Vad är en rimlig ränta på mitt huslån?

Privatekonomen och experten Anders Andersson svarade idag på den frågan via kanal 2. Svaret på frågan är att det varierar mycket beroende på hur man behandlas av banken. Runt 2 % är den aktuella räntan för bolån. Anders rekommenderar att man definitivt ska pruta när man tar bolån.

Ska man gå till olika banker?

Det finns jämförelsesidor för bolån precis som man kan jämföra sms lån via enklalan.se. Gå till jämförelsesajterna för en tydlig presentation av lägsta bolåneräntor. Varje bank ska alltid presentera deras genomsnitt, snitträntan. Snitträntan ligger på en mycket lägre nivå än den aktuella räntan. Swedbank presenterar deras aktuella ränta på 2.05 % medan snitträntan ligger på 1.57 %. Det betyder att de flesta faktiskt får en lägre ränta än den aktuella ränta och därför lönar det sig att pruta.

Historisk boränta

Marginalerna är större än någonsin för bankerna. Egentligen tjänar bankerna hur mycket som helst. Hur ska det gå för bankerna och privatpersoner i framtiden? Tidigare (för flera decennier sedan) låg räntan om upp till 24 %. De senaste åren har vi haft extremt låg ränta. Se utvecklingen från 1990 – talet, källa: Swedbanks hemsida.

Historisk boränta

Rörlig eller fast ränta?

Räntan kommer stiga, frågan är bara: när och med hur mycket? Den kommer inte stiga till 10 % eller 14 % som på 90 – talet. Om 3 – 4 år säger experten Anders Andersson att räntan kan dubbleras. Idag ser vi en stigande trend. Frågan är då, ska man binda sin ränta? Ser man på det historiskt är rörlig ränta alltid bäst. Men vet man nu att räntan ska gå upp kan det rekommenderas att binda sin ränta. Tar man en femårsränta på 2.3 % på fem år behöver man inte oroa sig i fem år framåt (vilket kan vara skönt).

 

/Enkla Lån