När du jobbar hårt varje dag och det inte finns mycket pengar kvar till att spara pengar och nöjen efter att dina vanliga utgifter är betalda är det viktigt att spendera dina pengar väl. Spendera dem på något som gör dig glad.

En 20 år lång studie som gjordes av Dr. Thomas Gilovich, en psykologiprofessor på Cornell Universitet kom fram till en väldigt viktig och enkel slutsats:

Spendera inte dina pengar på saker.

Problemet med att spendera pengar på saker är att lyckan snabbt försvinner. Det finns tre starka anledningar till varför det händer:

  • Vi är vana vid nya tillhörigheter. Vad som en gång verkade nytt och spännande normaliseras snabbt.
  • Vi fortsätter höja ribban. Nya köp leder till nya förväntningar. Så fort vi är vana vid en ny sak söker vi efter något bättre.
  • Enligt naturen främjar saker jämförelser. Vi köper en ny bil och är stolta över den tills en vän köper ett bättre exemplar. Det finns alltid någon som har ett bättre exempel som vi jämför oss med.

Enligt Gilovich: ”En av fienderna till lycka är anpassning. Vi köper saker för att det gör oss lyckliga och vi lyckas. Men bara ett tag. Nya saker är spännande för oss till en början, men då anpassar vi oss till dem.”

Paradoxen av ägodelar är att vi antar att den lycka vi får från att köpa något kommer att vara så länge som själva saken. Det verkar därför intuitivt bäst att investera i något vi kan se, höra och ta på. Men det är fel.

 

/Enkla Lån