Nu har det blivit dags för lite mat smart. Mycket av vår mat som vi köper idag hamnar faktiskt i sophinken. Det handlar 100 kilo fullt ätbar mat per svensk och år. Denna statistik hämtas från konsumentverket. Denna chockerande stora summa mat som vi faktiskt slänger motsvarar 6 000-8 000 kronor för ett tvåbarnshushåll som slängs bort till ingen nytta. Detta är dåligt för miljön och för hushållskassan. De bortkastade tusenlapparna kunde betalat för din resa till Spanien.

Undersökningar har gjorts på Stockholms universitet och det visare sig att bäst före-datumen är en stor bov i sopdramat. Konsumenterna har skrämts upp av bäst före-datumen som bestäms av producenterna själva. Det finns en baktanke med bäst före-datumen. Genom att få produkten att framstå som oätlig över en natt stimulerar det efterfrågan på nya produkter. Det är med andra ord en del av syftet.

Hur det egentligen ligger till med bäst före-datumen förklarar vi här. Det är enbart en rekommendation. Den verkliga hållbarhetstiden är mycket längre än vad som står på förpackningen. Detta är möjligt tack vare avancerade kyl- och förpackningssystem. Ett effektivt sätt att få bättre matekonomi och rädda maten från soporna är att lukta och smaka på maten innan du kaster bort den. Det är en bortglömd taktik som hjälpt hushållen att spara pengar på mat i alla tider.

11 smarta tips på hur du sparar pengar på mat.

 1. Gör en inköpslista och följ den.
 2. Handla en gång i veckan, inte fem.
 3. Släng ingen mat i onödan. Ha maten organiserad i kylskåpet så att ingen mat glöms bort. Gör en pyttipanna eller en paj av resterna i kylskåpet.
 4. Gör en matrensning och ät upp allt som finns i kyl och frys istället för att köpa nytt.
 5. Passa på att laga mycket mat när du väl lagar mat. Frys in och lägg i matlåda.
 6. Kolla alltid i skafferiet innan du handlar. Du behöver inte en fjärde påse vetemjöl.
 7. Låter du barnen vara med vid spisen resulterar det i färre matrester.
 8. Köp råvaror efter säsong. Det sparar du massa pengar på.
 9. Frysdisken behöver inte vara värre en färska råvaror. Frysta grönsaker är mycket billigare och innehåller dessutom minst lika mycket näring.
 10. Undvik att impulsköpa på fastande mage.
 11. Sist men inte minst. Unna dig att lyxa till det vid matbordet ibland. Det har du med dina nya sparstrategi råd med.

/Spara