Arbetsmarknaden är tuff men samtidigt full av massa möjligheter. Hör du till de som har blivit av med jobbet? Eller vill du helt enkelt söka ett nytt jobb? A-kassa är inte att rekommendera en längre period eftersom du inte enbart får en mindre summa varje månad utan du får dessutom en betydligt sämre pension.
Som ny i Sverige märker man relativt snabbt att svenskar lägger stor vikt i arbetet och man blir lätt associerad med sitt jobb. ”Vad jobbar du med?” Hur många gånger har du fått den frågan? Du kanske märker av det mer om du ofta träffar nya personer i vardagen som är från Sverige. Människor är sina jobb i Sverige. Att vara utan jobb i Sverige, ett strävsamt och lutheranskt land är tufft. Som arbetslös hamnar man lätt utanför samhället och därför har vi skapat denna jättebra artikel för att hjälpa dig mot ett nytt jobb. Har du några frågor eller kommentarer är du välkommen att ställa dem i kommentarsfältet nedan. Vi hjälper gärna till.
Innehåll
Hitta ett jobb och må bra.
Det finns flera olika fördelar med att ha ett jobb. I första hand skapar du dig en trygghet i vardagen. Du blir mindre stressad. Dessutom bygger det självförtroende och ger social gemenskap. I storstäderna där många är upptagna med sig själva kan det svårt att skaffa en social gemenskap, då ger jobbet dig den möjligheten åt dig.
Många som söker jobb och känner sig lite less och trötta på att söka jobb säger att det inte finns några jobb. Det stämmer inte. Det finns massa jobb och möjligheter i Sverige. Vi är i en högkonjunktur just nu. Det handlar bara om att ha den rätta inställningen och de rätta verktygen.
Ge inte upp.
Ingen säger att det är lätt att söka jobb. Det är stressigt, psykiskt påfrestande och tar mycket energi. Det handlar om att hålla den positiva och inställsamma energin uppe och inte ge upp även om man får 100 nej. Ta inget personligt. Det är hård konkurrens om jobben eftersom många byter jobb ofta idag. Efter flera nej kommer alltid ett ja. Fokusera på ja:et för att orka bättre. Det handlar inte om du är bra eller om du duger. Att hitta ett jobb handlar om att stressade arbetsgivare på ett ögonblick eller kort tid ska se värdet med att introducera just dig i företaget just idag.
Var flexibel i ditt arbetssökande i den mån det går. Prata med ditt kontaktnätverk, vänner och bekanta. Flytta om det är vad som krävs. Förr eller senare kommer du att nå ditt mål och lyckas.
Registrera dig alltid som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.
Har du koll på din ekonomi, slipper du drabbas av panik och kan i lugn och ro söka det jobb du önskar istället för att ta ett jobb som du ändå kommer att vantrivas med. Var noga med att du väljer rätt företag och framförallt rätt chef och medarbetare. Förhoppningsvis har du byggt upp en buffert av dina sparade pengar. Hur du sparar pengar kan du läsa mer om här. Har du inte registrerat dig på en a-kassa är det dags att göra det nu. Unionen har dessutom ett erbjudande om 80 % av din lön. Villkoret är att du måste ha jobbat ett år minst på ditt tidigare jobb. KOM IHÅG, skriv alltid in dig på arbetsförmedlingen redan dag ett när du är arbetslös. Annars har du inte rätt till A-kassa. Gör det här.
Ta den här tiden att tänka över din situation och lev sparsamt. Sök jobb på heltid. Att söka jobb är ett heltidsjobb. Har du funderat på att inte vara löneslav längre? Kanske du ska starta eget företag istället? Det här kan vara världens chans till ett nytt kapitel i ditt liv. Något positivt. En ny start i livet. Vi ger tips om hur du startar eget här.
Håll koll på utgifter under arbetssökandet.
Tänk på att om du blir arbetslös och dina inkomster blir mindre måste du även dra ner på dina utgifter. Det blir svårt att äta lunch ute utan det blir istället matlådor och storkok en gång i veckan. Kanske måste du banta dina månadsutgifter med 3000 kronor. Jobba med den summan som utgångspunkt och dra ner på matkostnader eller transportutgifter. Håll koll på kostnaderna, då blir det lättare att fokusera på att söka jobb och driva in intäkterna.
Vad du än gör rekommenderar vi dig inte att sluta på ditt nuvarande arbete om du inte har ett nytt jobb. Det är jättesvårt att få ett nytt jobb om du inte har ett befintligt. Ska du driva eget rekommenderar vi dig att jobba med det under ett år, testa din idé innan du lämnar din befintliga arbetsplats.
Att söka jobb.
När du börjar söka jobb, nöj dig inte med jobbutbudet hos arbetsförmedlingen eller populära platsannonser. Konkurrensen om de jobben är stenhårda eftersom de flesta börjar och har tillgång till de jobberbjudandena. Vidga dina vyer och hur du söker jobb. Drömjobbet finns där ute och det väntar på dig. De flesta jobben annonseras inte. Cirka nio av tio jobb finns inte utannonserade.
Små och nystartade företag (som Enkla Lån) tycker att annonsering är alldeles för dyrt och de kanske inte söker någon akut heller. Arbetsgivare förlitar sig mer på kontakter och personer som söker genom deras hemsida. Det finns många lediga jobb på företags hemsida som du kan söka. Vi rekommenderar dig därför att göra en topp 10 lista över de företag där du gärna skulle vilja arbeta. Sök efter lediga jobb på deras hemsida. Finns det inte ett ledigt jobb i just det som du är intresserad av. Gör en intresseanmälan ändå. Skicka en välskriven spontanansökan till en arbetsgivare du vill jobb åt. Ring och presentera dig genom ett trevligt telefonsamtal. Försök att boka in ett möte. Ditt mål är att boka ett möte där du kan presentera dig bättre och beskriva vad du kan tillföra företaget.
Har du tajmat din kontakt med företaget kan du enkelt göra din röst hörd och slå ut mer kvalificerade kandidater, som företaget inte har haft tid att leta efter. Ge inte upp om det inte finns en tjänst som du söker efter utannonserad. Dyker du upp i rätt ögonblick kan arbetsgivaren skräddarsy en tjänst just för dig.
Lista: så spontanansöker du jobb.
-
Gör en lista.
Skriv en lista över de företag som du är intresserad av. Har du en spetskompetens kan du söka efter de företag som söker just den typen av kompetens. Kan du prata spanska? Sök efter spanska företag i Sverige som har kontakt med spanska marknaden. Språk är enkelt underskattat men det kan vara vägen till ditt drömjobb. Var inte rädd för att spetsa på dina kompetenser. ”Fake it until you make it” skulle vi säga. Beskriver du dig som bäst i något utgår personer som lyssnar på dig såklart att det stämmer (till en viss gräns förstås).
-
Läs på.
Kolla företagens hemsida. Vem är nyckelpersonerna och vad satsar företaget på? Använd dig av sociala medier för att förstå mer om företaget och hur de kan ha nytta av just dig.
-
Formulera en hisspitch.
Stråla med självförtroende och positiva egenskaper. Formulera en intresseväckande introduktion som du inleder dina texter, sociala medier och telefon- och personliga möten med. Det gör att du hamnar i överläge och personer som läser, hör och träffar dig ser upp till just dig. Introduktionen ska vara anpassat till varje företag och vara en halv sida i textformat. Det centrala är vad du kan göra för företaget, inte tvärtom. Se till att lägga till nyckelord och termer som verkar viktiga för företaget och arbetsgivaren. Bifoga ett välskrivet CV. Google har jättebra mallar om du vill skapa CV och personliga brev digitalt.
-
Optimera dina sociala medier konton.
Se till att dina sociala medier konton är optimerade för det rätta jobbet. Många arbetsgivare kontaktar dig via sociala medier. Du kan dessutom söka jobb med ett klick via LinkedIn. Se därför till att dina profiler är uppdaterade. Lägg till de rätta sökorden som gör att rekryterare hittar dig lättare i din profil. Vill du ha jobb inom digital marknadsföring till exempel. Se till att det sökordet finns skrivet i din profil. Vi skriver mer om hur du får jobb med sociala medier här.
-
Se inte ett nej som ett nej.
Ha en bra kontakt med potentiella arbetsgivare. Får du ett nej betyder det inte att de kan höra av sig till dig igen om något nytt dyker upp. Du hade en fot i företaget. Det betyder inte att du inte kan få två fötter i företaget i framtiden. Tacka för deras tid och följ upp igen i framtiden för att se om de har något för dig.
-
Prata med folk.
Nätverka, prata med folk om att du söker jobb bland bekanta, släktingar, på gymmet, på sociala medier som Facebook, Linkedin och Twitter. Finns det någon som kan hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi skulle rekommendera att söka jobb med andra personer. Det blir roligare och ni kan stötta varandra och hjälpa varandra i jobbsökandet. Känner du dig ensam i ditt jobbsökande och att det är hopplöst finns alternativet som heter stöd och matchning. Ett program via arbetsförmedlingen vars syfte är att hjälpa dig att hitta jobb. Under tiden du är med i programmet får du pengar från försäkringskassan.
-
Knacka dörr.
Varför inte presentera dig personligen som man gjorde förr i tiden. Det kan funka bäst för jobb där utseende och fysik betyder mer för jobbet. Dock är det mer tidskrävande. Vi rekommenderar därför att söka jobb digitalt.