Träna är för hela året, inte bara i januari efter den underbara julen och nyårsfirandet. Träna gratis är dessutom inte så svårt som det låter. Gör 2022 till ditt ultimata år för att bli fit, må bra och spara pengar när du gör det.

“Bli video-fit”

Youtube är fylld med träningspass och träningsvideo. De är alla gratis. Det enda du behöver en uppkoppling och en dator. För en rolig och exotisk kaloriförbränning är Bipasha Basu Break en 30 min dansträning ett superbra alternativ. Söker du efter en mer lugn och balanserad träning finns det flera jättebra yoga filmer att inspireras och följa. Öppna dina sinnen och öka ditt välmående samtidigt som du tränar upp din rörlighet, bål, styrka och uthållighet med yoga. Ashtanga och Vinyasa yoga funkar bra om man är nybörjare.

Köp (eller låna) en tränings-DVD

Föredrar du att köra “old-school” versionen (och komma bort från datorn), prova på en tränings DVD. Bra priser hittar du på eBay och Amazon. Du kan också fråga om dina vänner har kopior som du kan låna. Davina McCalls DVD-skivor är enkla att följa och Joe Wicks är känd för sina enkla träningspass.

Prova gymmet – det billiga

Ett gym-medlemskap som är gratis kan låta för bra för att vara sant, men det finns en del saker du kan göra för att komma runt det. Många gym erbjuder prova-på gratis. Speciellt i början på året som i januari månad. Eller så ger de ut ett gratis dagskort. Sök på Facebook efter “prova-på” “gratis”, det brukar alltid dyka upp något relevant. Sök efter gratis introduktionserbjudanden och byt gym i rätta tid.

Ett av de bättre crossfit-gym i Stockholm erbjuder gratis-prova-på pass. Prova på gratis hos CORE trainingcenter här.

Fitness 24/7 brukar låta sina medlemmar ta med kompisar som får träna ett pass fritt. Det kostar inte mycket pengar att bli medlem på Fitness 24 seven och de erbjuder riktigt bra pass. Är du redan tränad kanske det finns möjlighet att hålla i klasser i utbyte mot ett gratis medlemskap.

Ta steget

Simning är en bra och allsidig träning. Vissa lokala fritidscenter erbjuder gratis-prova-på i en månad eller prisvärda program som lär vuxna att simma och om du redan är duktig på att simma är medlemskapet oftast mycket billigare än på ett privat gym eller spa. Detta gör att du sparar pengar och är hälsosam i samma veva. När det är varmare ute kan man alltid simma i sjön eller i havet. Gillar du att dansa eller vill du lära dig att dansa salsa, finns det kostnadsfri salsa på restaurangen M5. Går du dit inom en viss tid eller ställer dig på en lista är det kostnadsfritt inträde i restaurangen. 

Använd parken

En park kan vara en guldgruva för gratis träning. Förutom joggingspår och härliga promenader har många parker gratis gymutrustning, tennisbanor och gott om plats för fotboll.

I Solna Söndagen den 1 september 2019 öppnade Prins Daniel ”100 meter Pep” i Huvudsta i Solna – den första Pep-parken i Sverige. ”100 meter Pep” är den första av de tre aktivitetsparker – så kallade ”Pep-parker” – som ska uppföras i Solna. Förutom i Huvudsta planeras en park i Arenastaden och en i Hagaparken. Syftet med parkerna är att ge barn, ungdomar och vuxna förutsättningar till rörelse och motion i en miljö som uppmuntrar till såväl lek som träning.

Prins Daniel säger: 

”I det moderna samhället sitter vi allt mer stilla, gäller vuxna som barn. För många barn har äventyret flyttat från aktiv utomhuslek till passivt, stillasittande, inomhus framför skärmen.

Jag är dock övertygad om att vi alla, barn som vuxna, har en naturlig rörelseglädje inom oss. Det gäller bara att hitta den!

Fler behöver få möjligheten att röra på sig på ett roligt och tillgängligt sätt. Barn, unga, vuxna; tillsammans och utifrån sina egna unika förutsättningar”.

Bästa fitness app i Sverige

De ledande apparna för hälsa och fitness i Sverige är nedan. Statistiken representerar de primära apparna rankade efter omsättning. Lifesum är den mest populära appen i Sverige. 

Lifesum

Lifesum är en livsstil- och hälso-app. Genom dina egna uppsatta mål och hälso-data skapar Lifesum en personlig plan som hjälper dig att leva bättre. Oavsett om ditt mål är att gå upp eller ner i vikt hjälper Lifesum dig med dina mål.

Runkeeper

Runkeeper är en av de mest populära apparna för att hålla koll på dina träningspass och nå dina fitness-mål!

7 Min Workout

7 minuters träningspass är ett träningsprogram som hjälper dig att spara tid och pengar. Det är den 5:e mest populära träningsappen i Sverige. Kanske du kan ta ett pass under lunchen eller på morgonen innan jobbet. Träning hjälper dig att rensa hjärnan och gör att du fokuserar bättre på dina arbetsuppgifter.

Mest populära fitness appar i Sverige baserat på omsättning.

Bästa fitness appar Sverige

Källa: Statista.com