De senaste månaderna har jag bestämt mig för att ha helger som jag kallar ”pengafri helg” för att leva mer sparsamt. Det är faktiskt väldigt kul och det går till såhär: Jag får inte spendera några pengar på något, oavsett vad som händer under en hel helg. Med andra ord får jag inte handla mat, inte spendera pengar på någon form av underhållning och så jagdare. Eftersom jag oftast gör mina matköp på lördagar skjuter jag upp det till en annan dag som måndag eller tisdag.

Jag får använda TV:n och kolla på film, men inga extra kostnader utöver själva användandet som hyra film, inga sms som inte ingår i den förbetalda månadsbetalningsplanen och så vidare.

1. Kolla in stadskalendern.

Titta på din stads webbplats (liksom städerna i närheten) eller stanna till i stadshuset för att se om det finns något kul som händer under helgerna, mycket kommer vara gratis. Du kommer bli förvånad över hur många intressanta och gratis aktiviteter som faktiskt finns i just ditt område.

2. Besök ditt lokala bibliotek

Biblioteket är inte enbart ett lager av böcker, de flesta bibliotek har ofta stor cd- och dvd samlingar du kan kolla in. Många bibliotek har också specifika händelser för barn som filmkvällar, bokklubbar, konserter, författarläsningar eller föreläsningar och mycket annat som du kanske inte känner till – helt gratis. Gå förbi biblioteket och se vad de har att erbjuda.

3. Bli involverad i sport

Många städer har ungdom- och vuxen sport ligor och aktiviteter under helger som man kan delta i. Stanna till och se på en eller två matcher för att se om något intresserar dig antingen som en åskådare eller deltagare.

4. Kolla in några poddar

För er som inte vet så är poddar kostnadsfria ljudprogram. Ge det en chans. Det är lätt att lyssna på med iTunes. Besök ”Podcast” i iTunes Store och prova på några intressanta poddar. Populärast poddar i Sverige just nu på iTunes är:

     1. En mörk historia
     2. Jonna och Saga
     3. Rättegångspodden
     4. P3 dokumentär
     5. Skäringer & Mannheimer
     6. Mordpodden
     7. Alex & Sigges podcast
     8. Food pharmacy podden
     9. Misslyckade brott
     10. Therese och Zäta

Top 10 podcast Sverige

 

5. Spela spel

Jag har en hög med massa spel hemma, som jag har fått som present oftast och brukar ta fram och spela med vänner och familj. Mina närmsta vänner har också några andra alternativ. Klassiska spel som Monopol och Pictionary kan vara jättekul. Har du ett gammalt spel som du inte spelat på länge, ta fram det och börja spela.

6. Baka massa hembakat bröd

Du har förmodligen allt du behöver för att göra degen i ditt kök redan (förutom jäst kanske). Vem som helst kan baka bröd och nybakat bröd är alltid supergott.

7. Träffa dina grannar

Gör det lilla extra för att presentera dig själv för dina grannar om du inte känner dem tillräckligt bra. Om du träffar några intressanta personer i ditt grannskap, bjud dem på en kopp kaffe eller te för att lära känna varandra bättre.

Det är alltid bra att bli vän med sina vänner eftersom de också kan hålla ett öga på ditt boende när du är borta på semester till exempel eller om du behöver en extra hjälpande hand i hemmet.

8. Rensa bland böcker, gamla DVD skivkor, CD etc.

Gå igenom din samling, bestäm vilka saker du verkligen vill behålla och gör dig av med resten. Du kan antingen sälja dem på Blocket eller Shpock. Eller lämna in dem till en second hand butik.

9. Ha en kreativ kväll med vänner och familj

Gå igenom dina skåp och hitta eventuella saker som är gått ur tiden. Bjud in vänner att göra detsamma. Samlas därefter för en middag med enbart det som du hittat hemma och vad du än har till hands. Förutom att ni har samlats för att äta en ”gratis-måltid” har ni även skapat en kreativ och rolig kväll för alla.

10. Starta en blogg om ett ämne som intresserar dig.

Du kan skapa en gratis blogg via WordPress eller Blogger. Gå med i sådan typ av tjänst och starta en blogg om ett ämne som intresserar dig. Det är inte enbart kul, det hjälper dig också att förbättra din kommunikationsförmåga i skriftlig form och nå ut till andra personer. Kanske kan du tjäna en liten slant på vägen också ?

Har ni några andra bra tips på en ”pengafri helg”?

Vi delar med oss av våra och era tips varje fredag. Missa inte att följa fredags tipsen för en ”Pengafri helg”.

 

/Sofia

Enkla Lån