Annons

Det är lätt att rättfärdiga att slösa pengar efter en stressig dag på jobbet, tjafs med din partner och så vidare. Du kanske till och med spenderar pengar för att du är stressad över alla dina kreditkort-skulder.

Slösa pengar på grund av en känsla kan vara ok till en viss gräns. Det kan dock enkelt gå överstyr och bli ett problem. Stress-spendera pengar kan enkelt kännas bättre för stunden men när verkligheten kommer ikapp ackumuleras den negativa känslan.

Hushållens skulder har ökat

Hushållens skulder har ökat mer än inkomsterna sedan 1990-talet. Skuldsättningen har däremot i förhållande till hushållens finansiella tillgångar hållit sig relativt konstant. Svenska hushåll har idag skulder på cirka 3 800 miljarder kronor. 3 000 miljarder eller 77 procent är bostadslån.

Medan endel använder krediter för att de har högre utgifter än inkomster, är vi säkra på att mycket av de pengar vi spenderar beror på på någon form av emotionell stress.

Så undviker du att stresspendera pengar

Nedan ger vi tips om hur du låter bli att stresspendera pengar.

1. Gör en lista av dina skulder

Att kontrollera skulder kan vara något som du har undvikit men det behövs göras omedelbart för att undvika dåliga vanor.

Kontrollera dina skulder och sortera ut det som spenderats på grund av stress.

Du kan i värsta fall bli chockad över hur mycket du faktiskt spenderar på grund av stress. I bästa fall kan du bestämma dig för att ändra dina vanor helt och sluta slösa pengar under stress.

2. Förstå varför du spenderar pengar när du är stressad

Vi slösar pengar under stress av olika anledningar. Det kan vara på grund av jobb-problem, tristess, familjeproblem och så vidare.

För att verkligen kunna sluta stresslösa pengar behöver du verkligen förstå varför du har detta problemet. Förstår du inte problemet kan du hamna i samma negativa spiral om och om igen.

3. Tänk på dina finansiella mål

Att spendera pengar baserat på en känsla kan verkligen förstöra din ekonomi helt. Innan du spenderar pengar eller känner dig nere. Tänk på vad du kunde spendera pengarna på istället.

Är det verkligen värt att köpa chokladkakan för att stilla sockerbehovet? Eller kaffet innan jobbet?

4. Hitta andra metoder att hantera stressen

Nästa gång du känner dig stressad, kanske du kan tänka på att göra något annat än att slösa pengar. Något mer produktivt.

Det finns massa saker som får dig att känna mindre stress och lugn. Det kan till exempel vara att motionera i skogen, meditera eller ta en tupplur. Läsa en bok, titta på film, umgås med vänner eller vara ute i trädgården.

Vill du verkligen sluta stress-slösa pengar? Hitta grunden till problemet. Detta betyder att lösa dina problem en längre tid istället för att hitta temporära lösningar.

5. Håll dig till en budget

Håll dig till en budget som funkar för dig. Detta betyder inte att du ska sluta leva utan du kan också inkludera en del roliga saker som håller budgeten såklart.

En budget är perfekt eftersom det hjälper dig att hålla koll på dina utgifter.

Brukar du stress-slösa pengar? Vad har du för tips för en person som slösar pengar under stress?