Kanske har du redan funderat på att börja odla grönsaker själv? Har du tänkt på att det är ett bra sätt att spara pengar och att du dessutom får icke besprutade grönsaker? Här delar vi tre enkla tips på hur man kan spara pengar genom att odla själv och vilka produkter du behöver för att komma igång med din odling.

1. Planera innan du köper och anpassa odlingen efter dina behov

Det är alltid bra att börja med att tänka igenom vilka saker du behöver för att komma igång och fundera på vad som är viktigast för dig med din odling. Det är ganska lätt att spendera mycket pengar på grejer som du kanske inte behöver eller kanske inte ens kommer att använda. Du kommer säkert sänka dina matkostnader genom att odla dina egna örter, plantor och grönsaker.

Se till att tänka på följande när du sätter igång att odla,

Utrymme

Vad du kan odla hemma på egen hand beror på utrymmet du har att jobba med. Om du bara har en liten balkong så är många stora krukor och stora grönsaker kanske inte det bästa valet. Örter kan ofta odlas både inom- och utomhus och passar perfekt för mindre bostäder då man inte behöver vare sig mycket plats eller många prylar. Om du har mycket plats att jobba med är det kanske en bra idé att investera i en pallkrage. Detta ger dig en dedikerad plats att odla både plantor och grönsaker på ett kostnadseffektivt sätt.

Verktyg

Om du redan har en massa trädgårdsredskap hemma, behöver du inte ens köpa särskilt många prylar för att komma igång. Men om du vill odla mycket hemma behöver du fundera på vad du saknar; kanske behövs krukor, en sekatör, odlingshyllor, skottkärra, spadar och så vidare. Kostnaden för trädgårdsredskap kan snabbt skena iväg och bli onödigt dyrt, så det är skönt att slippa ogenomtänkta köp.

Håll koll på detaljerna

Även produkter som jord, bekämpningsmedel, växtnäring och gödsel är saker som snabbt kan bli dyra – så fundera och planera även kring den typen av inköp. Ofta går det exempelvis att spara pengar om man köper flera jordsäckar på en och samma gång.  Du kan också spara mycket genom att använda husets matavfall som kompost i din trädgård. Det ger näring till jorden som plantorna växer i, utan att använda kemikalier och kostar dig ingenting! Om du vill kompostera så finns det olika varianter att välja mellan – några som till och med lämpar sig för köksbänken.

2. Bestäm när du ska börja och gör det småskaligt till en början

Om du har en stor trädgård så har du lite mer flexibilitet att odla flera olika sorters grönsaker och växter. Om du sätter frön, sparar du mer pengar än om du köper redan uppdrivna plantor, men det tar mer tid att se resultat och det gäller att börja i tid med så kallad förkultivering.

Oavsett om du sätter frön eller köper uppdrivna plantor – kommer du på lång sikt spara pengar genom att slippa köpa grönsakerna du odlar själv. Man sparar även mycket pengar på att odla saker som bär och örter, vilka ofta brukar vara dyra i butiken – särskilt om det är sådant som vanligtvis måste importeras. Glöm inte att man också kan spara genom att förvara eller konservera mat som finns i din trädgård. Då kan du njuta av dina favoriter även under höst och vinter.

Tomater, bönor, betor, sallad, spenat, lök, paprika och örter är matvaror som vi köper ofta – alla är bra kandidater att odla hemma. Tänk på grönsakerna du tycker mest om och fundera över vilken ambitionsnivå som är rimlig. Slutligen, fall inte i fällan att gå ut för hårt.

3. Fall inte i kostnadsfällan

Det finns vissa små misstag och fällor som folk ofta faller i när det gäller odling. Det är klokt att inte köpa för mycket frön till att börja med. Börja småskaligt innan du vet om detta verkligen är en hobby du vill ägna dig åt. Om du inte har någon tidigare erfarenhet av odling så är det troligt att du kommer att göra en del misstag i början. Att så alldeles för många frön är ett vanligt sådant. Sätt bara några frön av varje sort och se hur det funkar, så slipper du använda alla frön på en och samma gång. Spara frön som blir över i frysen till nästa säsong. Det är också en bra idé att testa odling i omgångar, då har du alltid möjlighet att kultivera nya växter om omskolningen av de små plantorna inte går som det ska.