För dig som vill spara pengar och har en ansträngd ekonomi är denna punkt extra viktig. Håll dina händer rena. Väldigt enkelt men också lätt att glömma bort. Tvätta händerna noga varje gång du använder badrummet eller hanterar råa livsmedel. Är dina händer och andra artiklar rena som datorer lyckas du hålla virus och bakterier borta.

Det finns inget värre än att vara sjuk och sängliggande. Undviker du sjukstugan sparar du pengar på att inte köpa medicin och att vara sjukledig. Det kan vara dyrt att vara sjuk eftersom avdrag görs under karensdagen.

Förlorar mycket pengar

Sjukledigheten är mindre välkommet för den som har en knaper ekonomi. Karensdagen som är första sjukdagen innebär utebliven lön. Därefter gäller 80 procent av sjuklönen dag 2 till 14. Har man precis så att det räcker till att räkningarna betalas eller inte hög lön kan det bli tufft. Finns möjligheten kan man antingen byta arbetspass med någon eller kompa ut timmar.

Måste spara pengar

För att klara av situationer som när sjukdomen slår till i hemmet är det extra viktigt att ha en buffert och sparade pengar vid oväntade utgifter. Det behövs för att kompensera frånvaron från jobbet. Tänk på det speciellt inför säsonger av sjukdomar som under vintern då vinterkräksjukan härjar.

Mer än hälften av personer som är sjuka brukar vanligtvis gå till jobbet ändå. Det gjordes en undersökning av fackförbundet Unionen där mer än hälften av cirka 800 personer uppgav att de alltid eller ofta går till jobbet, trots sjukdomar som magsjuka eller feber. Många trotsar sin förkylning och går till jobbet. Undersökningen visade att nio av tio går till jobbet trots förkylning.

När ska man gå till jobbet?

Enligt Annika Linde som är statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet kan man gå till jobbet trots förkylning. Måste man dock ta tabletter för att orka dagen borde man stanna hemma. Den som är sjuk bör ta sitt ansvar och se till att andra personer på arbetsplatsen inte smittas. Återigen är det viktigt att tänka på att tvätta händerna för att inte föra vidare bakterier och virus. För att inte hosta och nysa ner andra kan det också vara en god idé att sitta för sig själv eller lite avsides från andra.

Karensdagen kostar

Självklart är det mer viktigt att tänka på om man är sjuk när man jobbar med människor som inom vården. Dit kan man inte gå om man är förkyld med tanke på att det lätt smittar personer med nedsatt immunförsvar. Varför många drar sig för att sjukanmäla sig är förmodligen karensdagen eftersom man förlorar mycket pengar på det.

Kollektivtrafiken och smittorisker

Handhygienen är viktigast för den som vill undvika att inte bli sjuk. Tvätta därför alltid händerna ordentligt med tvål och vatten. Det bästa är att alltid tvätta händerna noggrant. Handsprit är bra vid behov. En extrem åtgärd för att inte bli sjuk är att undvika kollektiv rusningstrafik. Då slipper man åka där smittorisken är som högst eftersom med fler människor på tåget är sannolikheten större att bli smittad. Handskar är också ett tips för den som åker kollektivt. Då stannar baciller och virus på utsidan av handskarna.

Källa: Aftonbladet.se

/Sparapengarsnabbt.se