Beroende på vilken typ av bostad arbetet utförs i ger arbetet rätt till rotavdrag. Det finns två olika villkor beroende på om arbetet ska utföras i ett småhus eller i en bostadsrätt. Det väldigt populära rot- och rutavdraget ger en skattereduktion på 30 procent av arbetskostnaden på upp till 50 000 kronor per person och år. Din inkomst och hur många avdrag du gör bestämmer summan rot- och rutavdrag. Eftersom det är köparen och ingen annan som ansvarar för att villkoren för rot- och rutavdraget är uppfyllda är det viktigt att kontrollera att alla villkor är uppfyllda. Hantverkarna måste ha en F-skattesedel för att du ska kunna få rotavdrag.

Enligt Skatteverkets hemsida finns det en del saker du måste tänka på när du ska köpa rottjänster. Läs mer om det här.

 

Lista, så undviker du problem med din hantverkare.

Enligt konsumentverkets statistik toppar hantverkare listan över yrkesgrupper som oftast hamnar i tvister med kunderna om betalningar och dåligt utförda jobb. Se därför alltid till att undvika hantverkstvister genom att gå igenom denna checklista.

  • Begär anbud

    Precis som när du väljer mäklare kan det löna sig att jämföra offerter från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig. Priset är inte alltid det viktigaste utan noggrannhet och erfarenhet är viktiga faktorer.

  • Ta referenser

    Kolla upp hantverkaren via internet och sociala medier. Prata med personer som anlitat hantverkaren tidigare. Be om att få titta på utförda arbeten. Kanske har de en hemsida som du kan titta på. Undersök om företaget har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder. Uppgifter om betalningsanmärkningar eller obetalda skulder finns hos Kronofogden. Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. Har inte hantverkaren F-skattsedel betraktas du som arbetsgivare och är skyldig att stå för arbetsgivaravgift och försäkringar.

  • Håll i pengarna

    Betala enbart för utfört arbete, betala inget i förskott. Enligt konsumenttjänstlagen §36 får den ungefärliga prisuppgiften från hantverkaren maximalt överskridas med 15 procent om inget annat avtalats.

  • Skriv avtal

    Skriv alltid avtal med hantverkaren som detaljerar vad som ska utföras, när och till vilket pris. Färdiga mallar finns på internet. Sök efter avtalsmallar via Google eller Bing.

  • Spara alla kvitton

    Skulle du få problem med något och förseningar, då kan du behöva styrka kostnaderna. Du har rätt till en räkning där kostnaderna är specificerade.

 

Konsumenttjänstlagen.

Konsumenttjänstlagen är skydd gentemot kunden om du skulle råka ut för dåligt utförda hantverkstjänster. Om du har några problem med tjänsten som utförts ska du i första hand kontakta hantverkaren. Tycker du att något inte utförts enligt överenskommelsen kan du hålla inne en betalning som säkerhet för ditt krav och kräva att fel rättas till utan kostnad. Ett annat alternativ är också att kräva avdrag på priset eller häva avtalet om arbetet är misslyckat eller försenat. Du har rätt att kräva skadestånd om det är fel eller dröjsmål i det utförda hantverket. Gäller det lös egendom som reparation av köksbord får reklamationen inte ske senare än tre år efter att uppdraget avslutades. Är det större arbeten som köksrenovering, gäller tio års reklamationsfrist. Se till att reklamationen sker direkt efter att felet är upptäckt. Två månader är en rimlig tid. Går det inte att komma överens är Allmänna Reklamationsnämnden en lösning.

 

/Enkla LånJämför enkla lån