Du har träffat (eller matchat med) någon som du gillar och det är dags för den viktiga och spännande första dejten. Glöm nervositeten, du måste tänka praktiskt – hur mycket pengar ska du spendera på dejten? Tidigare studier visar att vi betalar runt 494,03 kronor per dejt. Det är självklart upp till dig hur mycket du vill spendera, men det finns definitivt flera sätt att ha en lyckad dejt utan att ruineras ekonomiskt. Här är vår guide inför första dejten…

Vem ska betala?

Går vi tillbaka tjugo år och allt det där med gentlemannahet fanns var det manna som betalade för damen. Men tider har ändrats. Nu för tiden splittar paren på notan om träffen är en gemensam plan, precis som du skulle göra med en kompis. Det är inte konstigt att betala för sig själv på en dejt. Bestäm vem som betalar vad innan dejten för att undvika en pinsam situation.

Välj plats

Hur bra du känner dejten kan påverka stället som ni går till. Om ni rör er i samma områden kan en middagsreservation inte vara ett jättestort problem. Men om din dejt är någon som du precis har träffat online, kanske du vill låta första dejten var kort som att ses över en kaffe eller drinkar för att lätta stämningen. Biodejter van vara roliga och överkomliga prismässigt men det finns inte så stor chans att ha en bra konversation om ni går på bio. Det är bättre att gå till ett avslappnat ställe där ni kan lära känna varandra.

Dejta på dagtid

An klassisk brunch eller ett eftermiddagste kan vara precis lika romantiskt som en ljusbelyst middag. En pittoresk promenad i stan är också mysigt. Perfekt att kombinera nytta och nöje. Kanske ni kan stanna någonstans och ta en glass om det är på sommaren eller en varm choklad på vintern. Vissa dagar finns under året finns det även museum som är gratis eller gallerier. Det skulle ni också kunna göra tillsammans. Det minskar chansen till att dricka för mycket och skämma ut sig själv klockan 2 på natten.

Gör aktiviteter tillsammans

Om en romantisk promenad inte är din grej är kanske en aktivitetsdag mer något för dig. Det finns massa vouchers på sidor som till exempel let’s deal där man kan hitta billiga upplevelsers som vinprovning eller matlagningskurser. Eller spara pengar och gå till en pub och sjung karaoke. Det finns även gratis fans på gröna lund under somrarna som varmt kan rekommenderas. Perfekt för att lätta på nerverna inför första dejten och istället sammanstråla genom ett gemensamt intresse.

Stanna hemma-dejt

Det kanske låter galet, men varför inte en hemma-dejt? Du har platsen, maten och musiken – perfekt! Meny möjligheterna är oändliga: yummy söndagslunch, mysig vinterfondue (Hot Pot), tapas kväll. Plus du kan självklart skryta om din skickliga matlagning.

Uträkning av kostnader

  • Transport – 256,27 kronor
  • Nöje, restauranger, bar, pub – 1 933,12 kronor
  • Presenter – 143,98 kronor
  • Frisör-/skönhetssalong – 130,81 kronor
  • Smink – 80,22 kronor
  • Kläder – 391 kronor
  • Preventivmedel – 56,15 kronor
  • Totala utgifter per år – 2 991, 56 kronor
  • Total utgift per dejt – 494,03 kronor