Enkla Lån finns information om enkla lån som sms lån, kreditkonto, snabblån och företagslån. De senaste åren har många företag med hjälp av digitaliseringen jobbat hårt med att förenkla den finansiella marknaden för att skapa möjligheter till sina kunder. Inte helt oväntat söker företag förenkla och erbjuda billigare räntor för bolån. Konkurrensen hårdnar om de svenska bolånekunderna och nu erbjuder nya företaget Enkla en ränta om 0,95 procent. Detta sätter stor press på storbankerna som behöver matcha sina räntor med den nya konkurrensen.

De svenska bankerna tjänar enorma summor på våra bolån. Genom de rekordhöga marginalerna på marknaden drog de in 13 miljarder kronor under förra hösten på bolån. Sammanlagt gjorde bankerna vinster på 106 miljarder kronor år 2017. De ljusa tiderna för storbankerna kan vara över eftersom flera nya aktörer lockar till sig kunder med rekordlåga räntor.

Nya bolån-räntor om 0,95 procent

Det finns ett stort intresse för de nya räntorna på 0,95 procent med villkor om att binda räntorna i tre år. Under första dygnet av lanseringen hörde 8 000 personer av sig och visade intresse. Många har väntat på att bankernas villkor ifrågasätts och konkurreras ut. Enkla vänder sig enbart till personer som redan är bolånetagare i andra banker. De tar inte emot kunder som tar bolån för första gången. Det maximala beloppet att låna är fem miljoner kronor. Har du en belåningsgrad om 85 procent är du fortfarande välkommen att ansöka om lån hos Enkla. Detta skiljer sig från de andra två uppstickarna Hypoteket (Schibsted) och Bolån+ (Avanza och Stabelo).

Nya lägre snitträntor

Hypoteket och Bolån+ vänder sig till kunder med en max 65 respektive 60 procent belåningsgrad. De har även högre ränta än Enkla på 1,28 respektive 1,29 procent för rörliga lån. Storbankerna har en rörlig snittränta på omkring 1,5–1,6 procent vilket skiljer sig markant och gör att du kan spara pengar. Det är dock viktigt att läsa villkoren noggrant innan du skriver på avtalet hos de nya uppstickarna. Avtalen ser inte exakt likadana ut som hos storbankerna. Enkla erbjuder endast bundna lån på tre år. De skriver att de inte kan garantera att du får ett nytt lån efter att de tre bundna åren löpt ut. De gör en enskild bedömning av låntagarens ekonomi. Var noggrann med vad du går i för avtal. Kanske din ekonomiska situation förändras och då kan det bli svårt att upprätthålla de avtal som du en gång ingick i.

Lägre räntor att se fram emot

Den ökade konkurrensen kommer att leda till lägre räntor i längden. Det är något som de övriga aktörerna måste ta hänsyn till. Räntan för bolån borde inte vara högre än 1 procent. Storbankerna ligger för högt med deras bolån-ränta och tjänar enorma summor. Även om man inte kan byta bank eller känner en osäkerhet eftersom avtalet inte automatiskt förnyas efter tre år kan man ha det som ett förhandlingsargument hos sin nuvarande bank. Har du erbjudits en lägre ränta hos en annan aktör kan du har det som argument och din nuvarande bank kommer att lägga sig på samma nivå.

Nya aktörerna på bolån-marknaden

Enkla

Ränta: 3 år – 0,95%
Villkor: Ger ej ut nya bolån. De tar över befintliga lån från andra banker. Maximalt lånebelopp är 5 miljoner kronor. Maximal belåningsgrad 85 %.
Ägare: Startupbolaget Simplex AB, som också ligger bakom jämförelsesajten Lånbyte.

Bolån+ (Stabelo/Avanza)

Ränta: 3 mån – 1,29%, 3 år – 1,43%, 5 år – 1,81%, 10 år – 2,74%
Villkor: Maximal belåningsgrad 60 %. Lånebeloppet måste ligga mellan 0,5 och 10 miljoner kronor.
Ägare: Bakom Bolån+ står nätbanken Avanza och fintechbolaget Stabelo.

Hypoteket

Ränta: 3 mån – 1,28%, 1 år – 1,35%, 3 år – 1,40%, 5 år – 1,76%
Villkor: Maximal belåningsgrad 65 %.
Ägare: Mediekoncernen Schibsted