Annons

Nytt år, Nya möjligheter

Nytt år betyder nya möjligheter, vilket är spännande på alla sätt och vis. Mellandagsrean är i full rulle och det nya året kickstartar om få dagar. Vi rekommenderar att städa upp ekonomin nu när vi får en nystart i livet. Kontrollera ditt sparande, dina fonder och aktier. Se över om det är något som kräver förändring eller investeringar som frestar. Hoppas ni får en riktigt lukrativ och produktiv start på året! Det är aldrig försent att göra om och göra rätt!

Gör januari till en ekonomisk månad

Börja det nya året med rätta ekonomiska förutsättningar för året som kommer. Det finns 365 dagar under ett år och varje dag kan vara en ny start på 2020. Vårt råd är att göra januari till en vit ekonomisk månad. Köp bara det absolut nödvändigaste. Handla inget nytt under januari-rean. Utmana gärna din familj och vänner. Har du fått julklappar som du inte vill ha eller behöver tycker jag inte att du ska skämmas över att lämna tillbaka dem och få pengar tillbaka. Be om att få kvittot och förklara att du är i akut behov av pengar.

Se över dina månatliga kostnader

Januari månad kan också ses som en vit månad och en ekonomisk nystart. Se över abonnemang, gymkort och annat relevant. Få in rutiner i vardagen som att laga mat hemma varje söndag för hela veckan. Där sparas cirka 80–100 kronor om dagen, vilket blir cirka 2 000 kronor per månad totalt. Tips på billig mat finns att söka på internet och på bloggen sparapengarsnabbt.se.

Byt till en hälsosam livsstil

Efter jul och nyårsdrickandet kan det vara skönt att ha en vit januari och skippa all alkohol. Skippa alkoholen och snacksen på helgerna. Köp istället något nyttigt som gurka och morot. Du mår mycket bättre och det är billigare. Köp ingenting som du absolut inte behöver. Filmer kan du alltid se online, umgås med dina vänner hemma och ha knytkalas istället för att äta ute på krogen.

Undvik förseningsavgifter och dyra lån

När alla räkningar är betalda kan det vara en god idé att räkna ut hur mycket pengar du har kvar och ta fram en dags-budget. Vill du ha hjälp med budgetering ger vi dig råd här. Betala dina räkningar i tid för att slippa förseningsavgifter och undvik ta sms lån eftersom räntan är relativt dyr. På sikt kan du också fundera över din boendesituation. Skulle du kunna flytta till något billigare, kan du hyra ut en del eller hela lägenheten, bo hos familj eller vänner ett tag?