Aktier, börsen och aktiekurser kan med ens kännas väldigt tråkigt och komplicerat. Vi skulle vilja presentera ett lite lättare sätt att förhålla sig till aktier. Det behöver nämligen inte vara så komplicerat och tråkigt.

Vad är egentligen en aktie?

Aktier är egentligen bara en andel av ett företag. Har du en aktie innebär du att du äger en liten del av företaget. Swedbank till exempel består av 1132005722 stycken aktier. Köper du en aktie kostar det dig 155 kr. Då är du med och deläger men bara en yttepyttepromille. Ska du äga 1 % av Swedbank behöver du ha över 11 miljoner aktier. Vilket innebär att du får punga ut med över 1,7 miljarder. Inte görbart för de flesta av oss. Målet är inte att du ska få en så stor andel dock, utan det räcker med att du äger en mindre summa för att den ska kunna växa med tiden. Värdet på just Swedbanks aktie har de senaste 5 åren dock minskat med 30 %. Det kanske kan låta avskräckande, men det är faktiskt ett bra exempel på att du behöver sprida din risk genom att investera i flera olika bolag så att även om något bolag går back, har du flera andra som går plus och på så sätt väger upp förlusten. Apples aktie har till exempel gått upp 137 % de senaste 5 åren.

Sprid risken

Du ska alltså inte bara köpa aktier från ett bolag utan du ska sprida dina risker. Hur du gör det är dels genom att köpa flera olika aktier. Men inte bara vilka aktier som helst. Du ska välja aktier från flera olika branscher och från flera olika marknader och valutor. Om det då gör väldigt dåligt för en viss bransch så har du ändå investerat i andra branscher också. Samma sak med valutor, om svenska kronan går ner så ska du ändå ha investerat i tyska bolag och bolag i USA som handlas i euro respektive dollar.
Några exempel: Swedbank hör till marknaden finans, verkar främst i Norden och Baltikum och handlas i SEK. Ericsson aktie kostar 84 kr och handlas också i SEK men tillhör branschen teknik och verkar globalt. Saab aktie kostar 300 kr och tillhör branschen industri, är verksamma på flertalet marknader i Europa, USA och Australien och handlas i SEK.

Lägg inte alla ägg (aktier) i samma korg

Aktier i vardagen

Du vaknar på morgonen av alarmet på din iPhone. Aha! Där har vi första aktien. Apple är företaget som gör iPhone. Du kan köpa en aktie i Apple för 243 dollar (~2400 kr).
Du borstar tänderna med tandkrämen Colgate och vi har nu stött på aktie nummer två. Colgate-Palmolive Co kan du köpa en aktie för 68 dollar (~680 kr).
Du klär på dig dina kläder som du köpt på H&M. Hennes & Mauritz B är aktien som du kan köpa för 204 kr.
Du lagar i ordning en frukost med matvaror du köpt på Hemköp eller Willys. Dessa båda matvarubutiker ägs av Axfood som du kan köpa en aktie för 207 kr.
Du startar upp din Dell-dator som tillverkas av Dell Technologies Inc och kostar 53 dollar (~530 kr) för en aktie. Du loggar in på Facebook, vars aktie heter Facebook Inc och kostar 189 dollar (~1890 kr). Du ser någon tipsa om en bra bok. Du loggar in på Storytel och ser att den finns där, så du lägger till den i läslistan. Storytel B aktien kostar 113 kr.

Börsen vaknar

Nu är klockan 9:00 och det är dags att logga in på Avanza för att se över hur det gått för dina aktier. Varje vardag kl 9:00 startar handeln av aktier på Stockholmsbörsen. Det är helt kostnadsfritt att skapa ett konto på Avanza. Det är här du handlar dina aktier. Avanza har också en massa bra information för dig som vill veta mer om aktier och allt som är börsrelaterat.