Dag 1: Ta kontroll över dina skulder.

Hur kan du ta reda på hur mycket skulder du har?

Det första steget i att ta kontrollen över din ekonomi är att ta reda på hur mycket du står i skuld. Detta kan vara skrämmande till en början, men det är också ett av de bästa stegen framåt. Att veta exakt hur mycket du är skyldig dina kreditgivare är ett bra sätt att börja ta kontroll över dina skulder.

Du är inte ensam; vi är här för att stödja dig i varje steg du tar. Vi finns här genom praktisk hjälp och support för en finansiell kontroll. Att hantera skulder kan vara överväldigande. En del har stora problem med att öppna brev med fakturor. Varför undviker vi fakturor och skulder? För att det stressar oss och att vi inte har kontroll över dem.

Det är den stora frågan som vi har svar på genom en undersökning som Step Change utfört:

  • 17 % Rädsla för själva utförandet
  • 14 % Rädda för att veta deras finansiella status
  • 12 % Skäms helt enkelt över deras finansiella status

Organisera dina räkningar.

Hur hanterar man en hög med räkningar?

Att hantera sina skulder kan vara läskigt men att ignorera det och hoppas att det går över är ännu stressigare. Kan du se din skuld för vad den är och förstå din situation – vet du vad du har framför dig och kan planera/hantera situationen proaktivt. Många som vi har talat med gällande att hantera räkningar säger att det inte var så illa som de en gång tänkte sig.

Via ett Youtube klipp som Step Change skapat får du tips på hur du kan hantera en hög med fakturor. Genom att hantera din post kan du bli mer organiserad och känna att du har större kontroll över den. Se film över hur du kan organisera dina räkningar här.

Organisera dina räkningar

Gör en lista över alla dina skulder. Det är lätt att tappa greppet om hur mycket du faktiskt är i skyldig dina kreditgivare. Se över dina senaste skuldsaldon metodiskt och en åt gången för att få reda på hur mycket du faktiskt är skyldig.

Oroa dig inte för mycket i detta första steg om hur du ska hantera dina skulder. Det är viktigare att ta del av vår information och förstår din situation. Vi kommer kunna ge dig mer råd om hur du hanterar din skuld vid ett senare tillfälle. Vi förstår att det är jobbigt att hantera och att inte känna att man har full kontroll över sin finansiella situation. Behöver du stöd och hjälp vid skuldproblem, kommentera gärna nedan och vi svarar dig.

Dag 2: Förstå vilka skulder som måste prioriteras

Dag 2 som du finner i blogginlägget om: ”Förstå vilka skulder som måste prioriteras” diskuterar vi bland annat hushållsräkningar. Att alltid vara ett steg före sina räkningar är viktigt för att ha tak över huvudet och att slippa begära en skuldsanering. Vi hjälper dig att veta vilken skuld som är den viktigaste att hålla koll på.

Dag 3: lär dig om dina utgifter och betydelsen av att budgetera här.

Dag 4: diskuterar vi om hur du kan öka befintliga inkomst och eventuella förmåner som du kan ha rätt till här. 

Dag 5: Vi uppmanar dig att få gratis skuldrådgivning via din kommun här.

Dag 6: Vi ser över det goda, det onda och det fula och förklarar varför du borde undvika att skuldbelasta dig mer genom sms lån eller liknande.

Dag 7: Det här är bara början!