I denna artikel berättar vi om den verkliga historien bakom Oskar Lindbergs ekonomiska frihet som 40 åring. Han sa upp sig från jobbet och säger att fler kan göra det via en gästkrönika på VA.se. Låt oss med denna artikel förstå hur vi i 40-års åldern kan skapa oss en ekonomisk frihet.

 

Dyra vanor och lån.

Problemet som Oskar ser det är att vi är mest fria när vi precis har tagit studenten och när vi tar vårt första jobb. Efter det börjar man lägga på sig dyra vanor och lånar pengar till boende, bil, fritidsboende, båtar, resor, elektronik, inredning med mycket annat.

Genom de möjligheter som vårt samhälle erbjuder oss är vi idag ekonomiskt fria. Oskar säger att det handlar om att göra det som man brinner för utan att i första hand tänka på pengar. Den som har satt sig i en situation av flera lån och dyra vanor har byggt sitt eget fängelse. Man skapar sig en materialistisk ideal tillvaro men det är fortfarande ett ekonomiskt fängelse.

 

Att bli ekonomisk fri är en process.

Att ha en ekonomisk frihet handlar inte om en förändring över en dag utan det är en process. Varje sunt ekonomiskt beslut ger mer frihet. Tanken är inte att man ska avstå från allt.

Man ska medvetet välja bara några få riktigt viktiga saker och aktiviteter. Välj bort allt annat. Över tid gör detta en stor skillnad. Det handlar om att alltid göra medvetna beslut.

 

Välj ett billigt boende.

Ditt boende är ett väldigt viktigt medvetet val som har störst inverkan på din ekonomi långsiktigt. Välj ett boende som inte kostar mer än vad din budget tillåter. Ha inte ett boende som är alltför lyxigt eller stort. Satsa på att bo ett område där det mesta som man vill och behöver finns på gång- och cykelavstånd. Detta gör att du varje månad sparar mycket pengar och behovet av att resa bort minskar varje gång du är ledig.

Graden av ekonomisk frihet borde öka med åren men oftast ser det tvärtom ut. Graden av ekonomisk frihet minskar istället för varje decennium.

 

Varje tia är avgörande.

Dagligen tar vi beslut som kostar oss en eller några tior. Enskilt känns dessa nästan obetydliga. Det är dock dessa tior som avgör om man sitter med höga kostnader och betungande lån efter 10 års arbete eller om man sitter med ett sparkapital och en växande frihet. Efter ett tag inser man att det inte är hållbart att ta omedvetna beslut och samtidigt ha flera lån. Därför säljer man gärna dyra bostäder, telefoner och resor etc. för att få ner den månatliga kostnaden.

 

De flera små stegen tar dig i mål.

Har du flera lån och höga kostnader kan det säkert kännas som en stor kamp att bli ekonomisk fri. Börja i det fallet att tänka på varje tia, hundring och tusenlapp. Det är de flera små stegen tillsammans som hjälper dig att komma i mål.

Den enstaka tian varje dag tar dig närmre en ekonomisk frihet. Istället för att varje dag gräva en djupare grop gör dessa små förändringar stor skillnad i slutändan. Har du väl börjat och fått bollen i rullning märker du hur det är att känna sig friare för varje dag. Då ökar dessutom motivationen vilket ökar sparandet.

 

Sammanfattning

  • Ta medvetna och sunda ekonomiska beslut.
  • Sitt inte på onödiga och dyra lån.
  • Räkna med varje tia, hundring och tusenlapp.

 

Ekonomiska mål