Lyxfällan hjälper 27 åriga Sanne och 25 åriga Christoffer från Ängelholm med deras stora ekonomiska problem. De är ett separerat par men lever fortfarande tillsammans. Paret går back med 81 000 kronor i månaden. Trots att de inte har råd att leva gott spenderar de massa pengar på skräpmat, tobak, snacks och läsk. Sanne spenderar dessutom massa pengar på skönhetsförbättringar och Christoffer lägger pengar på sin bil. Christoffer har skulder hos kronofogden och är därför låst i sitt nuvarande boende med Sanne.

Bilen och skönhetsförbättringarna är inte nödvändiga men ändå prioriteras det. De största problemen uppstod när Christoffer började spela på bettingsidor för lånade pengar – sms lån. Han byggde snabbt upp ett berg av skulder och obetalda räkningar.

När Sanne och Christoffer började träffas tog det inte lång tid innan Sanne också började låna pengar. Hon lånade inte bara pengar till sig själv utan Christoffer också. Hon ville väl egentligen inte ta lånet men lät sig övertalas av Christoffer. Sanne lånade en summa på 90 000 kronor. Hälften gick till Christoffer. Sanne är rädd för framtiden, att hon hamnar hos inkasso och därefter kronofogden. Christoffer mår dåligt och han har ont i hjärtat.

 

Lyxfällan tar kontroll över ekonomin.

Varför hamnade de i en ekonomisk kris från början? Christoffer fick ut massa försäkringspengar som låg på runt 200 000 kronor. 150 000 kronor av de brände Christoffer på bara ”skit” som han kallar det. När det enbart var 50 000 kronor kvar av de 200 000 kronorna bestämde han sig för att börja spela på dem. Christoffer kände aldrig att han höll på att bränna bort alla pengar. Han kände sig som en kung. ”Cash is King” som han kallar det. Han spenderade alla pengarna utan att tänka alls. Efter att ha levt ”det goda livet” kände Christoffer fortfarande att han vill leva som en ”kung”, att göra vad han vill och när han vill.

Sanne slutade jobba för två månader sedan och därefter har det bara gått utför för dem. Sanne får enbart in 7 006 kronor plus barnbidrag för deras enda barn. Christoffer får ut runt 16 000 kronor. Deras hyra ligger på runt 8 400 kronor. De har transport i form av bil. Kostnaden för bilen delar de också på som ligger på 1 200 kronor i månaden. Sanne lägger pengar på läppar och inredning. Christoffer tjatade om lån och Sanna är för snäll.  Sanne gick med på att ta ett privatlån om 90 000 kronor.

 

Skulder på över 700 000 kronor.

Christoffer har 30 stycken på lån. Skuld hos kronofogden på 50 000 kr. Dessutom har han 300 000 kr hos inkasso och andra skulder på 300 000 kronor. Dessa skulder har han lyckats lägga på sig under 8–9 månader. Sammanlagt har han cirka 600 000 kronor i skulder. En kväll vann han en halv miljon kronor efter att ha tagit ett privatlån på 100 000 kronor. De pengarna spelade han bort på en timme.

I dagsläget klarar de hyran. Förra månaden blev det lite struligt med ekonomin för att Christoffer lånade ut 4 000 kronor till Sanne som hon skulle betala i hyra men hon spenderade dem istället på annat. Hon lyckades dock lösa situationen och betala hyran på kredit.

Sanne lämnade Christoffer och han känner sig väldigt dålig på grund av det. Deras mål är dock att de ska ha egna boenden och inte bo under samma tak. De vill hålla sams för deras dotters skull. Och Christoffer är väldigt ledsen över att han har svikit Sanne och sin dotter. Christoffer har väldigt dåligt samvete idag. Sanne skyller allt på Christoffer. Christoffer har dragit på med sina skulder alldeles för långt.

 

Budgetering

Baserat på den informationen som Lyxfällan har fått in om Christoffer och Sanne har de kunnat gör en budget.

Snittinkomst och snittkostnad listas nedan

Snittinkomst (kr)/månad

Inkomst: 27 500 kronor

 

Snittkostnad (kr)/månad

Boende: 9 300 kronor

Matkostnad: 13 900 kronor

Transport: 2 900 kronor

Kläder: 400 kronor

Sparande: Obefintligt

Övrigt (cigg, snus, shopping och spel): 30 000 kronor

Lån: 51 400 kronor

108 000 kronor/utgift

 

Detta är ett extremt fall och lyxfällan har aldrig varit med om ett så stort överskott per månad i utgifter. Sammanlagt är de 81 000 kronor i back per månad. Både Sanne och Christoffer vill komma bort från situation. De är ledsna och förkrossade över den oerhörda höga summan som de går i back varje månad. Paret är speciellt ledsna eftersom de vill att deras dotter ska ha en framtid. De har förstört sin framtid och deras framtid. Inte kunna göra något med deras barn. Det finns bara en väg framåt.

 

Hur kan det ha blivit såhär?

De vet inte hur de kunde ha blivit såhär. De har tagit för mycket lån. Det Sanne och Christoffer måste lära sig är att man ska sluta spendera pengar när pengarna tar slut. Man ska INTE ta fler lån. De har inte försökt lösa deras situation genom att strypa kostnaderna. De har gått åt helt fel håll. De har ökat kostnaderna istället för att strypa kostnaderna. Christoffer har försökt ta lån mer än varannan dag. Han har försökt ta lån i stort sett överallt. När han inte har kunnat låna pengar har istället tjatat på Sanne om att hon ska låna pengar. Christoffer har ett spelberoende. Nu måste dessa förändra sitt liv fullständigt. Nu sitter de verkligen i skiten. Och om de ska överleva måste de styra upp livet helt.

 

Vändningen

Stegen för att lyckas ta sig ur den ekonomiska krisen de är i är:

 • Sluta slösa pengar på skräpmat, godis, läsk och spel
 • Söka jobb och sluta försörja sig på lån
 • Ta ansvar över sin ekonomi som vuxna personer

 

Både Sanne och Christoffer går på intervjuer. Intervjuerna gick bra.

Sammanlagt ligger skulderna på

 • Sanne: 142 236 kronor
  Räntekostnaden: 1 156 kronor/månad
 • Christoffer: 776 862 kronor
  Räntekostnaden: 13 504 kronor/månad

 

När Sanne och Christoffer kommer tillbaka till deras lägenhet efter ett möte med Lyxfällan upptäcker de att alla deras möbler är borta. Paret blir helt förkrossade. Lyxfällan har ordnat så att Auktionshus Skåne Blekinge kan köpa delar av deras bohag. Sanne och Christoffer går med på att sälja mycket av deras möbler för 9 000 kronor sammanlagt. De flesta möbler som såldes var Sannes och hon är väldigt ledsen över situationen. Sanne behöver tid för sig själv. Det fanns ingen annan lösning än att sälja deras möbler. De har också samlat ihop saker till loppis som de ska sälja.

En pedagogisk övning som Sanne och Christoffer får göra är att se och flytta över deras konsumtion från en hög till en annan för att verkligen förstå vad de lägger sina pengar på. Och dessutom får de dra ut dokument som visar deras kontoutdrag. Sanne hade en onödig konsumtion på 91 993 kronor det senaste året. Christoffer hade en onödig konsumtion på 303 636 kronor det senaste året. Spelet låg på 200 624 kronor. De lägger oerhört mycket pengar på skräpmat.

Loppis annons finns i tidningen och nu ska de sälja sina saker. Loppisen är igång. De har kunnat sälja en del saker på loppisen. Sanne och Christoffer har dock ännu inte något jobb och bilen som de hade är osåld. Dessutom är de inte i ett bra förhandlingsläge med alla kreditgivare. Det kommer bli en lång kväll och tidig morgon för att försöka hjälpa Christoffer och Sanne. De har bara en dag kvar för hjälp med Lyxfällan.

Bilen ska säljas sista dagen de får hjälp av Lyxfällan. 15 000 kronor.

Loppis 3 022 kronor på loppisen

Sanne och Christoffer har dessutom fått jobb.

Christoffer och Sanne ska få ett nytt liv. Ett separerat liv med separata budgetar.

Christoffers Budget

Inkomst

13 400 kronor/netto

Utgift

Hyra: 4 700 kronor

Mat: 2 100 kronor

Transport: 500 kronor

Övrigt (försäkringar, facket, kortavgifter, IP och telefoni etc.): 1900 kronor

Lån: 777 000 kr i lån. Det enda som går att rädda Christoffer här är skuldsanering. Då ska alla skulderna förfalla och det blir en utmätning på lönen. 4 200 kronor till sparande per månad.

Sannes budget

13 200 kronor/netto

Mat: 2 1000 kronor

Transport: 500 kronor

Sparande: 600 kronor

Övrigt (försäkringar, facket, kortavgifter, IP, telefoni och dotterns utgifter etc.): 2 200 kronor

Lån: 3 100 kronor

27 022 kronor har tjänats ihop totalt under dessa dagar och de har gått till att betala av Sannes skulder. Nu är hon helt fri från sina inkasso skulder.

 

Kontraktet är fullbordat.

En månad senare har Sanne och Christoffer slutat köpa skräpmat. De tänker mer på sin ekonomi och gör storköp en gång i månaden. Christoffer ska in på behandlingshem för sitt spelberoende och därefter ska han göra en skuldsanering för då ser de att hans beteende har förbättrats. Inga mer 14 liter läsk i månaden i alla fall. Det ser ljusare ut för paret. De har med hjälp av Lyxfällan kunnat räta upp deras liv.

 • De har slutat slösa pengar på skräpmat, godis, läsk och spel
 • De har hittat jobb och slutat försörja sig på lån
 • Och de har tagit ansvar över sin ekonomi som vuxna personer

 

/Enkla LånJämför enkla lån