Funderar du på att ta dig an ett frilansjobb från en utländska frilandsförmedlare som Upwork.com? Har du inget registrerat företag eller firma? Vi hjälper dig att svara på frågan om hur du ska sköta det administrativa arbetet så att det blir rättsligt korrekt. 

En egenföretagares mardröm är att hålla koll på legala bitar kring verksamheten. Ska du börja göra frilansjobb via utländska arbetsförmedlare kan det vara bra att känna till hur du ska förhålla dig kring moms, inkomstskatt och sociala avgifter.

Behöver jag ha ett registrerat företag eller firma?

Nej, du behöver inte ha eget företag eller egen firm. Du kan inte fakturera Upwork eftersom de ansvarar för faktureringen och momsen åt dig genom deras frilands förmedlar portal. De skickar fakturor till arbetsgivaren med momsen registrerad på fakturan. Därefter ansvarar Upwork för att betala in momsen till Sverige. Du kan därför inte använda ett företag som Frilans Finans och skicka fakturor till Upwork. 

Behöver jag deklarera in intjänade pengar om mindre än 30 000 kronor om året?

Du ska deklarera in varje krona av de pengar du tjänat via Upwork. Det är bara om du totalt på hela året har tjänat mindre än grundavdraget som kan kan bli “skattefri”. Hobbyverksamhet får dock inte vara beställningsjobb. Då klassas det som näringsverksamhet. Läs mer om det på Skatteverkets hemsida.  

LÄS MER:   Driva eget

Vem ansvarar för momsen?

Upwork ansvarar för momsen och ser till att den betalas in till Sverige. Momsen i Sverige ligger på 25 %. 

Hur dras momsen av från mitt timarvode? 

25 % av momsen dras procentuellt av från Upworks serviceavgift. Serviceavgiften ligger normalt sett på 20 % av bruttolönen. För en del större arbetsgivare som Automattic tar Upwork enbart en avgift om 10 % av bruttolönen. 

Hur beräknas momsen? 

Tjänar du $20/timmen och har en serviceavgift om 10 % eller $2. Då är momsen 25 % av de $2. 

Momsen = $2 * 0,25 = 0,5

Totala summan efter att momsen är avdragen blir då:
$20 – $2 (serviceavgift) – $0,5 (moms) = $17,5

Betala in inkomstskatt

I den preliminära inkomstdeklaration måste du deklarera inkomsten som du fick från Upwork/internationella frilans förmedlare. Gällande preliminär inkomstdeklaration hittar du mer information om det i bilaga 4314 hos skatteverket här eller använd deras sökfunktion och sök på den bilagan. Inkomstskatten ligger på 30 %. 

Efter att serviceavgiften är betald och momsen har vi en summa om $17,5. Drar vi av inkomstskatten har vi en summa kvar om $12,25 ($17,5 – $5,25).

Betala in sociala avgifter

Därefter måste du även betala in sociala avgifter. Sociala avgifter ligger på 19,8 %. De sociala avgifterna är mycket lägre vid jobb som tas emot från utlandet. Tar du emot ett jobb från Sverige ligger det på cirka 30 %. Mer information om hur du ska betala in sociala avgifter för dig som är anställd av en utländsk arbetsgivare utan driftställe i Sverige hittar du i bilaga 4738 här. 

Efter att serviceavgift, moms och inkomstskatt är betald har vi en summa om $12,25 i timarvode. Hur mycket blir det när det slutgiltiga avdraget (sociala avgifter) har tagits i beaktning? Det blir en summa om $9,8245 ($12,25 – $2,4255).

LÄS MER:   Så finner du fokus och djupjobbar i en distraherande värld

Slutliga kommentarer

Några sista kommenterar gällande frilandsjobb från utländska frilansförmedlare som Upwork. Skulle du arbeta för Upwork med ett timarvode om $20/timmen tjänar du en nettoinkomst om $9,8 när alla avgifter och skatter är avdragna från bruttolönen. Det är viktigt att tänka på avgifter och skatter när man tar ett jobb via utländska frilans förmedlare. Ibland kan det inte vara värt att ta ett utländskt frilansjobb om de inte betalar bra löner då man måste stå för sociala avgifter själv och att de dessutom drar av en del av momsen på din inkomst. Man måste stå för mycket själv och dessutom den administrativa tiden kring jobbet. Har man jobb i Sverige brukar man som arbetstagare inte notera de sociala avgifterna då arbetsgivaren hanterar den biten. 

Show Buttons
Hide Buttons