Spara pengar med hög ränta.

Välj sparkonto nedan.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

I en tidigare artikel har vi skrivit om fyra bästa investeringar för dig som har ett extra tillskott i kassan. Vill du inte se att dina extra pengar försvinner till räkningar eller andra oförutsedda utgifter bör du investera direkt i börsmarknaden, peer-to-peer-lån, fastigheter eller i dig själv för att få avkastning.

I denna artikel skriver vi mer om peer-to-peer-lån, även kallat peer-to-peer-lån eller p2p-lån. Med ett peer-to-peer-lån kan du låna ut små summor till personer som om du vore en bank själv. När du lånar ut pengar till privatpersoner som behöver pengar gör du inte bara en god gärning utan du får också en väldigt bra avkastning på 6 % eller mer.

En handelsplats på internet utan en mellanhand (bank).

P2p-lån är en handelsplats på internet som tillåter låntagare att ansöka om lån som finansierats av privatpersoners insatta pengar. Branschen har breddats på senare år och innefattar inte enbart enkla lån till privatpersoner. Företagslån har även börjat finansieras av privatpersoner. Kameo är till exempel ett företag som erbjuder lån till företag och fastighetsprojekt och låter vanliga sparare investera i projekten. Avkastningen ligger på 5 – 15 %. P2p – företagen sköter transaktionerna mellan långivare och låntagare. De ser även till att långivaren får tillbaka sina pengar med räntan som är överenskommen enligt låneavtalet.

Idag finns det många företag som utmanar den finansiella marknaden genom innovativa lösningar där låntagare och långivare kan mötas utan inblandning av traditionella banker eller låneinstitut. Branschen startade 2005 i Storbritannien med Zopa. Snabbt därefter etablerades Lending Club och Prosper i USA.

Spara pengar med hög ränta.

Välj sparkonto nedan.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

Finansinspektionen reglerar p2p – lånen

Myndigheten Finansinspektionen reglerar p2p-lån i Sverige. I Sverige finns det företag som Loanstep, Sparlån och Kreditbörsen. Den svenska bankmarknaden avreglerades 1986 och innan dess var det svenska bankerna som ofta fungerade som kreditförmedlare. När en bank på grund av begränsade regler inte fick låna ut mer pengar hjälpte man istället kunder med lånebehov att hitta andra kunder som hade en möjlighet att låna ut pengar. Banken kunde ställa ut garanti till långivaren som kallades notariatlån. Banken tjänade pengar på denna verksamhet genom att ta ut en förmedlingsprovision och i en del fallgarantiprovision. Bankverksamheten att medla mellan långivare och låntagare upphörde mer eller mindre när kreditrestriktionerna togs bort.

Skillnaden mellan ett P2p-lån och ett sms lån eller kreditkonto är inte stor. Hos en del P2p-företag bestämmer långivarna vilka villkor som gäller när de lånar ut sina pengar. I de fallen kan det ta lite längre tid att få din utbetalning eftersom de gör en bedömning av din profil. Det gäller i de fall din kreditvärdighet inte stämmer överens med de grundläggande villkoren som gäller för lånet.

Läs om hur du ökar din kreditvärdighet här.

P2p – lånen är ofta mindre lån som fungerar precis som ett sms lån medan de större p2p lånen fungerar som ett privatlån eller kreditkonto. Privatlånen och kreditkontona har en längre avbetalningstid.

Spara pengar med hög ränta.

Välj sparkonto nedan.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

P2p utlåning.

Investerar du pengar i en p2p plattform får du en bra avkastning på dina utlånade pengar. Eftersom de flesta sparkonton i Sverige ger nollränta kan det rekommenderas att istället investera dina pengar/spara pengar i en p2p – plattform.

Normalt sett får du en sparränta på cirka 10 – 15 % vilket är ett jättebra alternativ i jämförelse med nollräntekontona. De pengar du lånar ut sprids på flera låntagare is systemet som söker ett lån. Eftersom du investerar dina pengar i andra personer och inte P2p-företaget är det du som gör en kreditförlust. Gör du en kreditförlust på 2 – 5 % får du ändå en bra avkastning eftersom räntan är väldigt hög.

Investerar du 40 000 kronor och gör en kreditförlust på 2 % och får 10 % i ränta förlorar du 800 kronor på grund av kreditförlusten men samtidigt tjänar du 3 920 kronor av de resterande 39 200 kronor. Detta innebär att du tjänar 3 120 kronor trots förlusten.

Vad händer om p2p – företaget går i konkurs?

Skulle p2p – företaget gå i konkurs blir du inte av med pengarna eftersom företaget enbart förmedlar dina pengar. Det kan däremot vara bra att hålla koll på vilken bank som dina pengar sätts in. Är det en bank som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin och banken går i konkurs kan du påverkas av det. P2p – företagen samarbetar med banker där pengarna sätts in och det detaljeras på deras hemsida.

En del p2p – bolag ger dig möjligheten att välja låntagare och hur stor summa du vill låna ut till var och en av dem. Hos de företagen kan du se vad lånet ska användas till och hur stor risken är. Ju högre risken är desto högre ränta.

Spara pengar med hög ränta.

Välj sparkonto nedan.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

LISTA: Svenska P2P-lånen som utmanar bankerna.

 1. Brocc
  Brocc erbjuder ett månadssparande för privatpersoner i form av p2p-lån. Till en början var de enbart inriktade på professionella investerare men öppnade upp för privatpersoner år 2016.
 2. Lendify
  I riskkapital tog Lendify in 90 miljoner kronor och är därför den mest välfinansierade aktören på den svenska p2p-lånemarknaden. Utlåningen av p2p-lån ökade kraftigt under 2017 och första kvartalet 2018. Under 2017 var utlåningen 572 miljoner kronor. Första kvartalet 2018 ökade med 236 procent motsvarande period i fjol. Hela 6 525 är aktiva investerare hos Lendify första kvartalet 2018.
  Lendify erbjuder blancolån till kreditvärdiga privatpersoner.
 3. Saveland
  Saveland är en av de största aktörerna på marknaden inom peer-to-peer lån. Den största satsningen är små lån och därför är de störst sett till siffror. De har relativt nyligen också satsat på företagslån. Framtida planer är att satsa på en investeringsplattform där investeraren kan satsa sina pengar på alla möjliga typer av krediter.
 4. Toborrow
  Företaget inriktar sig på företagslån. Privatpersoner kan investera i företagslånen. Vill du spara dina pengar och få en avkastning för det är Toborrow ett alternativ.
 5. Fundmill
  Fundmill är aktiva i p2p-lånebranschen.
 6. Northmill
  Northmill har köpt Trustbuddys tekniska plattform och kommer att lansera sin egna p2p-låneplattform.
 7. Bynk
  Bynk kan bli en konkurrent inom p2p-lånemarknaden.

/Spara Pengar Snabbt

Spara pengar med hög ränta.

Välj sparkonto nedan.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]