De flesta artiklar som vi skriver på Enkla Lån fokuserar på att hjälpa personer att spara pengar. Men har du någon gång undrat om det finns tider i livet då det är bättre att inte spara så mycket pengar?

Varje gång du sparar pengar kan man se det som att du ger ett lån till ditt framtida jag. Villkoren för att låna ut pengar till ditt framtida jag är att både nutida och dåtida jag är överens om avtalet. Det finns faktiskt något som heter ”spara för mycket”. Hur mycket vill du offra av din inkomst nu för en inkomst senare när du är rikare?

Medan det alltid är en god idé att spara pengar, speciellt till stora mål som, pension, universitet och oväntade utgifter, finns det tider i livet då du eventuellt inte vill spara pengar. Finns det överhuvudtaget tider i livet då det inte är ok att spara pengar? Kanske, om du ser det ur ett längre perspektiv att låna (eller ge) till ditt framtida jag. I en del situationer kan ditt framtida jag bli mycket gladare om du spenderar mer pengar idag än i framtiden.

Här presenterar jag tre livssituationer då du kanske inte vill spara pengar:

När du är en student.

Om du är en fattig student med enbart några tusen kronor i ditt sparkonto, kanske du skippar att gå ut med dina vänner för att spara 100 kronor från ditt extrajobb. Faktum är att du kommer att tjäna mycket mer pengar i framtiden än vad du tjänar idag.

Så när du är ung, kanske det är ok att spendera lite extra och inte spara alltför mycket eftersom du då inte har pengar att faktiskt spara. Ungdomens tid ska inte slösas bort på sparpengar. Missa ingen chans att spendera tid med vänner och träffa nya vänner. I framtiden kommer du inte ha tiden och möjligheten att träffa värdefulla kontakter för livet. Jag ångrar aldrig min ungdomens tid med mina vänner och det hade inte varit möjligt om jag inte hade tillräckligt med pengar. Ha roligt, njut av tiden som student. Spendera dina 200 extra kronor. Jag menar inte att du ska sms låna pengar, jag menar att du inte ska snåla med de pengar du har och missa fina stunder med familj och vänner.

När du är förälder till unga barn.

Att ha barn förändrar allt i ditt iv och din privatekonomi är inget undantag i det. Om du är förälder till små barn, speciellt när en förälder är hemma heltid med barnen. Känn inte att du ska spara pengar för resten av livet under stressfulla (och dyra) tid. Du kommer att ha många fler år framför dig att jobba och spara pengar (speciellt om moderaterna får igenom deras förslag om pension vid 75 års ålder)! Dina barn är dock bara unga en gång, njut av tiden med dem.

Strunta inte i semestern till far/mor-förldrar för att du ska spara mer pengar till pensionen. Investera istället pengar i din relation med din partner – skaffa barnvakt istället för att spara de där 1000 kronor per månad. Att uppfostra små barn ä svårt, emotionellt påfrestande och föräldrar måste ta sig tiden att ladda batterierna och påminna varandra att ni bestämde er för att göra detta. Att investera tid till varandra kan också göra att ni undviker stora finansiella kostnader på skilsmässa.

När du förlorar ditt jobb.

Förhoppningsvis har du en tillräckligt stor buffert om du mot all förmodan skulle förlora ditt jobb inför nästa möjliga lön. När du är arbetslös kommer dessa pengar till hands. Du behöver inte skämmas över att du inte spara pengar när du inte har någon inkomst. Det uppkommer tider i livet när du tyvärr behöver en buffert att använda dig av. Ditt framtida jag kommer inte att missunnas om du lever på dina sparade pengar några månader (eller mer).

Om du gillar att spara pengar och vara mer sparsam med dina pengar är det självklart en fördel. Men ibland behöver du släppa på tyglarna och leva ett fullständigt liv. Så länge du och ditt framtida jag är nöjda med hur du spenderar och sparar pengar idag har du inget att oroa dig över.

 

/Sofia

Enkla Lån