Energipriserna går upp och ner. Priserna varierar kraftigt mellan bolagen. Med detta inlägg hjälper vi dig att spara upp till 5 000 kronor om du bor i villa och upp till tusen kronor om du bor i lägenhet. Vi ger enkla tips som inte är krångliga att utföra. Att spara 5 000 kronor är helt klart värt.

 

1. Byt elavtal.

Skillnaden på pris i att värma upp en villa kan ligga på 4 000 kronor om året. För en större lägenhet kan det handla om ett par tusenlappar. I en annan artikel förklarar vi hur du byter elavtal på bara fem minuter. Räkna, jämför och byt på olika jämförelsetjänster. Exempel på jämförelsetjänster för el hittar du här. Personer som låter andra göra el-valet åt dem, som avstår från att teckna elavtal med rörligt eller specificerat fast pris, får oftast ett tillsvidareavtal. Resultatet av det är alltid dyrare el.

2. Sänk värmen.

Kapa värmekostnaden med fem procent genom att sänka innertemperaturen med en grad. Sänk värmen helt när du åker bort. Du tjänar 800 kronor per nerskruvad grad och år.

3. Höj värmen.

I kylen ska det vara plus fem grader. I frysen minus 18. Kontrollera graderna i kyl och frys. Varje extra grad kallare ökar energiförbrukningen med fem procent.

4. Stäng av.

Hemelektronik drar mycket ström. Hela 40 procent av energin går åt när hemelektroniken står i stand by-läge. Det kan innebära cirka 10 procent av din hushållsel. Ett tips är att köpa en förlängningssladd med strömbrytare. En Xbox kan kosta över 300 kronor om året. Det innebär att tio liknande apparater blir 3000 kronor per år.

5. Gör din egen energi.

Staten ger bidrag till villaägare som går över till mer miljövänliga energisystem. Du tjänar upp till 30 000 kronor i bidrag för installation av bergvärmepumpar, fjärrvärme och pelletspannor. 75 000 kronor ligger bidraget för solfångare. Gå till energimyndigheten för mer information om bidrag för miljövänlig energi.

6. Byt lampor.

Lågenergilampor är ett jättebra alternativ för att spara pengar på el. Glöm inte heller släcka lampan i de rum som du inte vistas i. Du tjänar cirka 900 kronor per år.

7. Gå vidare.

Finns det mer hjälp att få gällande dina energikostnader? Svaret på det är ja. Vattenfall.se har flera smarta energiguider och räkneprogram. Kostnadsfria och opartiska råd hittar du hos energi och klimatrådgivaren i din kommun. Boverket.se ger dig information om du är berättigad till stöd för installation av solvärme.

 

/Enkla Lån