Gästinlägg av ekonomenstips
Vad är Kakebo eller Kakeibo som det också ibland stavas. Jo, det är en japansk filosofi kring hur du hanterar dina pengar. Den här traditionen har funnits sedan början på 1900-talet. Den skapades av Motoko Hani, den första kvinnliga journalisten i Japan. Kakebo är ett sätt att balansera din ekonomi genom att logga dina utgifter. Motoko Hani gav kvinnorna en tydlig roll i familjen som organisatörer av budgeten. Enligt filosofin får du ett lugn och en balans även i övriga delar av livet om du tar medvetna beslut rörande sparande och spenderande av dina pengar.
Jag tror att många utan problem kan relatera en oordnad ekonomi med stress och oro. En oordnad ekonomi kan tvinga dig kvar i en relation eller på ett jobb du inte trivs. Det skapar konflikter med nära och kära.
Men motsatsen, dvs. att ha koll på sin ekonomi kopplas ihop med att vara ett kontrollfreak eller tråkig . Kakebo ger en harmonisk vinkling, en slags mindfulness och zen fast för ekonomi. Jag själv ser många kopplingar till Marie Kondo. Du inventerar din ekonomi istället för din garderob. Du går igenom vilka utgifter som ”spark joy” och vilka som du vill göra dig av med.
Det här är ett fint sätt att se över din ekonomi utan att stirra in i rutiga excelark eller en blå skärm aka mobilen.
Du startar i början på månaden. Du skriver ner dina förväntade utgifter för hand i en bok och du använder dig av inom sex kategorier:
mat
transport
hälsa
hemmet
fritid
nödsituationer
Vissa källor pratar om 4 kategorier istället: Överlevnad, här rymmer det du inte kan välja bort såsom mat, medicin, transport, utgifter kopplade till barn. i kategorin valbart ryms restaurangbesök, barer, shopping och tobak. I kultur hittar vi museum, böcker, teater och film. Slutligen kategorin extra innehåller icke återkommande utgifter såsom gåvor, renoveringar och reparationer.
Du skriver även ner vad du har för mål för månaden? Vad behöver du göra för att nå det/de målen? Hur mycket blir över till sparande?
Du följer sedan upp dina utgifter i en anteckningsbok dagligen eller på veckobasis. I slutet av månaden tar du dig tiden att reflektera. Hur har det gått, följde du din budget? Vilken kategori överraskade dig mest? Kan du skära ner på något, göra något annorlunda nästa månad?
Exempel:
Mål för månaden är att spara 1500 kr till julklappar. Vad behövs göras för att nå målet? Här är 3 förslag.
- Ta med matlåda istället för att äta ute
Matlåda pris: 25 kr
Äta ute pris: 100 kr
Sparat per månad: 100-25 =75 kr per dag gånger 20 vardagar = 1500 kr - Skippa brunchbuffén på söndagar
Brunchbuffé pris: 375 kr
Sparat per månad: 375 kr gånger 4 söndagar = 1500 kr - Skippa onyttiga vanor
Energidryck 20 kr gånger 20 vardagar= 400 kr
Fredagsmys 100 kr gånger 4 fredagar = 400 kr
Karamell-latte 35 kr gånger 20 vardagar = 700 kr
Totalt: 1500 kr per månad
Reflektioner: Jag glömde matlåda några gånger. Det var jobbigt att laga så mycket mat. Nästa månad ska jag be en kollega om vi kan turas om och laga mat till varandra att ta med.
Pryd gärna din anteckningsbok med fina tänkvärda citat.
”Ingen snöflinga faller någonsin på fel plats.”
”Nybörjarens hjärna är tom, fri från expertens vanor, redo att acceptera, att tvivla och är öppen för alla möjligheter.”
”Har du tålamod att vänta tills leran sjunkit till botten och vattnet är klart?”
Det här var ett fint flödesschema att gå igenom inför varje tänkbart köp som kommer från en bok om Kakebo.
Ju mer du övar, desto bättre blir du på att uppskatta hur mycket du kommer spendera på de olika kategorierna.
Nyfiken på att lära dig mer om detta? Spana in boken Kakebo: The japanese art of saving money på Bokus för 127 kr.