Spara tusenlappar varje år på att välja rätt försäkring.  Ibland kan vi betala onödiga premier till försäkring av okunskap eller att vi inte orkar ta tag i att byta försäkring. Genom att välja rätt försäkring kan vi vinna mycket på det.

Vilken ände ska man börja?

Börja, titta på vad man faktiskt behöver i hushållet och i familjen. Många idag slentrian betalar. Man kanske inte har koll på vad lösöret hemma är värt när det gäller bolåneförsäkringen. Det är viktigt att uppdatera försäkringen i enlighet med lösöret och inte ha en onödig försäkring.

Kanske är det så att man redan har en viss typ av försäkring via sitt fackförbund. Eller på kortet som man har betalt en resa exempelvis. Läs alltid det finstilta.

Var inte lojal.

Tyvärr är det viktigt att konkurrensutsätta sin försäkring och jämföra priser. Vi är generellt väldigt dåliga på försäkringar. Var tjugonde hushåll har koll på sin försäkring och jämförpriser. Var sjätte bilägare var tredje år tittar över sin bilförsäkring. Är man lojal och inte jämförpriser betalar man cirka 500 kronor extra varje år/försäkring. Det är jämförelsetjänster av försäkringar som tar fram dessa siffror. I varje hushåll har vi cirka två försäkringar.

Vilka försäkringar behöver man?

Hemförsäkringar är det viktigaste. Trafikförsäkring i samband med fordon. Livförsäkringar kan vara bra att ha om man blir sjuk eller liknande. Eftersom vi är väldigt belånade idag är det många som faktiskt köper en livförsäkring. Då kan banker gå in och betala räntar på bolån.

Samla försäkringar?

Har du samma försäkringsbolag för en rabatt när du samlar allt i samma bolag? Det finns en risk att du betalar för mycket för din försäkring. Det finns en myt om att man betalar lägre pris för att samla alla lån i samma bolag. Sanningen är oftast den motsatta. Kontrollera alltid lockpriser när det gäller att samla alla försäkringar i en korg.

Barnförsäkringar

Vi har 60 kommuner i Sverige där barnen inte är helförsäkrade. De är inte försäkrade på skollov och på fritiden. Då kan det vara bra att ta reda på om barnet är helförsäkrat och hur ser det ut när barnet tar sig hem från skolan. Det kan vara bra att ha en försäkring på sitt barn om de inte är helförsäkrade via kommunen.

Kontrollera det finstilta.

Det är väldigt viktigt att kolla det finstilta i alla försäkringar. Om du till exempel köper en försäkring under din resa. Gäller försäkringen om du blir sjuk eller om du förlorar väskan? Kontrollera allt som gäller för hela familjen och djur.

Många tangerar försäkringar. Att man har extra-försäkringar via sitt kreditkort eller fackförbund. Därför är det viktigt att kontrollera alla försäkringar så att man inte betalar extra. Kontrollera även vilka parametrar som vägs in i premien. Det är dyrare att ha en försäkring i storstaden till exempel.

Tips när du väljer försäkring:

  1. Försäkra eller inte?
  2. Samla försäkringar på ett ställe.
  3. Kolla att du inte är dubbelförsäkrad.
  4. Jämför bra sajter som finns på nätet.
  5. Dyra saker, ålder, bostadsort påverkar din premie.