I Sverige finns det många personer som har pengar. Det är enkelt att skaffa sig en buffert genom jobb som betalar bra. Frågan är vad man ska göra med alla dessa pengar. Det är ingen som har sagt att du ska lägga alla pengar på lager i ett nollräntekonto.  Jag har tidigare skrivit att cirka 9 av 10 personer idag sparar pengar på nollräntekonto och kände därför ett behov av att skriva denna artikel. Genom att investera i dig själv bättrar du den största tillgången du någonsin kommer att ha. Kanske har du precis fått en löneförhöjning eller har du möjligtvis sålt din bil som du inte behövde längre. Hur som helst måste du vara smart och investera det extra tillskottet smart. Problemet är dock att du inte vet vad du ska investera dina pengar i. Samtidigt vet du att det finns många alternativ och det stora antalet möjligheter är överväldigande.

I investeringsvärlden kallas denna situation för ”paralysis by analysis” vilket betyder ”förlamning av analys”. Du lägger mycket tid på att analysera de olika alternativ som finns att du till slut inte investerar i något alls. Så småningom går de pengarna som du lagt åt sidan till räkningar eller oväntade utgifter. Med andra ord: livet händer!

4 investeringar du absolut borde göra 2018

Om du vill se till att dina extra pengar inte försvinner till räkningar och andra oförutsedda utgifter måste du investera direkt. En liten analys kan vara bra om det hjälper dig att hitta rätt investeringsalternativ för dina mål, men du behöver fortfarande agera snabbt. Med den bakgrunden vill jag därför dela med mig av 4 bästa investeringsalternativ.

#1 Börsmarknaden

en man läser tidningen

”Investera i aktiemarknaden” är några av de mest grundläggande råd du någonsin läser. Alla vet att investeringar historiskt har gett en positiv avkastning. Trots det är det många som väljer att inte investera sina pengar i den finansiella marknaden eftersom de inte litar på den och föredrar att stå utanför.

Det finns även personer som tycker att aktiemarknaden är övervärderad just nu och att det är helt galet att investera i det. Jag säger dock inte att du ska lägga varje krona i aktier. Istället föreslår jag att du investerar små summor över en tid. Det kan vara 12 månader, 18 månader eller fem år. Varför det är bäst att göra det har en naturlig förklaring. När marknaden är hög köper du färre aktier och när marknaden är låg köper du fler aktier. Det betyder att du med tiden kommer att ha en lägre genomsnittlig aktiekurs med denna metod. Som du förstår är det därför bättre att köpa aktier över en tid.

Nu när jag har pratat om vikten i att investera i aktiemarknaden kan vi fortsätta att diskutera var exakt du ska placera dina pengar. Vilka verktyg är bäst att använda sig av? Återigen är detta en överväldigande situation. Jag föreslår fonder. Har du en finansiell rådgivare som arbetar för din räkning, skulle han kunna hjälpa dig att separera vilja fonder som går bra och dåligt. Kanske du kan boka en tid hos en rådgivare på banken som du tillhör. Känner du dig inte trygg i att välja de fonder som rådgivaren råder om kan du investera i indexfonder, som inte är aktivt förvaltade utan har en lång historia med solid avkastning.

#2 Peer-to-Peer-utlåning

En annan plats du skulle kunna placera ditt extra tillskott av pengar är i ”Peer-to-Peer” utlåningsplattformar som till exempel Loanstep. Med dessa företag kan du låna små summor pengar till individer som om du vore en bank. Det bästa är att du får en väldigt bra avkastning på 6 % eller mer.

Som investerare i ”Peer-to-Peer”-utlåning investerar du i andra människor och deras mål. Det är tröstande att veta att du inte lånar ut stora summor till människor du inte känner. Dina pengar som du lånar ut delas upp i små summor pengar till tusentals lån.

Även om det kan tyckas konstigt att höra att en finansiell rådgivare föreslår ”Peer-to-Peer”-utlåning finns det ett stort värde i det som ett alternativ till aktiemarknaden. Det positiva med att investera i detta är att det är enkelt att anmäla sig och komma igång. För det andra kan avkastningen ligga på mellan 5-7 % för säkra lån och ännu mer för lån som är mer osäkra. Du behöver dessutom inte mycket pengar för att börja investera. Läs mer om Loanstep här.

#3 Fastigheter

fina radhus

Förutom aktiemarknaden och ”Peer-to-Peer”-utlåningsverksamheter är en tredje investeringsstrategi att köpa fastigheter. Vi föreslår inte att all går och köper en investeringsfastighet. Alla passar inte som hyresvärdar. Det ligger en viss typ av stress i att vara hyresvärd. Lyckligtvis finns det många andra sätt att investera i fastigheter utan att hantera en fysisk egendom. Ett alternativ är att investera i fastighetsnoteringar. Självklart finns det en viss risk i att investera i fastigheter. Du måste ha mycket förtroende för projektet för att investera i det.

Det finns andra sätt att investera i fastigheter som till exempel crowdfunding. Genom crowdfunding investerar du i kommersiella fastighetslån och företagslån. Det finns ett antal i Sverige som till exempel: https://www.kameo.se/. Sammanlagt har Kameo en lånevolym om 144 551 500 kronor och 72 projekt. Genom dagens teknik kan alla vara med och finansiera bostadsprojekt. Tanken bakom crowdfunding är att förbättra marknaden genom att inkludera fler människor.

#4 Investera i dig själv (kostnadsfri investering)

kvinna skriver i kalender

Detta sista, men absolut inte det minsta rådet låter lite annorlunda i jämförelse med de tidigare tre tipsen om hur du ska investera dina pengar. Men genom att investera i dig själv förbättrar du den största tillgången du någonsin kommer att ha. Tro det eller inte, det finns massa sätt att investera i dig själv som inte kostar massor av pengar alls. Ett av de bästa sätten att satsa på dig själv kan till och med vara gratis om du har ett bibliotek. Böcker, läs massor av böcker. Men hur många ska du läsa? Ett generellt råd är att läsa tre till fem böcker om till exempel privatekonomi eller ledarskap. Det kommer definitivt att göra dig smartare under några månader. Har du mer tid kan du läsa mer än det.

Det sägs att VD för stora företag läser 60 böcker per år i genomsnitt. Dessa personer hanterar företag värda miljoner eller miljarder och de har fortfarande tid att läsa 60 böcker per år. Föreställ dig hur upptagna de är. Och fråga nu dig själv hur upptagen du är. Om du ägnar dig åt att läsa bara en bok i månader – 12 böcker per år – lovar jag att du kommer att bli förvånad över resultatet.

Naturligtvis är inte läsning det enda sättet att investera i dig själv. Du kan också gå kurser eller lära dig saker av andra personer inom den nischen som du är intresserad av. Som till exempel en kurs i ”hur startar men en framgångsrik YouTube-kanal”.

Ett tredje sätt du kan investera i dig själv är genom personlig coaching. Hur man skaffar ett bra jobb, kommunikation och ledarskap och skuldrådgivning är några exempel på vad du kan få hjälp med.

Sist men inte minst skulle du kunna investera i en utbildning. Det är helt gratis i Sverige och med den rätta utbildningen kan du tjäna enorma pengar genom att få ett bättre jobb. Detta lönar sig i framtiden. Känner du inte att du har tid med fysisk närvaro finns det många distansutbildningar. En utbildning som vi varmt kan rekommendera är till exempel Digital affärsutveckling via Linnéuniversitetet som är på distans.

Att satsa på sig själv kan låta som en kliché, och det är det men det kommer absolut att vara den bästa investeringen av alla listade. Vill du göra det bästa av din investering detta året råder vi dig att satsa på dig själv.

Original-artikeln hittas i Forbes.

/Sofia
Enkla Lån