[table id=1 responsive=stack responsive_breakpoint=”device” /]Det finns hundralappar att tjäna på att välja rätt sparkonto. Ändå är det inte många som tar sid tiden till att välja ett sparkonto med bra sparränta. Det är enbart en av tio som jämför olika alternativ innan de startar ett buffertsparande enligt en ny undersökning gjord av Svenska dagbladet.

Nio av tio svenskar har en ekonomisk buffert.

Nio av tio svenskar uppger att de har någon form av ekonomisk buffert som de snabbt och enkelt kan komma åt vid oförutsedda händelser. Detta betyder att det är en liten andel personer som behöver söka sms lån vid en tillfällig ekonomisk kris. I fjol var det färre andel personer som uppgav att de hade en buffert att använda sig av vid behov.

Största ökningen bland vuxna mellan 20 och 34 år.

I takt med att personer har en buffert ökar även andelen som sparar pengar för framtida inköp. Det kan vara pengar som man sparar till en resa, bil eller kontantinsats. Störst är ökningen bland unga vuxna mellan 20 och 34 år. Detta är en ny undersökning som gjorts av TNS Sifo på uppdrag av SBAB. Med tanke på att det nästan är omöjligt att köpa en bostad i Stockholm har ungdomar nu insett vikten av att spara pengar. Detta säger Claudia Wörmann som är boendekonom på SBAB.

Lågräntefällan hos storbankerna.

Trots det ökade sparandet trampar de flesta sparare i lågräntefällan. Det är nämligen få, bara omkring en av tio som har jämfört olika sparkonton med varandra. Anledningen till att sparare inte jämför räntor är deras tro om att räntan är så pass låg att det inte är värt mödan. Enligt ekonomexperten Claudia Wörman gör dock en låg ränta skillnad. För att du ska se skillnaden kan du jämföra olika alternativ och se resultat

Storbankerna gjorde vinster på 106 miljarder kronor.

Konsumenternas bank- och finansbyrå har en översiktig jämförelse mellan olika sparkonton. Den visar att storbankerna enbart erbjuder nollräntekonton utan löptid. Inflationen naggar på värdet av sparandet. Med tanke på att Storbankernas vinster förra året gjorde vinster på 106 miljarder kronor borde de ge fler alternativ till trogna kunder.

Spara pengar på mindre banker med högre ränta.

Med tanke på att storbankerna är så snåla rekommenderar vi dig att vända dig till konkurrenterna som de mindre bankerna. De mindre bankerna ger mer ränta. Qliro sparkonto till exempel erbjuder högsta ränta med insättningsgaranti och fria uttag på 0,8 procent. Svea ekonomi erbjuder en ränta på 0,75 procent. Vid ett sparande på 50 000 kronor innebär det 375-400 kronor mer i ränta än på storbankernas nollräntekonton varje år. Den som sparar till något specifikt och är beredd att låsa sitt sparande i fem år kan hitta sparräntor som är dubbelt så höga på uppemot 2 procent exempelvis Marginalen Bank och Bluestep.

Tycker ni det är rätt att Storbankerna gör vinster på 106 miljarder kronor och inte ger något tillbaka till sina kunder av det? Om inte ni tycker det är rätt, byt bank eller föreslå hur de kan göra rätt ifrån sig. Skulle de kunna vara mer flexibla med utlåning eller erbjuda sparränta till trogna kunder? Kanske de skulle bidra till att våra äldre får en bättre pension?