVD finns möjligheten att lämna ifrån sitt gamla och byta till sig blivande favoriter. Detta har blivit ett populärt sätta att förnya i bokhyllan.

Bokbytardagen

Varje år arrangeras stora bokbytardagen i hela landet. Detta året arrangerades den 16 maj 2019 för elfte året i rad. Dagen innebär att man tar med sig en bok hemifrån och byter med någon annan. Bytet kan ske var som helst och när som helst under hela dagen: i skolan, bussen, på jobbet, tåget, fiket eller på arrangerade bokbytarstationer. Till denna dags ära får vem som helst anordna bokbytarstationer. Det kan vara butiker, kaféer, kulturhus och bibliotek.

Stora Bokbytardagen startades redan år 2009 som ett frivilligt initiativ av Joakim Karlsson och Ida Torkkeli. Syftet med dagen är att uppmuntra till mer lärande och läsande. Det är även ett perfekt tillfälle att träffa nya människor och inspireras

sellpy second hand

Bibliotek får in böcker.

Att byta böcker blev alltmer populärt när Stora Bokbytardagen först arrangerade dagen år 2009. Kan det ha med finanskrisen runt år 2009 vet vi inte, men det kan spekuleras kring det. Idag samordnas Stora bokbytardagen av föreningen Medveten Konsumtion. År 2019 arrangerades cirka 90 bokbytarstationer över hela landet.

Många bibliotek får in böcker som pocket, deckare och hemma-fixar-böcker. Litteratur finns även att byta på särskilda sajter över internet. Kanske du hittar en favoritförfattare i högen av böcker. En del klarar inte av att slänga böcker, det är för emotionellt. De brukar då skriva ett meddelande i böckerna de lämnar efter sig och därefter skicka iväg dem. Det är en väldigt romantisk idé, att boken färdas från en person till en annan. Kanske den också färdas från stad till stad eller land till land.

Free little library.

I Jaktparken, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm har ett bokskåp monterats. Där får alla byta, lämna, ta eller låna böcker. Detta kallas med andra ord readcycling. Inspirationen till detta skåp är hämtat från USA, där det kallas ”Free little library”. Detta är ett jättebra initiativ av miljöskäl och hållbarhetsskäl.