Överspenderar du dina kreditkort och hamnar i för hög kredit? Går du in i butiker och enbart planerar köpa ett plagg men det slutar med att du spenderar 10 gånger mer än vad du planerade? Konsekvenser av att överspendera är inte roligt alls och mycket värre än vad du kanske tänkte till en början när du köpte de 10 plaggen.

Missar du dessutom att betala kreditkortsräkningen i slutet av månaden?

Att överspendera leder till alltför höga kredit som dessutom kan påverka din kreditvärdighet. Verkligheten kommer i fatt dig efter en överspendering.  Den positiva nyheten är att du har full kontroll över ditt kreditkort och med guidning kan du undvika att överspendera.

 

Glöm inte att du måste betala tillbaka krediten.

Med kreditkort är det väldigt enkelt att inte förstå att du faktiskt spenderar pengar och att du faktiskt betalar för de produkter du köper. Du känner inte av att krediten försvinner på samma sätt som om du skulle spendera pengar och inte kredit. Det är därför väldigt enkelt att överspendera med ett kreditkort.

Undersökningar har gjorts som visar att personer faktiskt är villiga att betala dyrare saker för kredit som till exempel biljetter till en fotbolls match. Denna tendens visades giltig med hjälp av en undersökning gjord av Drazen Prelec och Duncan Semester från Sloan School of Management 2001.

LÄS MER:   Komplett kreditkort

Undvik att tänka krediten som gratis pengar. Kom ihåg att du måste betala tillbaka alla pengar du har spenderat. Var ansvarig för de pengar du spenderar med kreditkortet och tänk att krediten faktiskt är pengar.

 

Tänk på din balans och inte din kreditgräns.

Har du lyckats att inte använda all din kredit och du har en bra inkomst, kommer din kreditkortsutgivare att belöna dig med en högre kreditgräns. Du behöver inte använda all din tillgängliga kredit för att den finns tillgänglig. Använder du för mycket kredit kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Övervaka därför ditt kreditkortssaldo och inte enbart din tillgängliga kredit för att vara säker på att du inte överskrider utgiftsgränsen. Låt din kreditkortsgivare sänka din kreditgräns om du håller bättre koll på dina kreditkortsutgifter på det sättet.

 

Var försiktig med att jonglera flera kreditkort.

Generellt sett. Ju fler kreditkort, desto lättare är det att överskriva kreditgränsen. Flera kreditkort betyder också att du måste hantera dina saldon hos alla kreditkort.

 

Låt inte dina känslor styra hur du spenderar pengar.

Var försiktig med att spendera pengar när du känner dig nere. Undersökningar har gjorts som visar att personer spenderar mer pengar när de känner sig stressade, sorgsna, ilska, svartsjuka och tristess. Är du upprörd, skjut upp shoppingturen tills du är på bättre humör. Detta gör att dina känslor inte överskrids.

 

Låt dina finansiella mål vägleda dina spenderade beslut.

Tänk på var du vill vara de kommande 5, 10, 15 eller 25 åren. Jobba mot dem målen och överväg dina val noga när du bestämmer dig för att spendera pengar. Överskridande av kreditkort kommer definitivt att hindra dig från att nå dina ekonomiska mål.

LÄS MER:   Spartips 14: Få pengarna att räcka till under julhandeln

 

Lämna dina kort hemma.

Bär endast ditt kreditkort när du handlar för ett specifikt syfte. Köpa matvaror med hjälp av en lista eller köpa ett ny telefon. Annars riskerar du att använda kreditkortet vid oplanerade inköp. Det bästa för att skydda din kredit och ekonomin är att tvingas använda kontanter och betalkort utan kredit.

 

Har du för vana att hamna i ekonomisk knipa på grund av dina kreditkort? Missar du att betala kreditkortsräkningen i slutet av månaden?  Låt dina kreditkort vara hemma. Behåll enbart dina kreditkort om du använder dem för oväntade utgifter. Låt inte kreditkorten styra dig. Ta istället kontroll över din ekonomi med våra knep.

 

Show Buttons
Hide Buttons