Svenska dagbladet skriver att avsaknad av buffert orsakar ångest. En ny Demoskop-undersökning visar att 24 procent av svenskarna har svårigheter att betala en oförutsedd utgift på 15 000 kronor. Har man inget extra tillskott i sin personliga kassa har man dessutom en större benägenhet att må dåligt. Ekonomiska svårigheter leder ofta till oro och stress.

En hel del svenskar har ingen buffert trots låg arbetslöshet och låga räntor som skulle ha möjliggjort ett buffertsparande. En oförutsedd utgift på 15 000 kronor skulle inte var fjärde svensk klara av. Demoskop-undersökningen har ställts till 1609 svenskar. Demoskop är ett analysföretag och gör undersökningar om politik, företagande, privatekonomi och samhällsbyggande.

Höjs den oväntade utgiften till 30 000 kronor är det ännu svårare att betala. För de som bor i villa är 30 000 kronor extra i utgift inte en osannolikhet. En tredjedel upplever att det är svårt eller helt enkelt omöjligt att betala 30 000 kronor extra. 13 procent har svårt att betala en oväntad utgift på 5 000 kronor.

Sverigechef på Lindorff, Erika Rönnquist säger att leva med små marginaler kan skapa en oro och stress. Vetskapen att en eller flera oplanerade kostnader kan stjälpa ekonomin gör en orolig.

På uppdrag Länsförsäkringar har Novus gjort en ny undersökning som visar att avsaknad av en buffert skapar oro och påverkar därmed den psykiska hälsan. De som sparar oregelbundet har en större benägenhet att må dåligt.

42 procent av de inte spara pengar eller sparar pengar sporadiskt känner stress eller ångest när de tänker på sitt sparande. För de som sparar regelbundet är siffran hälften, 21 procent. Fyra av tio svenskar säger att den ekonomiska stressen har en koppling till deras sparkonto som inte har tillräckligt med pengar.

”Genom att ta kontroll över din ekonomi skapar du bättre förutsättningar att slippa känna stress och ångest över ditt sparande” kommenterar Elisabeth Hedmark, privatekonomi på Länsförsäkringar.

Tips och råd

För dig som kan, försök ordna med en automatisk överföring varje månad till ett sparkonto. En buffert ska alltid vara tillgänglig. Placera därför inte pengarna på börsen. Hos storbankerna är räntan noll procent. Söker du på andra mindre nischbanker går det att få mer. Svea Ekonomi erbjuder en ränta på 0,85 procent just nu. Insättningsgaranti och fria uttag.

Du kan också ansöka om ett kreditkonto eller kreditkort. Det viktiga när du ansöker om en kredit är att du säkerställer att du kan betala tillbaka krediten i tid. Du betalar bara ränta på den utestående krediten. Jämför kreditkonton här >

 

/Sofia

Enkla Lån