Fira påsken med glädje och känn ingen stress över kostnader, mat och sällskap. Med glädje menar vi främst mat och sällskap (i normala tider då corona inte härjar). Många väljer lamm eller lax som påskmat. Det kan vara relativt dyrt att bjuda på lamm och lax till familjen och flera personer.

I tider då det är viktigt att spara pengar kan det bli knapert att köpa dyra råvaror. Påsk ska vi självklart fira ändå och därför ger vi dig inspiration och listar spännande och festliga måltider som kan förberedas på en liten budget. Vad finns det då för billig påskmat och påskbuffé-alternativ? Vi listar alternativ för dig som vill spara pengar på mat påsk 2020.

7 billiga alternativ till påskmat

Knytkalas är det billigaste och det minst stressiga alternativet. I corona-tider är dock inte knytkalas ett alternativ eftersom vi ska hålla oss på avstånd från varandra. Vi ger dig tips på påskmat som funkar jättebra om du är ensam eller med familj/sambo:

1. Sills med snaps

Ägghalvor, potatis och sill med snaps.

2. Köttbullar och Jansson

Andra tipset för en god, billig och glad påskmat är köttbullar, prinskorv och naturligtvis ägg. Jansson är underbart gott och passar perfekt till såväl julbordet som påskbordet.

3. Coleslaw och korv

Coleslaw är ett gott tillbehör till middagen. Gör coleslaw med vitkål och rödkål för att få extra färg på maten. Till coleslawen kan man köpa olika typer av korvar. Servera med bröd. Vitlöksbröd i ugnen är väldigt gott till korven och coleslawen.

4. Kycklingsallad med vitlöksbröd

En god kycklingsallad med ris eller pasta och vitlöksbröd (baka brödet själv för det billigaste alternativet) i ugnen. Servera med ägg.

5. Vegetarisk smörgåstårta

En hemmagjord påsk-inspirerad smörgåstårta med ägg.

6. Smårätter

Plockmat i form av smårätter som baconlindade dadlar, fårost med honung, kyckling drumsticks, tonfiskfyllda paprikor eller tomater, spanska omeletter i äggformat, köttbullar och korv.

7. Kött eller grönsaksspett

Ett annat alternativ är kött eller grönsaksspett. Det ser fint och festligt ut. Här kan du köra konceptet ”man tager vad man haver”. Fyll spettet med tomat, kycklingbitar eller annat kött och korv. Servera med potatis och ägg.

Satsa mer på efterrätten istället för huvudrätten. Gör något festligt och servera en god påsk-tårta till kaffet.