På universiteten och på arbetetsplatser talas det väldigt lite om sociala medier och dess inverkan i professionella sammanhang. Sociala medier har växt väldigt mycket de senaste åren och blivit ett viktigt verktyg för mycket som att få ditt drömjobb. Cirka 92 % av alla arbetsgivare tittar på dina sociala medier innan de överväger att anställa dig! Det betyder att katt bilder, din fylle-selfie eller dina politiska åsikter kan kosta dig ditt drömjobb. Det är därför dags att rensa bland dina sociala medier konton (om du nu siktar på ditt drömjobb). Vi förklarar hur du städar bland dina sociala medier konton.

 

Vårstädning

Om du vill använda din sociala medieprofil för att säkra ett jobb, börja med att rensa bland dina konton. Se i första hand över hur dina konton ser ut i publikt läge. Vilka inlägg ser du, dina vänner och personer som inte har någon koppling till dig. Gör det genom att logga ut på dina konton och sök på ditt namn. Gör därefter en granskning över dina inlägg. Är allt professionellt, lämpligt och välskrivet? Ta ner allt som inte ger en positiv bild av dig, inklusive retweets och delade Facebook-inlägg.

Från och med nu ska du sträva efter lämpliga och neutrala inlägg. Du kan fortfarande chatta och ha kul men kom ihåg att 87 % av potentiella arbetsgivare använder Linkedin, 55 % använder Facebook och 47 % använder Twitter för att hitta anställda. Så dåligt informerade inlägg och dela ”falska nyheter” skulle göra att de väljer bort dig som kandidat för ett jobb.

En positiv profil full med kvicka skämt, vänliga utbyten mellan vänner och intressanta inlägg relaterade till ditt jobb eller världen visar på en pålitlig, vettig och anställbar person.

Just nu finns det inga regler som stoppar arbetsgivare från att anställa någon på grund av vad de finner på sociala medier. Riktlinjerna förväntas introduceras 2018 vilket kommer tvinga potentiella arbetsgivare att förtydliga i arbetsbeskrivningen om de kommer att undersöka dina sociala medier profiler eller inte.

 

Personlig marknadsföring

Vill du bli seriös med sociala medier, vara konsekvent och professionell, skapa en personlig presentation av dig själv som genomsyrar alla dina sociala medier profiler.

Välj en snyggt, lättläst och säljande presentation om dig själv på varje konto och samma noggrant utvalt foto. Kanske du kan be någon professionell fotograf ta ett kort på dig. Se trevlig, smart och professionell ut. Tänk på att fotot ska representera en anställbar person. En ansiktsbild fungerar bra (välj kläder, frisyr och sminka klokt). Undvik handhållna selfies eftersom de kan se amatöriska ut. Har du en bra kamera med ett stativ och en självutlösare fungerar det bra om det inte finns någon tillgänglig för att ta bilder på dig.

Om du presenterar dig själv på flera sociala medier kanaler finns det ingen anledning att upprepa dig själv. Se det som att du är en redaktör på en tidning och du ska matcha lämpliga saker med tidningen på olika sociala medier plattformar (det kan hjälpa dig att skriva en lista) till varje plattform. Facebook kan vara din personliga plattform där du delar hobbys och är i kontakt med vänner. Twitter kan vara kontot för dina mest engagerade kommentarer. Instagram ger dina bilder liv med skarp storytelling. Linkedin listar dina kunskaper och erfarenheter, och är den plats du publicerar din portfölj och arbetsrelaterade tankar. Genom att diversifiera dina sociala medier konton får du ut mest av alla plattformar och kan använda var och en för att ”sälja” olika delar av din personliga profil och skapar därmed ett fantastiskt intryck.

 

Passion

Om du har en specifik karriär i åtanke kan din sociala media profil visa upp ditt engagemang i de frågorna. En blogg skulle kunna vara det perfekta sättet att visa din passion för ett specifikt ämne. Engagerade blogginlägg som visar din kompetens, kunskap och ditt engagemang kommer alltid att imponera på dina potentiella arbetsgivare.

Syfta till att skriva optimala interaktiva inlägg med massor av tydliga bilder. Är du för formell kan det göra att bloggen blir lite tråkig, låt därför din personlighet lysa igenom blogginläggen. Perfekt utvalda bilder, noggrannhet och noggrann uppmärksamhet på detaljer och din skrivfärdighet med grammatiskt korrekta texter gör ett perfekt första intryck och är ett utmärkt exempel på din professionalism.

På dagens konkurrensutsatta marknad där rekryterare kan få en tydlig och ärlig bild av dig genom en snabb sökning på sociala medier kan du inte låtsas ha en hobby eller ett intresse. Tänk dig att du går på en intervju på ett företag som tillverkar vandringsskor och du säger att du älskar att hika. Därefter om de går in på dina sociala medier profiler hittar de enbart bilder på dig i barer med dina vänner och inte en enda bild på dig med vandring i sikte. Det sista du vill inför en jobbintervju är att bli generad via sociala medier.

Ärlighet varar längst. Så är det. Söker du efter olika typer av jobb, visar att du är villig att lära dig och har en professionell sociala medier profil med olika intressen och erfarenheter kan du fortfarande få det jobb du vill ha.

 

Rekrytering

När din profil ser snygg ut, är det dags att ansluta till personer som kan hjälpa dig att hitta ditt drömmars jobb. Första steget är: rekryterare.

Den större majoriteten av professionella rekryteringsföretag nätverkar på sociala medier. Se därför till att följa de företag som du föredrar att jobba på, särskilt på Twitter och LinkedIn. Förutom officiella konton för företagen kan du också följa rekryterare som brukar dela med sig av de jobb som du skulle kunna vara intresserad av. De större företagen som Academic Work och Poolia är aktiva på Twitter och ger tips och råd till jobbsökare. Om du riktar in dig på specifika företag, länka med deras HR-avdelning för att få de senaste nyheterna om jobb och trainee-tjänster. Nedan ser du en lista på de störa rekryteringsföretagen i Sverige.

1 Manpower 17,90% (1) (18,99%)

2 Randstad 14,95% (2) (14,77%)

3 Academic Work 13,42% (3) (14,26%)

4 Adecco 8,05% (4) (8,86%)

5 Dedicare 4,10% (5) (3,94%)

6 Poolia 3,72% (6) (3,89%)

7 Framtiden 3,62% (8) (3,35%)

8 NGS Group AB 3,27% (7) (3,59%)

9 SJR in Scandinavia AB 2,73% (11) (2,50%)

10 Uniflex Bemanning 2,55% (9) (2,99%)

11 Rent a Doctor and Nurse 2,42% ( – ) ( – )

12 Perido Skills 2,36% (10) (2,51%)

13 StudentConsulting AB 2,30% (13) (2,31%)

14 TNG 2,27% (14) (2,30%)

15 Centric 2,26% (12) (2,40%)

16 Bravura 2,02% (15) (1,99%)

17 Läkarjouren i Norrland 1,73% (16) (1,75%)

18 Amendo 1,63% (18) (1,44%)

19 Skandinavisk Hälsovård AB 1,47% (17) (1,52%)

20 Lernia Bemanning AB 1,44% (19) (1,38%)

21 Industrikompetens 1,27% (20) (1,27%)

22 RestaurangAssistans 1,12% ( – ) ( – )

23 Palm Partners 0,91% (22) (0,67%)

24 Storesupport 0,59% (23) (0,66%)

25 Arena Personal

 

Gör din undersökning

När du har fått en jobbintervju ger sociala medier ett perfekt tillfälle för forskning. En företagsblogg eller aktiva Facebook/Instagram-konton ger dig tillgång till information om företaget och deras kampanjer, produkter och rekryteringsstrategier.

Om din intervju kom med kort varsel kan du spendera en timme eller två på företagets sociala medier konton. Har du mer tid att förbereda dig inför intervjun, läs på så mycket som möjligt om företaget. Titta på hur företagets sociala medier har utvecklats och få dig en bra bild över deras historia.

Förutom att ser över de sociala medier konton som finns kan du eventuellt vända dig till företagets anställda, tidigare och nuvarande. Skicka ett mejl till dem och fråga om de har några tips och eller någon information om företaget som kan vara till hjälp inför intervjun.

 

Linkedin vinnare

Det finns en automtisk notifikation via Linkedin som du får när någon besöker din Linkedin-profil som kan användas till din fördel om du känner till namnen på de som intervjuar dig. Följ dessa enkla steg:

Dagen före din intervju, besök dina intervjuares Linkedin profiler. De kommer då att meddelas att någon har besökt deras Linkedin profil. De kontrollerar oh ser vem det är och ser ditt namn och ditt profilfoto. När de träffar dig nästa dag kommer de att känna igen dig! Det här tricket kommer inte bara att bekanta dig med intervjuare utan också visa att du är den typen av person du planerar och gör din forskning. Den lilla detaljerna kan vara allt som krävs för att sticka ut bland de andra kandidaterna som intervjuar för att säkra jobbet.

 

Var dig själv

Du kan fortfarande vara professionell samtidigt som du är ärlig och är dig själv. Skapa den rätta balansen och en anställbar positiv anställbar närvaro online.

Var inte rädd att säga att du letar efter ett arbete. Nå ut till andra i samma sits, dela tips, råd, hjälp och använd sociala medier för att låta vänner och familj veta att du är mitt i en jobbjakt. Om inte folk vet om något kan de inte hjälpa dig.

Om ”vara dig själv” betyder att dela dåliga skämt eller bilder som du ångrar morgonen efter, överväg att ha separata sociala medier konton. Använd ditt riktiga namn för professionella konton och ett annat namn för dina tråkiga skämt.

 

Tycker du att den här artikeln har hjälpt dig? Dela gärna med dig till andra som behöver råd och tips, gilla och retweeta när ditt drömjobb landar hos dig.