Betalar du mycket pengar på el varje månad kan du tjäna en stor slant på att välja rätt elavtal. Av ren bekvämlighet låter de flesta av oss avtalet löpa på. Det kan visa sig vara en dålig affär. Anvisningsavtal, även kallat tillsvidarepris är allra sämst som du riskerar att tilldelas om du inte gör ett aktivt val, till exempel efter flytt till ny bostad.

Så här byter du elavtal:

  1. Ta fram din senaste el faktura.
  2. Surfa in på en prisjämförelsetjänst som elpriskollen.se, elskling.se, pricerunner eller compricer.se. Jämförelsetjänsten Elpriskollen har de lägsta jämförpriserna. Den är helt oberoende och låter inte de företag som betalar mest vara mest synliga på deras hemsidan. Det är en statlig tjänst från Energimarknadsinspektionen – https://www.ei.se/elpriskollen/.
  3. Fyll i de uppgifter som behövs, till exempel ”villa 20 000 kWh”.
  4. Nu får du en lista med de billigaste avtalen först. Förutom priset kan du prioritera avtal som erbjuder miljömärkt el eller välja elbolag som fått bra kundbetyg.

El-alternativ.

Fast, rörlig eller mixpris är de vanligaste alternativen av elavtal.

Fast pris
Elpriset är bundet över en bestämd tid

Rörligt pris
Med rörligt elpris får du betala aktuellt marknadspris.

Mixpris
Mixpris innebär att du betalar hälften rörligt och hälften fast pris.

Precis som med bolån är det rörliga priset på elräkningen mer osäker men har historiskt sett varit lite mer fördelaktigt för plånboken.

Tips

Ett fjärde alternativ som inte finns på jämförelsetjänsterna är timprisavtal vilket vissa elhandelsföretag erbjuder. Timpris kan fungera bra om du använder teknik som automatiskt kan styra elanvändningen (i regel uppvärmningen) till tidpunkter då elen är som billigast. Det lönar sig att lägga några extra kronor på bra teknik för en sparsam framtid.

Tänk på

När du byter elbolag måste du säga upp ditt gamla avtal. Kontrollera villkoren för bindnings- och uppsägningstid så att du inte riskerar en straffavgift vid bytet.

Din arbetsinsats: Fem minuter framför datorn som är väl värda.

Sparpotential: 100–3000 kr om året. Det beror lite på vilket avtal du tidigare haft.