Att ha ekonomisk koll leder till att du lättare kan frigöra pengar, spara pengar och ha större frihet att omfördela pengarna som gynnar dina intressen. Genom att lokalisera dina kostnader som kräver för mycket av din energi, därefter omprioritera och öronmärka de frigjorda pengarna gör dig till en vinnare. I en tidigare artikel skriver vi om hur du lokaliserar dina kostnader, göra en budget och ta de första stegen mot ett rikare liv. Checklistan nedan förklarar tre metoder hur du sparar strategiskt.

Spara för höjd livskvalité

Försök att använda pengarna till något du tycker om. Istället för att låta pengarna rinna iväg till saker som du inte planerat och onödiga vardagutgifter. Lägg istället pengarna på saker som du tycker är viktigt. Ta dig tiden till att diskutera med familjen, vad är viktigt för oss?

Dela upp sparandet

Dela upp sparandet på olika konton. Då kan du strukturera ditt sparande och få en bättre överblick över de olika ändamålen som du har med att spara pengar. Skapa till exempel en kontoplan för bil, boende, pension och semester. Har du bara en liten summa på möbelkontot? Då kanske det är bäst om du väntar med den investeringen istället för att ta lån med hög effektiv ränta. Ikea tar till exempel en effektiv ränta (årlig ränta) på 18 % vilket är väldigt mycket om du har köpt möbler för en stor summa pengar. De 18 % som du betalar i effektiv ränta kan du istället lägga i möbelkontot och köpa något ännu bättre på längre sikt. Bor du i ett hus är det självklart viktigt att lägga undan pengar om pannan oväntat skulle gå sönder eller något liknande.

Låt pengarna jobba

Försök hitta en balans mellan lönsamma och trygga sparformer. Tusen kronor varje månad på ett konto med obetydlig ränta blir 180 000 kronor på 15 år. Sparar du däremot tusen kronor i månaden i en sparform med tre procent ränta ger det nästan 700 000 kronor på lika lång tid. Spara därför aldrig pengar på ett nollräntekonto. Ingen vill bli nollad som de säger på SBAB. Vi skriver mer om sparande på konton med ränta här.

/Enkla Lån