I en tidigare artikel skriver vi om att spara pengar på mat. Vi ger dig smarta konkreta tips om hur du sparar pengar på mat. I denna artikel betonar vi hur viktigt det är att rädda maten. Vi slänger enorma mängder fullt ätbar mat per svensk och år. Det handlar om cirka 100 kilo ätbar mat vilket är 6 000 – 8 000 kronor för ett tvåbarnshushåll/år. Statistiken är hämtad från konsumentverket.

Mycket av den maten som vi slänger är ätbar trots att bäst före-datumet säger något annat. Bäst före-datumet bestäms av producenterna själva. Baktanken i en del fall är att bäst-före datumet ska vara kortare än möjligt eftersom konsumenter då snabbare efterfrågar nya produkter.

Bäst före datumet är enbart en rekommendation. Den verkliga hållbarhetstiden är mycket längre än vad som står på förpackningen. Tack vare de avancerade kyl- och förpackningssystemen håller sig produkter mycket längre. Ett tips är att lukta och smaka på maten innan du kastar den. Det kan rädda mycket av pengarna som läggs på nya produkter. Att lukta och smaka på maten är en taktik som använts i alla tider.

 

Andra tips på att rädda mat.

Vi tipsar alltid om att göra matlådor en gång i veckan vilket gör att du sparar väldigt mycket pengar. Har du dock mot all förmodan inte hunnit göra en matlåda finns det billiga alternativ till lunch.

Karma är en jättebra app för att rädda mat och spara pengar. Karmas app hjälper dig att hitta bra mat som blivit över från restauranger, caféer och matbutiker till ett billigare pris. I de flesta fall kan du hitta mat till hela halva priset. Det finns allt från måltider, fika, bröd och matvaror. Idag har de fler än 1000 anslutna restauranger, butiker, bagerier och caféer över hela Sverige. Fler har insett fördelen med att rädda mat genom Karma och därför tillkommer det nya restauranger varje vecka.

LÄS MER:   SPARTIPS 31: Avsluta oanvända medlemskap.