Hur kan jag spara pengar på mitt bolån?

Det finns två viktiga ingredienser i en låneförhandling till bostad:

  1. Din kreditvärdighet
    Ju bättre kreditvärdighet, desto bättre lånevillkor.
  2. Bostadslånet
    Allt är förhandlingsbart.

Enkla Lån förklarar mer om dessa trå viktiga ingredienser för en lyckad låneförhandling. Till en början talar vi om kreditvärdigheten.

 

1. Din kreditvärdighet

Innan du tar ett bolån, gör en kreditupplysning på dig själv. Då får du en tydlig överblick över din kreditvärdighet. På minuc.se kan du enkelt ta del av dina personliga uppgifter. Första gången du beställer en kreditupplysning är tjänsten kostnadsfri. Erbjudandet kan du utnyttja en gång per år.

Upplysningen ger dig information om fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, inkomster, senaste kreditfrågor och krediter som du inte utnyttjar och kan avsluta. Genom att ta en kreditupplysning kan du vara ett steg före bankerna. Skulle din kreditvärdighet vara låg betyder det att du borde förbättra värdigheten för att få bättre lånevillkor. Alla banker och kreditgivare tar en kreditupplysning.

Det är osannolikt att din kreditrapport kommer att vara perfekt. Enkla Låns artikel om ”så ökar du din kreditvärdighet” berättar hur du förbättrar din kreditvärdighet.

Att dra ner på osäkra lån och spara pengar kommer att göra dig mer kreditvärdig. Sänk dina utgifter, jobba övertid, sälj saker du inte behöver och spara din skatteåterbäring. Betalar du mindre än 15 % av kontantinsatsen (vilket idag inte är vanligt att banker godkänner) anses du i riskzonen. Betalar du mindre än 15 % i kontantinsats är chanserna stora att du får betala extra ränta för ett privatlån. Försök därför spara så mycket som möjligt till en kontantinsats och minska riskerna för banken som ger dig ett mycket bättre villkor.

Uppgifter ska finnas kvar hos UC under följande tidsperiod:

  • 3 år för betalningsanmärkningar
  • 5 år för skuldsanering
  • 2 år för missbrukande av kreditkort. Gäller från den dagen kortet är uppsagt.
  • 1 år för begäran om eller utlämnande av kreditupplysning.

 

2. Bostadslånet

Det finns en del jämförelsetjänster för bolån som kan ge dig en uppfattning om den generella räntan. Varje bolån är dock unikt baserat på bostaden, dina förutsättningar och tillgångar. Det enda sättet du kan veta vad din ränta kommer att bli är att förhandla. Prata med minst 5 långivare och läs på om räntor. Jämför snitträntorna. Kunskap är makt. Var alltid ett steg före banken.

Räntorna är i regel den tyngsta utgiften. De räntorna är alltid lönsamma att granska och försöka få ner.  Tyvärr är det rätt svårt att förhandla ner räntan hos den bank du redan har. Vi kan bara konstatera att du tjänar på att vara otrogen mot din bank. Eller i alla fall hota med att ta lån på en annan bank för att få ner dina boräntor. Var lite besvärlig och krävande. Och sist men inte minst. Banken ska tacka dig, inte tvärtom.

Har du en personlig kontakt på en bank som du känt länge funkar förhandlingarna alltid bäst där. De har förtroende för dig och känner sig mer trygga med att ge dig en bra ränta. Ska du träffa någon personligen på en bank, ta på dig kostym. Människor har alltid en bättre inställning till personer som liknar dem själva.

En riskfälla som många hamnar i är att de köper en för dyr bostad. Bostaden är i hög grad en fast kostnad. Den är svår att påverka, särskilt på kort sikt. Undvik redan från början att dra på dig bostadskostnader som du egentligen inte klarar av. Räntor och elpriser går upp. Just nu har vi ett väldigt lågt ränteläge som förutspås att gå upp.

Bankernas intresse ligger i att sälja pengar. De har ett intresse att tjäna pengar på dig genom att du lånar mycket pengar. Men precis som i skoaffären är det i slutändan du som måste avgöra. Inte skoaffären eller banktjänstemannen. Har du verkligen råd med de här skorna? Kommer du att tycke om dem och är de värda sitt pris? Var vill du bo, hur mycket kan och vill du betala? Får du valuta för pengarna?

Att ha koll på dina förutsättningar och vad man har råd med är alltid viktigt eftersom ett bostadsköp innebär stora pengar. Det intressanta är hur stora utgifterna blir per månad.