Efter att ha sorterat dina räkningar och organiserat dem i högar, är nästa steg att ta reda på vad du ska betala först. När detta är klart bör dina skulder kännas hanterbara.

En av de största myterna för skulder är att du borde betala tillbaka de kreditgivare som hörs mest. Det stämmer inte och det finns en tydlig ordning när du ska betala dina räkningar. Kämpar du med att betala tillbaka till alla dina fordringsägare, är det viktigt att fokusera på prioriteringarna.

Varför ringer mina fordringsägare och skickar brev till mig?

Har dina betalningar fallit mellan stolarna kontaktar dina borgenärer dig regelbundet via telefon eller brev. Detta är vanligt för en inkassoprocess. Många företag använder sig av ”hot” om inkasso och kronofogden för att få sina kunder att betala tillbaka när de lånar pengar.

Kontaktar en kreditgivare dig oftare än andra betyder inte det att de är viktigare. Fokusera på att dina prioriterade skulder betalas. När du har behandlat och betalat alla prioriterade skulder kan du betala tillbaka eventuella icke-prioriterade skulder.

Vad är mina prioritet skulder?

Du bör alltid prioritera de räkningar som gör att du har ett tak över huvudet, håller dig varm och ser till att det finns mat i hemmet. Allting annat är sekundärt.

Kreditkort, sms lån, privatlån, kassakrediter och butikskort är alla icke-prioriterade skulder. Prioriterade skulder inkluderar ditt bolån eller hyra, el- och vattenräkning och tv-licens.

Det finns ett par anledningar till varför dessa skulder borde vara först på din lista att prioritera:

  1. Konsekvenserna av att inte göra betalningarna kan vara allvarliga, eller
  2. Det är emot lagen att inte göra betalningen, eller
  3. Skulden är en produkt eller tjänst som uppfyller grundläggande levnadsbehov.

På schemat, dag 3

I guiden, dag 3 kommer du att ta reda på alla dina utgifter. Du får reda på hur du sammanställer en effektiv budget och hur du använder den för att veta var dina pengar går till. Gå till steg/dag 3 här.

/Linda
Spara