”Varken en låntagare eller en långivare vara.” Dessa kända ord kom från Polonius, Shakespeares chefsrådgivare till kund Claudius i Hamlet. Medan Polonius ger oss faderliga råd till sin son Laertes, ger Shakespeare tidlösa råd till oss: ”Låna inte pengar till vänner”.

Varför borde vi inte låna pengar till familj och vänner? Polonius svarar på den frågan: ”För lån förlorar ofta sig självt och sina vänner.” Polonius visste att lån till vänner eller familj ofta resulterar i förlust av både pengar och relationer.

I själva verket kan lån mellan familjemedlemmar eller vänner resultera i helt nya oväntade problem. Tänk över våra 10 anledningar att inte låna ut pengar till nära och kära. Vi ger dig också tips på hur du ska hantera situationen om du trots allt väljer att låna ut pengar.

Jag har lånat ut pengar och lånat pengar från familj och vänner. Ingen av de situationerna har fungerat väldigt bra. Jag lärde mig mycket av båda erfarenheterna. Det viktigaste jag lärde mig var att aldrig mer låna ut pengar till vänner eller familj igen av de skäl som beskrivs nedan. Om du redan har bestämt dig för att låna pengar till någon ger vi dig råd om hur du kan tar dig ur eventuella missförstånd.

 

1. Ej tidsbegränsat lån

Lån till familj och vänner tenderar att inte vara tidsbegränsade. Man kommer inte överens om en återbetalningstid och oftast inkluderar det inte någon ränta på lånet. Långivare vet inte när pengarna återbetalas och låntagare vet inte när de ska betala tillbaka på lånet.

Detta lämnar båda parter i limbo, och det finns inga förväntningar. Osäkerheten kan leda till stress eftersom låntagaren oroas sig för att långivaren förväntar sig sin betalning och långivaren oroar sig när hen ska återbetalas. När jag lånade pengar till en familjemedlem försenades mitt beslut att köpa ett hus.

Tips: Om du måste låna pengar till en familjemedlem eller en vän. Kom överens om en tid för återbetalning och en tidsplan för återbetalningen. Tidsplanen detaljerar sista dagen för total återbetalning. Till exempel ”Sara, jag är glad över att jag kan låna ut pengar till dig men jag behöver pengarna igen senast den 31 december. Om du kan betala mig 2000 kronor varje månad kommer lånet att återbetalas helt i slutet av december”.

LÄS MER:   Spara pengar: Byt elavtal på fem minuter.

 

2. Lånet är inte en prioritet

Med ett ej tidsbegränsat lån får inte låntagaren känslan av att det är brådskande att betala tillbaka. Utan ett tidsbegränsat lån blir återbetalningen sista prioritet. Det kommer inte bli några följder om de inte återbetalar lånet som dålig kreditvärdighet eller förseningsavgift. Utan något slags krav har låntagaren ingen motivation att ta lånet på allvar eller ha bråttom att återbetala det.

Tips: Tala med din vän eller familjemedlem och låt honom veta att återbetalningen av lånet måste prioriteras. Ange en tidsfrist för återbetalningen för att undvika missförstånd.

 

3. Det är svårt att be om att få tillbaka pengarna

Det kan vara svårt att be om att få pengarna tillbaka från en vän eller familjemedlem. Långivaren brukar ofta bry sig om låntagaren och vill därför inte att låntagaren ska känna sig obekväm. Långivaren kan fortsätta att oroa sig för lånets återbetalning och slutar därför prata med låntagaren helt för att undvika att prata om lånet. Låntagaren blir förvirrad och kan känna sig sårad.

Tips: Om du redan har lånat ut pengar till en vän eller familjemedlem och kämpar med att fråga om pengarna. Ta dig tid att prata med låntagaren för att lösa situationen. När jag hade svårt att prata med min syster om att betala tillbaka ett lån, gav jag henne vänliga påminnelser om lånet istället för att ställa direkta frågor. Detta gjorde diskussionerna enklare och mindre ”aggressiva”.

 

4. Det kan göra familjesammankomsterna obekväma

Jag har lånat ut pengar till en familjemedlem och jag har också lånat pengar från en familjemedlem. Under båda scenarierna har familjesammankomsterna varit väldigt obekväma. Det kändes inte bra att vara omkring den personen som lånade mig pengar. Det var också obekvämt att vara runt familjen som visste om lånet.  Ingen vill prata om lånet eller om pengar. Då kanske folk undrar varför någon inte har återbetalat lånet.

Tips: Kom fram till en överenskommelse om lånet. Ingen av parterna borde känna sig obekväma. Håll samtalen borta från pengar vid familjesammankomsterna.

 

5. Låntagaren blir långivarens ”tjänare”.

Att låntagaren blir en tjänare till långivaren är ett gammalt ordspråk. Det här är precis vad jag kände när jag lånade pengar. Jag kände att jag var tvungen att behaga långivaren och göra allt han föreslog. Jag kände som om jag inte kunde ge vika för den här personen på något sätt.

LÄS MER:   6 goda råd för aktieinvesteringar.

Tips: Som långivare tänkte jag inte på min låntagare som en tjänare till mig, och jag vill verkligen inte att min låntagare känner så. Om du tycker att låntagaren känner sig underkuvad, försök underlätta hans eller hennes obehag.

 

6. Låntagare kan begära mer

När du har lånat pengar till en vän eller familjemedlem kan den här personen återkomma när de behöver mer pengar. Dessutom kan andra vänner eller familjemedlemmar också fråga dig om ett lån.

Tips: Bli inte långivare i din grupp av familj och vänner. Du borde aldrig vara i konstant utlåning.

 

Sträcker ut en hand

 

7. Du skapar möjligheter istället för att hjälpa till

När du lånar pengar till vänner eller familj ger du dem en enkel väg ut ur deras ekonomiska problem, istället för att hjälpa dem att klara sig ur sin situation själv.

Din kusin kan till exempel betala av sin kreditkortskostnad, men i själva verket behöver hon hjälp att lära sig hur man skapar en budget. I det läget, låna inte ut pengar utan erbjud att hjälpa din kusin att skapa en budget eller att leta efter alternativa inkomstformer.

Tips:  Hjälp vänner eller familj i en situation som förbättrar deras ekonomiska tillstånd samt deras förståelse för pengahantering.

 

8. Dessa typer av lån ger dig ingen ränta

Att låna pengar till vänner och familj kostar dig pengar. Troligen kommer du inte att debitera ränta om du lånar ut till någon som du tycker om. Jag betalade inte heller ränta och bad inte om det heller på mina familjelån. Skulle du investera pengar som du lånat ut till vänner och familj, skulle du kunna få ränta.

Tips: Att be dina vänner eller familjemedlemmar om en avgift eller ränta för lånet kan tyckas lite obehagligt, men det är inte orimligt. Självklart skulle räntan vara mycket lägre än de priser som erbjuds av banker eller kreditföretag.

 

9. Du kan behöva pengarna

Du vill definitivt ha pengarna tillbaka men du kan också behöva dina pengar. Vad händer om du förlorar ditt jobb och du inte har någon inkomst? Vad händer om du spenderar hela din buffert när du söker efter ett nytt jobb? Att inte få tillbaka lånet i tid kan leda till en katastrof för dig och för din familj.

LÄS MER:   Tjäna pengar på skatteåterbäringen 2019

Tips: Om du fått några hintar om att du kan förlora ditt jobb eller om du ser en ekonomisk kris framför dig. Låna inte pengar till familj eller vänner. Berätta för dem ärligt att du har en tuff ekonomisk situation och att du inte kan spara pengar.

 

10. Du kan förlora dina pengar och dina relationer

Som Shakespeare skrev, ”För lån förlorar ofta sig självt och sina vänner.” Lånar du pengar till en vän eller familjemedlem, se upp så att du inte får dina pengar tillbaka och att förhållandet inte går tillbaka till det normala. Lån kan orsaka spänning mellan dig och låntagaren, och kan också orsaka skuld, ånger och ilska.

Tips: Innan du lånar ut pengar borde du ha en inledande diskussion om hur er relation kan skadas av pengafrågan. Till exempel, ”Sara, jag vill hjälp dig men jag har hört skräckhistorier om relationer som förstörs på grund av pengar. Vad kan vi göra för att säkerställa att det inte händer oss?”

Sista ord om att låna pengar till nära och kära

Även om du vill vara en bra person, och du vill dina vänner och din familj det bästa. Försök istället hjälpa dem på bästa sätt som att skapa en budget. Ge dem inte den enkla utvägen genom att låna ut pengar till dem. Ibland innebär att älska någon att göra något de inte vill. De kan bli besvikna eller arga. Vill du dina nära och kära det bästa, kan du vila lugnt och då vet att du inte kommer äventyra ert förhållande. Om du har råd att låna ut pengar, ha ett öppet och ärligt samtal för att diskutera eventuella problem med lånet. För det mesta kan problem med dessa typer av personliga lån snabbt lösas med hjälp av en öppen och ärlig diskussion.

 

Har du lånat pengar till familj eller vänner? Vad är din erfarenheten av det? Skulle du göra det igen?

 

/Sofia

Enkla Lån