Överspenderar du dina kreditkort och hamnar i för hög kredit? Går du in i butiker och enbart planerar köpa ett plagg men det slutar med att du spenderar 10 gånger mer än vad du planerade? Konsekvenser av att överspendera är inte bra alls och mycket värre än vad du kanske tänkte till en början när du köpte de 10 plaggen.

På sparapengarsnabbt.se jämför vi kreditkort men vi vill samtidigt att kreditkorten används ansvarsfullt. Överspendering och att missa betala kreditkortsräkningen leder till alltför höga krediter som dessutom kan påverka din kreditvärdighet. Den positiva nyheten är att du har full kontroll över ditt kreditkort och vi hjälper dig med strategier för att undvika överspendering med kreditkort.

1. Glöm inte att du måste betala tillbaka krediten

Med kreditkort är det väldigt enkelt att inte förstå att du faktiskt spenderar pengar och att du faktiskt betalar för de produkter du köper. Du känner inte av att krediten försvinner på samma sätt som om du skulle spendera pengar och inte kredit. Det är därför väldigt enkelt att överspendera med ett kreditkort.

Undersökningar av kreditkort och konsumtion kopplat till det har gjorts som visar att personer är villiga att betala dyrare saker med kredit som till exempel biljetter till en fotbolls match. Därför är det viktigt att undvika tänka att krediten är gratis pengar. Kom ihåg att du måste betala tillbaka alla pengar som spenderats.

2. Tänk på din balans och inte din kreditgräns

Har du lyckats att inte använda all din kredit och du har en bra inkomst, kommer din kreditkortsutgivare att belöna dig med en högre kreditgräns. Du behöver inte använda all din tillgängliga kredit för att den finns tillgänglig. Använder du för mycket kredit kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Övervaka därför ditt kreditkortssaldo och inte enbart din tillgängliga kredit för att vara säker på att du inte överskrider utgiftsgränsen. Låt din kreditkortsgivare sänka din kreditgräns om du håller bättre koll på dina kreditkortsutgifter på det sättet.

3. Var försiktig med att jonglera flera kreditkort

Generellt sett, ju fler kreditkort, desto lättare är det att överskrida kreditgränsen. Flera kreditkort betyder också att du måste hantera dina saldon hos alla kreditkort.

4. Låt inte dina känslor styra hur du spenderar pengar

Var försiktig med att spendera pengar när du känner dig nere. Undersökningar har gjorts som visar att personer spenderar mer pengar när de känner sig stressade, ledsna, arga, svartsjuka eller uttråkade. Är du upprörd, skjut upp shoppingturen tills du är på bättre humör. Detta gör att dina känslor inte påverkar din ekonomi. Försök även kartlägga dina känslomässiga shoppingtriggers för att undvika shoppa onödiga saker med kreditkort.

5. Låt dina finansiella mål vägleda

rikare liv, spara pengar snabbt

Tänk på var du vill vara de kommande 5, 10, 15 eller 25 åren. Jobba mot de målen och överväg dina val noga när du bestämmer dig för att spendera pengar. Överskridande av kreditkort kommer definitivt att hindra dig från att nå dina ekonomiska mål.

6. Lämna dina kort hemma

Bär endast ditt kreditkort när du handlar för ett specifikt syfte. Köpa matvaror med en lista till hands eller köpa ett ny telefon. Annars riskerar du att använda kreditkortet vid oplanerade inköp. Det bästa för att skydda din kredit och ekonomin är att tvinga dig själv att använda kontanter och betalkort utan kredit.

Har du för vana att hamna i ekonomisk knipa på grund av dina kreditkort? Missar du att betala kreditkortsräkningen i slutet av månaden?  Låt dina kreditkort vara hemma. Behåll enbart dina kreditkort om du använder dem vid oväntade utgifter. Låt inte kreditkorten styra dig. Ta istället kontroll över din ekonomi! Planera din framtid och bli miljonär.